Au pairs alleen voor rijke gezinnen met weinig tijd? Da's een verkeerde gedachte. Wat kost dat eigenlijk en waar vind ik zo iemand die werk/gezin balans en vrije tijd tovert? Een au pair is doorgaans een jongere uit het buitenland die je in je gezin opneemt en die in ruil voor huishoudelijk werk of kinderopvang, kost en en inwoning krijgt. Zij leren een nieuwe taal en cultuur kennen, en jij ontdekt hoe leuk het is om af en toe wat me-time te genieten.

Een au pair, watisda?

Een au pair is vergelijkbaar met een babysitter of een nanny. Het verschil zit 'm in het feit dat au pairs jongeren uit het buitenland zijn die een nieuwe taal willen leren en zich willen verdiepen in een andere cultuur. Doordat ze bij jou wonen, voor je kinderen zorgen, eten koken etc., leren ze dus heel wat bij. En dat terwijl je kinderen ook een nieuwe taal bijleren! Over een win-win situatie gesproken...

Hoewerktda?

Onze goede vriend Google biedt je heel wat websites aan waarop je tot in de kleinste details kan invullen waar je precies naar opzoek bent. Aupairworld is bijvoorbeeld een goeike. Je kan invullen welke taal je au pair moet spreken, welke taken moet hij of zij moet uitvoeren, hoe oud je kinderen zijn, in welke periode je een au pair nodig hebt, of je liever een jongen of een meisje wil, of je au pair mag roken of niet... Het is eigenlijk allemaal heel simpel. Je vult de vragenlijst in en krijgt au pairs voorgeschoteld die voldoen aan je criteria. 

Eens je de gepaste au pair hebt gevonden, worden de wederzijdse verwachtingen vastgelegd in een contract dat zowel door het gastgezin als de au pair ondertekend moet worden. Het is ook aangeraden om een verzekering voor huispersoneel te nemen, dat is eigenlijk dezelfde verzekering die je voor een poetsvrouw afsluit.

Belangrijke side notes:

 • Een au pair in België moet tussen 18 en 26 jaar oud.
 • Een au pair uit een land buiten de EU mag maximum 1 jaar bij een gezin in België in dienst zijn.
 • Je mag enkel een au pair hosten als je minstens één kind hebt dat jonger is dan 13 jaar.
 • De au pair moet een eigen kamer hebben.
 • Hoewel een au pair in België maximum 4 uur per dag en maximum 20 uur per week, verspreid over maximum 6 dagen, mag werken, valt hier zeker over te onderhandelen. Als je bijvoorbeeld wil dat je au pair vier volledige dagen werkt en dan drie dagen vrij heeft, kan je dat natuurlijk op voorhand met elkaar bespreken. Het is vooral gewoon de bedoeling dat je een au pair niet uitbuit.
 • Au pairs die voor een langere periode blijven, moeten een taalcursus volgen in het Nederlands, Frans of Duits afhankelijk van in welke Belgische regio het gastgezin woont. Daarnaast moet je ook een 'cultureel programma' voor de au pair voorbereiden om die wat onder te dompelen in de Belgische cultuur. Zei er iemand iets over een frietkotmarathon? 
 • Een non-EU au pair (iemand die afkomstig is uit een land buiten de EU) die langer dan drie maanden blijft, moet een visum D en een werkvergunning hebben. De wachttijd hiervoor is lang. De au pair moet dit dus zeker zes maanden op voorhand aanvragen.

Watkostda?

De kosten van een au pair verschillen van land tot land. Hieronder een overzichtelijk lijstje:

 • Een au pair wordt over het algemeen vergoed via kost en inwoon.
 • Daarnaast krijgen ze van het gastgezin ook zakgeld. Dit bedrag is afhankelijk van land tot land. In België gaat het over €450 per maand. (Veel? Tel dan eens de bedragen op die je uitbesteed aan zomerkampjes.)
 • Een extra persoon in huis zal uiteraard ook een invloed hebben op je gas-, water- en elektriciteitsrekeningen.
 • Als je au pair je kinderen moet vervoeren, moet je hiervoor ook de kosten in rekening nemen. Denk maar aan een tramkaartje, een abonnement, benzine voor de auto of een fiets.
 • In de meeste landen moet het gastgezin ervoor zorgen dat de au pair gedurende de hele periode verzekerd is en moet het gezin deze kosten volledig op zich nemen.
 • Gewoonlijk neemt de au pair de kosten van de taalcursus op zich, maar er wordt aanbevolen om daaraan bij te dragen.
 • Ook over de reiskosten van de au pair bestaan geen vaste regels. Er wordt hiervoor aanbevolen om de terugreis van de au pair te betalen indien je tevreden bent over zijn of haar prestaties.

Oké oké, we geven het toe: het is een waslijst. Maar dat kan het huishouden en opvoeden soms ook zijn.