Corona
gooide voor velen onder ons roet in het eten... enfin de vakantieplannen. Deze
zomer geen verre reizen, geen buitenlandse zon zee strand, maar dat houdt deze
gezinnen niet tegen om het beste te maken van de vakantie. De gezinnen in deze
reeks zeggen 'foert, normale vakantie' en pakken het anders aan.
Inspiratie voor de zomervakantie of ne keer proberen volgend jaar? Hell yeah! Ingrid en haar gezin gaan voor de derde keer op huizenruil. Enwadisdajust? Dat lees je hier!

Wat houdt dat nu juist in?

Ingrid (35) is mama van drie en gaat voor een derde keer met het hele gezin op huizenruil. "Als kind deed ik dat ook al met mijn ouders en ik heb daar altijd heel fijne vakantieherinneringen aan overgehouden. In het begin moest ik mijn man warm krijgen voor het idee, maar nu is ook hij overtuigd. We proberen bij de ruil ook te letten op de samenstelling van het gezin, dat die ongeveer hetzelfde is. Dat maakt het gemakkelijker als het gezin waarmee je ruilt ook drie kleine kinderen heeft. Dan hoef je niet alles mee te nemen en heb je gelijkaardige spullen in het andere huis. Ik denk maar aan een wieg, kinderstoel, babyfoon of speelgoed bijvoorbeeld."

Het gezin heeft al twee huizenruilen in onze buurlanden achter de rug. "De eerste keer was in Nederland vlakbij de Efteling, dus dat was voor de kinderen heel leuk om een hele dag naar de Efteling te kunnen zonder nadien nog super lang in de auto te moeten zitten. En vorig jaar zaten we in Parijs. Ook dit jaar gaan we opnieuw naar Frankrijk. Wij kijken eerlijk gezegd niet zozeer naar de locaties, maar vooral of onze beschikbaarheid overeen komt met die van het andere gezin en dat de samenstelling een beetje gelijk is. Want het is nogal moeilijk om op specifieke locaties mensen te vinden die hun huis beschikbaar stellen en die in die zelfde periode ook naar jouw huis willen. Dus we laten het een beetje open en dan zien we wel waar we terechtkomen."

En hoe begint ge daar aan?

De zoektocht naar een huis en gezin om mee te ruilen start op Home Exchange. "Het leuke is dat je elders bent, maar toch dat huiselijke gevoel ervaart. De kinderen hebben ieder een slaapkamer en je komt terecht in een huis waar geleefd wordt, dat voelt veel warmer aan. Bovendien heb je soms plots een huisdier waar je voor moet zorgen of een grote tuin of zwembad, dingen die je misschien zelf niet hebt. Dit jaar gaan we bijvoorbeeld naar een huis met kippen. Daar kijken de kinderen enorm naar uit!"

Om de ruil zo aangenaam mogelijk te maken bereiden beide gezinnen enkele praktische dingen voor. "Elk huis heeft huisregels, maar ook aanwijzingen van waar alles ligt of hoe alles werkt, zoals de oven of de vaatwasser bijvoorbeeld, maar ook de dichtstbijzijnde apotheek, huisarts of bepaalde winkels. De meeste gezinnen leggen ook brochures of boekjes van de omgeving klaar of  een gids met must-visit-spotjes. En uiteraard kun je elkaar altijd een whatsappje sturen om enkele tips te vragen. Verder is iedereen vrij om te doen en plannen wat ze willen."

Waarom zou ge da doen?

Huizenruil kent tal van voordelen. Als je een hotel geboekt had in de afgelopen maanden is er natuurlijk kans dat je je centen kwijt bent. Dat probleem heeft Ingrid niet. "Je betaalt eigenlijk enkel een jaarlijkse verzekering en abonnement op de website voor mocht er iets in je huis gebeuren. Maar dat is een klein bedrag en daar kan je heel het jaar door verschillende huizenruilen mee doen. Voor de rest ruil je echt alles met het andere gezin, dus er komen geen andere kosten bij kijken. Dat maakt het een voordelige manier om op vakantie te gaan. Als de overheid beslist zou hebben dat huizenruilen niet door mochten gaan, ja, dan bleven we thuis, maar hebben we geen verlies. Maar ik kook bijvoorbeeld ook heel graag, ook als we op vakantie zijn en dan is het wel fijn dat je gewoon een normale keukenruimte en eetkamer hebt zoals bij jouw thuis in tegenstelling tot een hotelkamer bijvoorbeeld."

Huizenruilen kan over heel de wereld, maar voorlopig blijft Ingrid binnen Europa. "We krijgen ook aanvragen van buiten Europa, maar de kinderen zijn nog jong, dus dat is voor later. Dan hoeven we niet zo lang met de auto te reizen. Je kan er ook voor kiezen om je auto of fietsen te ruilen, maar gezien wij een bedrijfswagen hebben, gebruiken we gewoon onze eigen auto. Maar in de toekomst zou ik zeker een huizenruil buiten Europa overwegen. Canada of Zuid-Amerika staan zeker op mijn wishlist."

Veel mensen vinden het misschien onveilig om vreemden in je huis te laten, maar daar heeft Ingrid geen problemen mee. "Het verbaast mensen soms wel dat vreemden dan ook in jouw huis trekken, want in principe ontmoet je elkaar ook helemaal niet. Maar dat is ook een kwestie van wederzijds vertrouwen, tenslotte verblijf jij ook in hun huis en ik heb er nog nooit slechte ervaringen mee gehad, ook niet toen ik als kind met mijn ouders ging. En eigenlijk vind ik het zelfs veiliger dan mijn huis twee weken leeg achter te laten bijvoorbeeld. Het is een betrouwbare community en op de website kan je ook reviews achterlaten en lezen en je belt altijd wel eens met de mensen eerst. Ik zou het echt iedereen aanraden!"