Corona gooide voor velen onder ons roet in het eten... enfin de vakantieplannen. Deze zomer zijn we maar beter voorzichtig met verre reizen en wat buitenlandse zon-zee-strand, maar dat houdt deze gezinnen niet tegen om het beste te maken van de vakantie. De gezinnen in deze reeks zeggen 'foert, normale vakantie' en pakken het anders aan. Inspiratie voor volgend jaar? Hell yeah! Ilse en haar gezin kiezen niet voor een vakantie uit eigenbelang, maar bezorgen dakloze kinderen een onvergetelijke zomer!

Het motto van de afgelopen maanden was ongetwijfeld 'Blijf in uw kot' en hoewel we bijna onnozel werden van dat kot en zijn bewoners, mogen we toch van geluk spreken met ons kot. Want voor meer dan 50.000 Belgen is er geen kot om in te blijven. Daklozen vind je ook in ons land in overvloed. En daar horen jammer genoeg ook gezinnen met jonge kinderen bij. Kinderen die niet weten hoe het is om zorgeloos kind te zijn. Vergeet de kinderen niet in Dendermonde brengt daar verandering in.

Vergeten kinderen in de kijker

Elk jaar organiseert Vergeet de kinderen niet een kamp en activiteiten voor dakloze kinderen en kinderen van ouders met een beperkt financieel inkomen. Mama en kleuterjuf Ilse (37) is al 5 jaar vrijwilliger bij Vergeet de kinderen niet. Ook deze zomer bezorgt ze dakloze kinderen samen met haar eigen kinderen Lukas (12) en Floor (10) toch een fijne vakantieherinnering.

Ilse: "Ik denk dat we allemaal veel te weinig stilstaan bij hoe goed wij het wel niet hebben. Wij hebben een dak boven ons hoofd, elke dag ligt er eten op tafel, we kunnen iets leuks gaan doen en we moeten niet elk dubbeltje drie keer omdraaien. Al die kleine dingen, ze zijn vanzelfsprekend geworden, maar dat is lang niet voor iedereen zo."

Vzw Vergeet de kinderen niet bestaat enkel uit vrijwilligers. Tijdens de zomervakantie vindt gedurende enkele dagen een kamp plaats en worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Want dakloze kinderen zijn ook kinderen en dat is de hele spirit achter het kamp.

"Als je die kinderen ziet, besef je pas hoe belangrijk het is waar je geboren wordt. Dat barst daar van het talent, hé. Kinderen die supergoed kunnen zingen, dansen, toneelspelen, programmeren of die uitblinken in een bepaalde sport, maar ze kunnen zich niet ontplooien of bij een club gaan bijvoorbeeld, en dat is echt zo jammer! Die kinderen zijn vaak net heel creatief omdat ze het met zo weinig moeten doen."


Luxe voor dakloze kids

Op het kamp is dan ook een ruim aanbod aan activiteiten, zodat de kinderen een beetje van alles kunnen proberen. Ook allerlei leuke uitstapjes zijn voorzien. Naar de dierentuin, de boerderij of de bioscoop. Voor ons vanzelfsprekend en heel gewoon, voor die kinderen echt een luxe.

"Ons normaal is voor die kinderen echt pure verwennerij. Ik verwen mijn kinderen ook hé, maar meewerken aan dat kamp maakt hen echt nederig. Ze zijn enorm dankbaar voor wat ze krijgen, maar ze gaan nooit zelf achter iets zeuren omdat ze weten dat veel kinderen van hun leeftijd die luxe niet hebben. Op het kamp is elk kind gelijk. En dat is voor het zelfbeeld van die kinderen ook erg belangrijk. Als ze in september weer naar school gaan en de juf of meester vraagt in de klas wat ze deze vakantie gedaan hebben, dan is het antwoord niet: 'Wij hebben niks gedaan', en dat alleen al vind ik de max."


Door de coronacrisis en de bijhorende maatregelen was het niet zeker of en wanneer het kamp dit jaar zou doorgaan. Na even twijfelen werd de knoop dan toch doorgehakt. Let's do this! "Er zijn kinderen die wij echt elk jaar opnieuw zien en die er heel het jaar naar uitkijken. Het wordt even puzzelen hoe we het juist gaan aanpakken, maar we kregen het niet over ons hart om die kinderen dit jaar in de kou te laten staan. We verdelen de groep waarschijnlijk in kleinere bubbels dan gewoonlijk, maar op die manier kan het kamp toch doorgaan. Dat is voor hun mentale gezondheid echt wel belangrijk. En zo maken we weer een vijftigtal kinderen blij."

Taboe

Ilse en haar gezin dragen al vijf jaar met plezier bij aan het hartverwarmende initiatief van Vergeet de kinderen niet. Ze benadrukt ook dat er nog veel taboe rond het onderwerp heerst en dat veel mensen niet beseffen dat het iedereen kan overkomen. "Het is sneller gebeurd dan we soms denken. Je valt plots ziek of zonder werk of je hebt plots niets meer na een helse echtscheiding. Die mensen hebben het niet allemaal gezocht of het is niet allemaal hun eigen schuld zoals velen denken. Het systeem is rot en het leven soms ook, maar het kan iedereen overkomen. En eruit geraken is niet zo gemakkelijk. Wij, vrijwilligers, verdienen hier geen cent aan, maar iedereen die hier aan meewerkt zet zich voor de volle 100% in met heel z'n hart. Je schept ook echt een band met die kinderen en de andere vrijwilligers. Je maakt anderen niet alleen gelukkig, het geeft ook veel terug. Ik ben doodmoe als ik van dat kamp terugkom hé, maar je voelt je fantastisch nadien. Zij blij, wij blij. Het is echt win-win."


Bijdragen aan vzw Vergeet de kinderen niet kan op verschillende manieren. Je kan je opgeven als vrijwilliger of je diensten aanbieden. Ben jij bijvoorbeeld kapster en wil je de kindjes een fris kapsel bezorgen of heb jij pony's in de wei staan waar de kindjes even op mogen rijden? Het mag allemaal en je maakt er een grote groep kinderen dolgelukkig mee. Je kan ook materiaal schenken of financieel bijdragen zodat de vrijwilligers van Vergeet de kinderen niet nog meer leuke activiteiten kunnen organiseren voor de kinderen die het het meest nodig hebben.