Papieren, administratie en tijdverspilling. Zijn dat ook de alarmbellen die bij jou gaan luiden als je de vraag krijgt of je al gedacht hebt aan een herziening van je lening?  Want eikes. Of als je een nieuwe lening wil afsluiten voor een nieuwe woonst of een grote renovatie? Stop nu met dat te denken. Ik dacht dat ook. Maar toen mocht ik de dienst van hypotheek.winkel uittesten. Hun belofte: een objectief overzicht van zowaar 25 verschillende kredietgevers! Dat moest ik uittesten. ( Eneuh, bovendien valt er met een bezoekje maar liefst 15.000 euro (!!) te winnen! Lees daarvoor verder onder het artikel!)

Of ik eens vrijblijvend bij hypotheek.winkel wilde gaan horen of onze huidige woonlening de meest interessante was, kreeg ik van Maison Slash te horen. Ik twijfelde, ik ben niet degene die thuis de financiën verzorgt. Bovendien heb ik de aandachtsspanne van een goudvis en al zeker als het om financieel advies gaat. We hebben ook al een heel lage rentevoet en onze lening loopt nog maar sinds 2017. Misschien was ik toch niet de ideale kandidaat? Integendeel, kreeg ik te horen. Hypotheek.winkel belooft immers om alles uit te leggen in mensentaal. Ze zouden me persoonlijk bijstaan met al mijn vragen. Eigenlijk valt er - op slechts wat tijd na - dus absoluut niets te verliezen. Daar kan ik mee leven! 

Een makelaar voor leningen 

Dus waagde ik de sprong en met de nodige papieren onder de arm, trok ik naar hypotheek.winkel in Grimbergen. Willy Rico ontving me daar met open armen - uiteraard vanop een veilige afstand. Trouwens, denk nu niet dat ik daar met mappen en mappen moest aandraven. Slechts de drie laatste loonfiches en een overzicht van onze huidige lening waren genoeg. ‘Weet je wat hypotheek.winkel is?’, vraagt Willy me op de man af. Ik had me niet ingelezen in het concept (omdat ik me zo neutraal mogelijk wilde opstellen).  Mijn vergelijking bleek Willy zélf ook te gebruiken. ‘Hypotheek.winkel is zoals een verzekeringsmakelaar. Hij vergelijkt de verschillende verzekeringen in de markt en stemt die af op jouw noden om je zo de meest gepaste verzekering aan te bieden aan de meest interessante prijs.’ Ik kreeg alvast punten voor mijn verkoopspraatje! Blijkt dat ze daarenboven ook zorgen voor een zorgeloze begeleiding doorheen het hele proces: budget bepalen, een bod doen, compromis tekenen, lening afsluiten.

Persoonlijk stapte ik hypotheek.winkel binnen voor een herfinanciering. Maar ook als je een nieuwe lening zoekt of een verbouwing plant, blijkt hypotheek.winkel een handige stap. Herinneringen aan verschillende bankbezoeken toen we onze lening wilden afsluiten voor onze woning, flitsen door mijn hoofd. Blijkt nu dat we toen slechts één halte hadden moeten nemen!

Transparantie troef 

Uiteraard zou ik mijn kritische zelve niet zijn, mochten er niet meteen wat vragen naar boven borrelen. Dé twee vragen die iedereen zich ongetwijfeld stelt, vroeg ik ook aan Willy. En tot tweemaal toe kreeg ik een open en onderbouwd antwoord. Vraag één luidde ‘Zijn jullie wel zo onafhankelijk als jullie doen blijken?’. Met een brede glimlach, zelfs met mondmasker aan zichtbaar, antwoordde Willy: ‘Eenmaal we met de kredietsimulatie starten, kan je alles meevolgen op dit grote scherm. We voeren samen alle financiële gegevens in waarna ik een simulatie maak van 25 kredietgevers en ik samen met jou alles zal overlopen.’ Transparantie troef dus, daar kan ik niets tegenin brengen. Had ik trouwens al gezegd dat je zo’n intakegesprek ook perfect via videocall kan voeren (hoera voor nog méér tijdswinst!)? 

Kost dat dan niet méér? 

Ook mijn tweede vraag krijgt Willy naar eigen zeggen vaak voorgeschoteld. Soms met enige schroom en meestal helemaal op het einde. 'Het is een natuurlijke reflex om je af te vragen hoe ons verdienmodel in elkaar zit. Voor onze kredietbemiddeling ontvangt ons kantoor een commissie van de kredietgever, de hoofdzetel van de kredietverstrekker in kwestie. Eigenlijk werken we net zoals een bankfiliaal, die krijgt ook een commissie bij elke lening die ze afsluit. Bij ons ga je dus zeker niet méér betalen dan bij de bank zelf.’ 

Show me the money

Tijd voor het echte werk! Ik haal mijn documenten boven. Eerlijkheidshalve geef ik aan dat ik vermoed dat hij niet zoveel zal kunnen doen aangezien we al een lage rentevoet hebben. Willy stelt me opnieuw gerust: ‘We kunnen maar kijken of we iets kunnen betekenen, dit is volledig vrijblijvend.’ En zoals beloofd, kan ik alles mee volgen op het grote scherm. Willy voert alle informatie in en leert me ondertussen wat bij. Wist je trouwens dat het héél moeilijk is om je lening nadat je ze hebt afgesloten te verlengen, maar dat verkorten wél gemakkelijker is? De raad die we van onze ouders (de échte boomers, neh!) gekregen hebben om op zo’n kort mogelijke termijn te lenen is blijkbaar toch geen goud waard. ‘Die gedachte is er gekomen toen de rentevoeten pakken hoger - denk 5 tot 10 procent - lagen. Nu is er zo weinig verschil tussen bijvoorbeeld op 20 of 25 jaar lenen dat het bij aanvang soms beter is om voor de langste optie te kiezen. Wanneer je financiële situatie door de jaren heen verandert, kan je nog altijd inkorten.’  

Objectiviteit werkt in twee richtingen

Ik krijg op geen enkel moment te zien welke banken in het overzicht zitten. De wederom kritische ik vraagt waarom dat zo is. ‘Eens je een keuze zou maken, krijg je uiteraard wel te horen bij welke bank je dat zal doen. We doen dit enerzijds om onszelf te beschermen. Anders kan je alsnog bij de bank zelf gaan aankloppen en gaan zij met onze commissie aan de haal, terwijl wij voor het persoonlijke advies gezorgd hebben. Maar anderzijds, en voor ons nog belangrijker, doen we dit in het belang van de klant zélf. Al te vaak laat men zich bewust of onbewust beïnvloeden door gewoonte of vertrouwen. Want die bank waar je al jaren klant bent, zal toch zeker een goede prijs geven? Of de grote zijn toch meer te vertrouwen dan de kleine! Maar dat is niet persé zo. Bankencrisis iemand? Toen waren het net de grote die de financiële steun nodig hadden dus dat gaat al zeker niet op. En vertrouwen? Jij moet geld aan de kredietverlener en niet andersom. Dus wie aan jou leent heeft geen belang.' Na beduidend wat tokkelwerk, rolt er een overzicht van inderdaad 25 kredietverstrekkers op het scherm. Willy pikt er enkele uit om in de diepte te vergelijken en wat blijkt? Er zijn wel degelijk banken die ons op dit moment een lagere rentevoet kunnen aanbieden waardoor we op het eind van de rit wel degelijk wat zouden kunnen besparen. Het overwegen waard! 

Er valt geld te winnen!

Of je kan besparen of niet op je lening, moet je afwachten. Maar verloren moeite is het alvast niet, zo'n bezoek aan hypotheek.winkel. Er valt bovendien ook dikke cash te winnen! Als sponsor van het Play4-programma Blind Gekocht organiseert hypotheek.winkel de wedstrijd #15000euroblindgewonnen. Vanaf 14 april 2021 krijg je bij je afspraak naast onafhankelijk advies ook een sleutelhanger cadeau. Daarmee maak je kans op 15.000 €, die je kan gebruiken bij het afsluiten van een lening (of herfinanciering of overbruggingskrediet) bij hypotheek.winkel. Het enige wat je hiervoor moet doen, is een creatieve foto met deze sleutelhanger te delen op Instagram en/of Facebook met hashtags #15000euroblindgewonnen en #hypotheekwinkel en inzenden via Whatsapp of email. Lees hier meer informatie over de wedstrijd! May the odds be ever in your favour! 

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met hypotheek.winkel. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.