Bedrijfsleiders mogen hun handjes serieus kussen wanneer ze veel personeelsleden hebben die thuis ook nog mama/papa zijn. Dat vindt Eva Van den Eynde (37), zelf slashparent en mama van twee. Negen jaar geleden zette ze haar eerste kind op de wereld, sindsdien is ze tot haar eigen verbazing kwaliteiten blijven ontwikkelen die ze nooit voor mogelijk hield. 
Waarom CEO's ouders in hun personeelsbestand moeten koesteren? Hiervoor!

1. Timemanagement

Wassen, strijken, kuisen, boodschappen doen, koken, huiswerkbegeleiding, drie keer voetbal in de week, verhaaltjes voorlezen, scouts, q-time, we-time, me-time, 40 uur per week werken (= me-time), om vier uur aan de schoolpoort staan, nachtelijke spoken verjagen, lego-onderdelen sorteren (x 1000), oudercontacten, doktersafspraken, powerpointpresentaties over de groene pauw op een drafje afwerken: I can do it, en dat elke week, 24/7.

(Sorry vriendinnen, meer dan een quick lunch zit er vaak niet in, maar thank god there’s whatsapp voor virtuele coaching in crisissituaties.)

2. Diplomatie

Twee alfamannetjes in huis, dat leidt tot topoverleg over zowat alles: van (een totaal gebrek aan) tafelmanieren tot het al dan niet dragen van kledij (argumenten pro en contra bedenken en/of weerleggen is een noodzakelijke skill voor de functie van een ouder).

De nachtelijke onderhandelingen over wie in welk bed slaapt mogen dan slopend zijn (en toegegeven, deze strijd verlies ik vaak, ik eindig doorgaans in een éénpersoonsbed met een dinodonsdeken en een poster van RSC Anderlecht boven mijn hoofd), om zes uur begint de ochtendshift en vechten de ego’s uit wie waar aan tafel zit (je zou daar vaste afspraken over kunnen maken, maar die worden helaas dagelijks herzien).

3. Geduld

Ik heb er nog steeds te weinig van maar without any doubt veel meer dan kinderloze leeftijdgenoten. Ik word dan ook dagelijks getraind in het geduldig herhalen (x1000) van steeds dezelfde huisregels. (Tanden poetsen? Huh? Doen wij dat dan?)

4. Efficiëntie

Nu niet om op te scheppen, maar ik kan ruzies bezweren, brooddozen vullen en een online boodschappenmand samenstellen, terwijl ik e-mails beantwoord. Multitasken is my middle name en foutenmarges daar doen we niet aan mee.

5. Inlevingsvermogen

Ik heb een hekel aan science fiction, maar ik ken de namen van alle battleships en de stamboom van de hele cast van Star Wars. Ik weet wie ‘de vriendjes van tien’ zijn en dat Amber er het hart van in is dat haar hondje overreden werd in ‘D5R’.

6. Team player

In ons huisteam ben ik de spelverdeler die erover waakt dat iedereen exact evenveel zinnen mag zeggen aan tafel en exact evenveel frieten op zijn bord krijgt. Desnoods eet ik zelf een boterham met choco, alles om de wankele vrede te bewaren.

7. Positief leiderschap

Een draak van een knutselwerk gekregen als moeder- of vaderdagcadeau? Ik weet er altijd binnen de seconde (één aarzeling en je valt door de mand) een positieve draai aan te geven. "Héél creatief! En wat een vrolijke kleuren!"

8. Focus

U denkt misschien dat een afgepeigerde ouder minder productief is, maar ook daarin kan ik u geruststellen. De schoolbel is onze dagelijkse deadline en daar zit geen rek op, één minuut te lang praten aan het koffieautomaat wordt genadeloos afgestraft. Dan maar geen lunch vanmiddag, anders haal ik het niet.

O, en als u vreest dat het ouderschap zal knibbelen aan de werktijd: ik kan u garanderen dat die acht uur me-time op kantoor een verworven recht is dat ik tot op de seconde zal verdedigen. Nooit zal iemand mij minder dan acht uur op de werkvloer zien. Het is immers de enige plaats waar niet elk half uur iemand in tranen uitbarst, waar niemand een ander een kopstoot dreigt te geven als hij de afstandsbediening niet ogenblikkelijk teruggeeft. Ik moet niet waken over andermans schermtijd en checken of de websites die collega’s bezoeken wel gepast zijn voor hun leeftijd.

Er wordt zelden gescholden, iedereen durft alleen naar het toilet, je kan er in volzinnen praten met collega’s over andere dingen dan Pokémon en als je voor iemand koffie haalt, dan zegt die vriendelijk dankuwel, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.