Het is geweten van slashparents en hun kids dat ze niet bang zijn om zich vuil te maken. De vuile kleren krijgt de wasmachine wel weer proper! We vroegen jullie onlangs wat jullie allemaal doen om de properte van je wasgoed te bevorderen en hoever jullie daarin gaan. En wat blijkt? Niet enkel zijn jullie een kei in het sorteren van de was, maar jullie denken daarbij nog aan het milieu ook! Okay then, nu moeten we echt nooit meer onze vuile was buiten hangen!

KLEINE WASJES, GROTE WASJES 

Wit, donker en kookwas zijn de meest populaire hoopjes vuile was waaraan in de meeste huishoudens wordt vastgehouden. Sommigen van jullie voegen daar nog enkele aparte wasmanden aan toe om alle risico op wasfratsen te vermijden. Verstandig en vooruitziend? Ow, yes-yes-yes! 

Amaryllis: “1: wit, 2: alles, behalve wit. 3: ‘t mag ni kapot.” 

Liesbet: “Alles samen, tenzij uitzonderlijk eens delicate kleren en wol apart. Dat gaat ook hoor!” 

Leen: “Een aparte mand voor witte was, kookwas, rode/oranje/roze was, donkere was, handdoeken, jeansbroeken, lichte kleuren. Ok. Ik ben een maniak.” 

Moh, maak je absoluut geen zorgen, dat valt écht heel goed mee! We ontdekten immers dat er onder de slashparents ook sorteerders zitten die he-le-maal (maar dan ook echt compleet) losgehen als het aankomt op het sorteren van hun wasgoed. Aparte hoopjes volgens graden en alle kleuren van de regenboog, een hoopje voor de wasbare luiers (heel erg akkoord!) of gewoon aparte wasmanden voor kleren mét of zonder ritsen. Klinkt eigenlijk erg logisch! :-) 

Jeleesa: “Wij sorteren op een extreme manier: witte was, lichte was, blauw/groen, zwart en donker die nadien in de droogkast gaat, zwart en donker die nadien wordt opgehangen, badhanddoeken, rood/roze/oranje, beddengoed en kookwas. Sommige hoopjes worden wel maar om de 2 weken gewassen.” 

Gerlinde: “Ik heb 6 stoffen sorteerzakken (voor donkere was op 30, donkere was op 60, kleur, wit, kookwas en wol) met een leuk printje en alles netjes op een rij, met een labeltje eraan voor manlief en kids. Love it!” 

LAAT MAAR LEKKER DRAAIEN 

Of het nu allemaal samen of allemaal apart in de machine belandt, het gebeurt met hetzelfde doel: jezelf en je gezinsleden proper de straat opsturen. Maar jullie ideale wasjes omvatten meer dan just that. Velen blijken fan van waseitjes en ecologische wasproducten én denken na over de duurzaamheid van hun wasmachine.  

Elise: “Wij draaien enkel volle machines en wisselden onze wasmachine net voor een A+++ exemplaar.” 

Isabel: “Ik probeer wel altijd volle of bijna volle machines te draaien, dat is beter voor het milieu en ook qua energiekosten.” 

Alle tips & tricks die ons verder tijd, kosten of moeite kunnen besparen, vinden we helemaal top! Huishoudtoestellenfabricant Beko is way ahead of us en deelt daarom enkele technologieën die het ons - de homo lavare -  makkelijker kunnen maken:  

  • Voor wie milieubewust wil wassen, is er bijvoorbeeld de AutoDose. Hiermee vul je de bakjes van de wasmachine één keer en kan je tot 23 wasjes doen. De machine weegt de was en kiest automatisch de juiste hoeveelheid wasverzachter, wasmiddel en water. Zo verspil je minder wasmiddel, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portefeuille.  
  • Voor wie het vooral snel moet gaan, werd de AquaTech ontwikkeld. Daarbij wordt het draaien van de trommel vervangen door de kracht van water. Voor de wascyclus mengt de wasmachine water en wasmiddel en sproeit deze op de kleding. Hierdoor is de was grondiger gereinigd, zachter en je bespaart tijd, want je was is tot 50 procent sneller klaar. 
  • Voor zij die het niet zo hebben op strijken (wie wel?!), is er de SteamTherapy. Daar blaast een stoomgenerator stoom in de trommel, geurtjes worden verwijderd en je wasgoed is minder gekreukt. Dat bespaart je veel tijd op strijken.  
  • Voor eigenaars van veel delicate kleedjes, bestaat er de AquaWave met een speciaal ontworpen trommelpatroon, gekromde deur en schoepen in de trommel. Door de vloeiende beweging in de trommel verslijt je kleding minder snel en komt het zachter uit de machine. 

Great! Kunnen we daar ook de vuile manieren van onze kinderen weer proper mee krijgen? 


Header: Beko/Asogem N.V.

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Beko. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.