Het woord samsonseks was eventjes overal, en is -hopelijk- intussen helemaal opgenomen in onze Nederlandse woordenlijst. Maar "overal" betekent dus ook op tv, de radio, in de kranten, misschien zelfs op school...?? O-ver-al. De kans dat jouw kind samson en seks in één zin heeft gehoord, is -vrezen we - reëel. Voor sommige ouders een drama? Voor anderen een goeie grap. Maar waar ligt de lijn? Wat vertel je je kind eigenlijk over seks?

Na de uitzending van Studio Brussel afgelopen woensdag liepen de 'ongeruste' smsjes van enkele ouders binnen dat 'de school nog NIET was begonnen om 8u30' zoals presentatrice Linde aankondigde.  Aargh paniek in de Vlaamse woonkamers! We snappen het helemaal hoor, alle ouders - inclusief wijzelf- tasten de grenzen af van de seksuele voorlichting. Wat is preuts en wat gaat te ver? Waar ben je educatief bezig en wat is gewoon 'too much information? En vanaf wanneer begin je eigenlijk met seksuele voorlichting?
Wat is preuts en wat gaat te ver? Waar ben je educatief bezig en wat is gewoon 'too much information? En vanaf wanneer begin je eigenlijk met seksuele voorlichting?

Volgens psychologe/kindertherapeute/mama van twee Nathalie Haeck kan je bij je kinderen niet vroeg genoeg beginnen over het thema seks. Kies liefst van al een moment waarop je kind er zélf over begint, raadt ze ons aan. Belangrijk daarbij is dat je een heel open houding toont en gewoon vraagt of ze eigenlijk weten wat seks betekent? Sommige kinderen denken dat seksen gewoon een soort beweging is die je doet met een ander. Het is dan net wél belangrijk om uit te leggen dat dit iets is wat volwassenen doen omdat ze van elkaar houden. En dat ze dit ook doen wanneer ze kinderen willen krijgen.

Volgens Nathalie mag je gerust en openhartig vertellen dat volwassenen dit meestal doen zonder kleren aan. En ook wel dat de man dan de piemel in het spleetje (of hoe je het ook noemt) van de vrouw steekt. Net door er heel open over te vertellen, zullen ze geen stiekeme dingen doen en blijkt het voor hen ook totaal geen issue. Uit Nathalies ervaringen blijkt dat als je er als volwassene heel open en duidelijk over bent, dat kinderen er dan weinig vragen meer over stellen. Dat kunnen wij volmondig bevestigen nadat onze eigen kinderen ons met de samsonseks-vraag confronteerden. 'Waarom ben jij al een hele dag over Samson aan het praten? ' We hebben heel open en eerlijk alles uitgelegd, en dat bleek genoeg om het onderwerp verder maar te laten voor wat het was. Trouwens, ook dieren hebben seks en dat zien ze vaak gewoon op tv.  Maak er dus vooral geen taboe van, seks hoort bij het leven. Hoera!

Toch hulp nodig?

Vind je het tòch nog een te vervelend onderwerp? Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen?  Gebruik dan aangepaste boekjes over het thema. Of je kan extra tips vinden op de website van sensoa . Nog een laatste tip : ga met je kinderen naar het Huis van Kina in Gent. Daar is een vaste tentoonstelling voor kinderen vanaf 4 jaar over dit thema!