Ze worden zo snel groot, meneer, mevrouw. Voordat je het weet heb je opgeschoten pubers in huis met alle gevolgen vandien. Zo ook slashparent Erika. Zij laat maandelijks achter haar deur kijken hoe dat precies gaat met 2 opgeschoten puberzonen. En meer specifiek: in coronatijd.

In nood leert men zijn vrienden kennen. Helemaal juist. En in corona leert men zijn kinderen kennen. 't Zal wel zijn. Want al dacht ik de mijne van boven tot onder, van links naar rechts en achter naar voor te kennen, tijdens de voorbije weken kwamen er toch nog wat extra toetsen bij. En ook wat gezucht en gepuf en opgetrokken wenkbrauwen en ogengerol. En gelach. Dat vooral.

GEEN VLAAMSE KERMIS MET KAPPERTJE, MASSAGES EN MANICURES, WEL LET IT GROW

Als je me vraagt wat ik al het meeste gemist heb gedurende de voorbije weken, zal het toch mijn kapper geweest zijn. De nest op mijn kop gaat dagelijks in elke of absoluut geen enkele richting uit. Ik zie bij een vriendin foto's passeren van de dochter die bij de zoon vlechtjes in de haren legt en ik denk: 'Ik wil dat ook!' Er valt dan wel niet veel te vlechten, maar hey, wat modelleren en roefelen en bibi is content.

De jongste zoon lijkt ooit in een vat haargroeimiddel te zijn gevallen, alleen al met de helft van wat er in 'normale tijden' op zijn hoofd staat, krijg je een kussen gevuld. Ondertussen kunnen we al een volledige hoekbank, met bijhorende sierkussens, voorzien van vulling. De oudste zoon heeft nog net voor alle sluitingen de schaar in zijn bos gehad, dus op zijn hoofd is alles nog redelijk onder controle. Zoals ik zeg: op zijn hoofd! Op en rond zijn kin gebeuren er momenteel andere bijzondere dingen. Wat pluis heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een heuse schaamhaarstruik. G-R-U-W-L-I-J-K!!!  

Ik stel dan ook voor om hier in huis van Vlaamse Kermis te spelen met kapsalonnetje en zo. Tof toch?! Maar door een klein incidentje, lang geleden (mannekes, wat een geheugen heeft dat kind onder dat haar!) met de moeder en een tondeuse en een ontbrekend stuk op die tondeuse, mag ik zelfs niet meer zonder materiaal in de buurt van de jongste zoon zijn haar komen. En de oudste zoon heeft beslist om geen scheerapparaat meer aan te raken tot zolang hij niet naar school moet. Ik denk dat er een soort van pact gesloten werd in een of andere dark chatgroep, want ik ben tijdens wandelingen al meerdere schaamhaarstruiken gepasseerd. Gelukkig zit hij in zijn laatste jaar, gaat voor hem de schoolpoort binnenkort terug open en krijg ik mijn perzikenbaby terug. Of dat hoop ik toch.

Geen TikTok, wel Beat Saber

TikTok, het is een ding. En zo te zien, all over social, nog meer in coronatijden. Maar verboden terrein voor deze moeder. Deze week kreeg ik een TikTok filmpje doorgestuurd van een vriendin en mijn eerste reactie was niet van: "Haha, super grappig!" (want Lies, dat was het wel echt), maar: "Amai, mag jij op TikTok van je kinderen?" Ook niet dus. Ze heeft een geheim account. The secret life of a teenage boys mom. Klinkt als een perfecte titel voor een boek! Een in 3 delen zelfs. Geen gezamenlijke TikToks hier in huis en dus ook geen grappige dansmoves om te delen. Mijn goed getrainde 'switch' werkt alleen als ik mijn kinderen ergens een kamer wil uitkrijgen. 

Waar ik wel mag in anticiperen, is met een VR-bril op mijn hoofd met wat stokken op de maat staan zwaaien op een beat sneller dan het licht. Mijn jongste zoon doet dit met hetzelfde gemak als de Nesquik door zijn melk te roeren, ik ben al blij dat ik niet met de hele huisraad de grond op ga. Gelukkig had ik me vestimentair voorzien van een joggingbroek, met weinig kans op scheuren en vodden. Ik ga bijgevolg misschien ook wel voor een geheim account op TikTok. Of waar zit de developer die ons, de actieve 40-plusser met een gevoel voor ritme en plezier, voorziet van een eigen app'ke om ons ongegeneerd te kunnen uitleven.

Geen Pascale, Sandra of zelfs geen Jeroen, wel Snoop Dogg

De afspraak was dat die zonen van ons hier niet van weken aan een stuk aan gelanterfanter gingen doen. Dat wil zeggen: bij tijd en stond experimenteren met de stofzuiger, voor middernacht naar bed en op tijd 's morgens er weer uit, geen hele dag gamen én al eens in de kookpotten duiken en iedereen in huis van eten voorzien.

We zijn door de weken geleerd en zijn de dingen wat meer gaan specifiëren. Want... Eureka, daar kan dus echt een stuk van die stofzuiger om beter in de hoekjes te kunnen. 23u59, dat is toch nog voor middernacht? De ochtend, eigenlijk duurt die tot de middag. Een hele dag gamen, als we dan al een stuk daarvan slapen, dan kan dat al niet meer een hele dag zijn. En uhu uhu, Snoop Dog, die heeft écht een kookboek! 

Dus ja, op zo'n moment dat de corona kilo's zich verzamelen rond al die andere die je eigenlijk al teveel hebt zitten, krijg je Snoop Dogg's gefrituurde kippenbouten gewenteld in de karnemelk en verkruimelde chips op je bord. Met als side dish Doggy zijn frietjes in de oven, (klinkt gezond, maar wacht het komt nog!) met Jalapenos, gebakken spekjes, zure room en cheddar. En waar zijn de groenten, jongens? Een slaatje dabei ofzo? Euhm, er zitten toch jalapenos op? Bon, ze waren fier op hun kunsten en de smaak zat ok, maar doe ons de volgende keer maar een maaltijdsoep of zo.

Ik kijk ondertussen al vol spanning uit naar moederdag. Of dat er eentje wordt met zelfgemaakte knutsels, een lekker ontbijt op bed en lieflijke gedichtjes? Neih, vermoedelijk niet. Maar voor zelfgemaakte kruidenkoekjes ben ik wel te vinden, jongens. En dat mogen zeker die volgens Snoop Dogg's recept zijn! Het zou wel eens van pas kunnen komen.