1001 en nog een miljoen andere vragen als het over zakgeld gaat. Want vanaf welke leeftijd geef je dat? En hoeveel? En wanneer? Om te beginnen en om het voor iedereen makkelijk en duidelijk te hebben: maak afspraken en gooi het in een contract. Ja hallokes, en hoe begin je daar dan weer aan? Ha, daarvoor hebben wij onze eigenste experte in huis! Slashparent Annelou is zowat de Paul D'Hoore van Maison Slash en vertelt er ons alles over.

De naam contract maakt het al duidelijk. Door samen met je kind een contract te maken weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn. Zorg ervoor dat in een zakgeldcontract altijd de 5 belangrijkste afspraken zijn opgenomen. Zakgeld geven is namelijk meer dan alleen een bedrag per week of maand geven. Als je je kind wil leren omgaan met geld dat moet je ze zowel de vrijheid geven om eigen beslissingen te maken en tegelijkertijd de kaders aangeven om ze stap voor stap meer te leren.

De 5 belangrijkste afspraken 

Welke afspraken mogen zeker niet ontbreken zijn:

  1. Het bedrag.
  2. Op welke dag het zakgeld wordt betaald.
  3. Hoe je het zakgeld geeft.
  4. Wat jouw kind met het zakgeld moet doen.
  5. Wat jouw kind met het zakgeld mag doen.

En wat je ook zeker moet opnemen in het zakgeldcontract is wat er gebeurt als jij het zakgeld vergeet te geven. Want ja, dat overkomt iedere ouders wel eens. Niet goed, maar het is wel de praktijk. Zoek samen een aantrekkelijke beloning uit, zoals een half uurtje langer opblijven en ’s avonds mogen kiezen wat jullie gaan eten (gezonde maaltijd…).

Maak het officieel

Natuurlijk hoort bij een contract een mooie handtekening. Dat maakt het contract officieel en definitief. Bepaal meteen een nieuwe datum wanneer je weer samen rond de tafel gaat zitten. Dit kan na de verjaardag zijn, bij de start van het nieuwe schooljaar of aan het begin van een nieuw jaar. Net wat voor jullie het beste werkt.

Zakgeldcontracten

Download hier één van de twee zakgeldcontracten:

  1. Het zakgeldcontract 1.0 als je begint met zakgeld geven.
  2. Het zakgeldcontract 2.0 als je zakgeld afspraken wilt vernieuwen. 

Werk je met kleedgeld of heb je afspraken gemaakt rond smartphones? Ook daarvoor kun je contracten gebruiken. Maar een verzoek: maak de afspraken niet te strak. Jouw kind moet wel de ruimte krijgen om zelfstandig keuzes te kunnen maken. En ja, daar horen soms ook foutjes bij. Helemaal ok, want van eigen foutjes maken, leren kinderen enorm veel.