Eén van de moeilijkste dingen als je zwanger bent, is toch veruit het kiezen van een geschikte naam. Je had waarschijnlijk al een ellenlange lijst met meisjesnamen, maar ja, dan is het natuurlijk een jongen. Bummer! En past de naam die je zoooo graag hoort wel bij de ietwat saaie achternaam die je kind gaat krijgen? Gaan ze de naam wel juist uitspreken, 'Hrietje'? En klinkt het allemaal wel nog serieus wanneer je kind 18 is, zoekende naar een lief? Want ja, what's in a name?  Er zit veel in de name, zoveel is zeker.

Wij vroegen aan onze lezers hoe en waarom ze de namen van hun kinderen kozen. Wowkes, wat een geweldige reacties kregen wij te lezen! Say my name en ik deel ze graag met jullie. Over my name gesproken en om het spel in gang te zetten, geef ik jullie graag duiding bij mijn naam. Ik ging eerst de naam Ulrike krijgen, maar dat was in den tijd een kopstuk van één of andere terroristische groepering in Duitsland. Politiek correct als mijn ouders zijn hebben ze dan maar een andere Duitste naam gekozen, Erika. Wat 'heidebloem' betekent. Tja, say no more.

Els: Ygritte, naar de wildeling van Game of Thrones.

Helga: Renz, komt van Laurentius, de overwinnaar. Het móést die naam zijn, want in ons dorp kennen de mensen je niet van familienaam, maar van afstamming. En ik ben Helga van Josephine van Frans van Rens. De cirkel is rond. 
En Zowie, wat leven betekent. En ja, er zit nogal veel ‘leven’ in dat kind.

Line: Felix, vernoemd naar mijn grootvader. En George. Het moest passen bij Felix en ook Latijn zijn. Vernoemd naar wijlen George Michael, en naar prinsje George van Engeland.

Tessa: Janne, die van Jip, echt waar! Een rambo in tutu, eigenlijk. Net zoals Annie MG Schmidt haar wou, denk ik.  Floris. Ten tijde van 'So you think you can dance', met dikke buik in de zetel. We wisten aan maand 8 eigenlijk nog steeds geen naam. Want ik wou Bas en hij wou Dries. En toen kwam Floris op tv en we zeiden tegelijkertijd: "Wat denk je van Floris?", en beslist was het. Miel. Mijn oma heet Raymonde, een meisje was dus sowieso Monne (de roepnaam van oma) geweest. Maar baby drie bleek een extraatje te hebben en dus moesten we er een jongensnaam van maken en Mon vonden we hier in West-Vlaanderen te risicovol (mong = sul), van mon naar Miel ging het vlug.

Greet: Ruby Noor was bijna Macy Noor geweest. Macy naar Macy Gray. Maar in het ziekenhuis waar ze geboren werd moest er een verpleegster de hele tijd in de kamer blijven en die blééf maar zeggen: "Come on Macy, mummy is waiting for you!", met zo'n vreselijke irritante stem, dat we geen Macy meer konden horen. Het werd dan Ruby, want dat stond bij allebei op nummer 2.

Kathy: Chiel en Mona. Niet echt iets met betekenis te maken, we vinden de namen gewoon mooi. 

Katrien: Mijn moeder stuurde een lijst met “hockeynamen” om eens goed mee te lachen. Draken van namen stonden daartussen. Maar ook een naam die bleef plakken: Dexter. Dat werd hem dus. Na zijn geboorte kwam de serie Dexter, daar werd hij dus niet naar vernoemd. 

Jenni: August is een voornaam die al generaties voortkomt in de familie van de oma van mijn man. We vonden het dus wel iets hebben dat onze August een stamboom heeft die tot ver in de 19de eeuw teruggaat. 

Krista: Ha ha, bij de eerste ging ik drie dage  voor de bevalling het stadsregister met geboortenamen gaan opzoeken, dikke boeken.  Ik begon met laatste boek, achteraan, en vond een jongensnaam, Xanthe, maar het bleek een meisje te zijn.
In de week voor de geboorte van de tweede droomde ik dat ik aangifte deed en ik zei dat ze Jilke heette, dus werd het ook Jilke. De derde is genoemd naar een sympathiek hoofdpersonage in een boek: Lina.

Valerie: Nils, van Nils Holgersson en een voorliefde voor Scandinavische namen.

Vicky: Emma-Louise. We vonden Emma en Louise mooie namen maar konden niet kiezen, dus plakten we ze samen.

Caroline: Julie-Christine. Julie vonden we mooi, Christine komt van Christiane, mijn overleden mama. Sterfdatum van mama is 28/04/01, geboortedatum vandochter: 28/04/09.

Ellen: Onze oudste dochter werd Billie genoemd, naar 'Billie Joe Armstrong' van Green Day (de band die ons samen bracht). Middelste dochter Lola naar 'Lola' van The Kinks. De jongste heet Mia naar 'Mia' van Gorki.

Els: Eléya, omdat haar halfbroer een vriendinnetje had in Frankrijk met die naam.

Lies: Oscar, Renee en Cyril. Niet echt vernoemd naar iemand, gewoon omdat we het mooie namen vinden. Vanaf het tweede kind was er wel een bijkomende vereiste (don't ask): vijf letters en twee lettergrepen