Wie beweert dat hij aan de kassa niet
in andermans winkelkar loert uit nieuwsgierigheid… we geloven je niet. De
‘oedoedegijda?!’-vraag is ook slashparent Anne (aka mamavanvijf) niet onbekend.
Iedereen wil stiekem (of niet stiekem) weten hoe zij een gezin met vijf
kinderen draaiende houdt, en vooral: #hoeveelwast? Dus stuurden wij haar
richting supermarkt ALDI en keken we schaamteloos mee in haar winkelkar. Een volle kar voor weinig geld, is dat mogelijk? 
Aan de inhoud van de winkelkar herken je een mens. Wij deden de test met slashparent Anne, moeder van 5 kinderen en overtuigd birdnester met haar ex. Birdnesting is een vorm van co-ouderschap waar niet de  kinderen, maar de ouders om de week in het gezinshuis wonen. Anne is bijgevolg twee keer in de maand verantwoordelijk voor de weekboodschappen van haar uitgebreide gezin. Interessant! We lieten haar los in supermarktketen ALDI en keken nieuwsgierig toe wat ze in haar karretje laadde. Ze nam twee van haar tienerdochters mee op stap, dus dat karretje was plots ook veel voller dan gepland!

Wat zijn de belangrijkste producten die jij en je gezin absoluut niet kunnen missen?

Ik maak er een punt van dat we thuis vooral veel verse (seizoensgebonden) groenten en fruit eten. Dus dat maakt sowieso altijd een groot deel uit van mijn boodschappen. En ondanks dat we  kippen in huis hebben die in een deel van de eitjes voorzien, koop ik toch ook altijd extra eieren - we hebben hier tenslotte 6 magen te vullen! Maar ook dingen als Griekse yoghurt en gerookte zalm hebben wij zonder fout in huis. De kinderen vragen dan weer regelmatig of ik bloem, suiker en boter kan meenemen uit de winkel, daar bakken ze dan cake of koekjes mee. Mijn kinderen zijn fervente huisbakkers, ze  zullen eerder zelf iets bakken dan een pak koekjes uit de winkel te kopen.

Ga jij gewapend met een boodschappenlijstje naar de supermarkt of ben jij eerder go with the flow?

Er is wel een vaste lijst van producten die ik wekelijks koop, maar die leg ik bijna op automatische piloot in mijn winkelkar. Voor de artikelen die ik niet elke week koop of die op zijn, maak ik een boodschappenlijst. Het is andere koek als ik de kinderen mee boodschappen laat doen, want dan verschijnt er wel eens een random of onverwacht product in de winkelkar. Dat gebeurde vandaag meermaals! Ik heb intussen puberdochters en die wensen af en toe een beauty-product. Maar dat is duur, dus gelukkig gebeurt dat niet elke week! Deze week had ik het wel vlaggen en was het van “mama, ik heb een scheermes nodig”. Dat drijft de kosten natuurlijk wel plots op.


Kook je elke dag of is er bijvoorbeeld een vaste take-away-dag in de week? 

Wij werken thuis met het systeem van “kindje van de dag”. Elk kind - handig want ik heb er vijf - maakt op één welbepaalde dag in de week een gerecht van A tot Z met mijn hulp. Nadien moeten ze ook samen afwassen en afruimen, dat is de regel. De rest van de dagen zijn ze vrij en kook ik. Take-away komt eigenlijk heel zelden voor bij ons, we proberen echt elke dag gewoon zelf iets op tafel te toveren.

Eet iedereen braaf wat de pot schaft?

Gerechten vinden die alle vijf de kinderen lusten, is bijna een onmogelijke uitdaging. Maar dankzij de beurtrol 'kind van de dag'  krijgen ze wel elk de kans om iets klaar te maken wat ze lekker vinden. En over het algemeen eten ze wel wat de pot schaft, maar iedereen heeft wel iets dat hij niet lust. Ik verplicht hen sowieso om minstens één keer te proeven. Maar als ze het echt niet lusten, maak ik daar ook geen drama van. Dat is bij volwassenen uiteindelijk ook zo. Bij de ene is dat champignons, bij de ander avocado of kikkererwten.

Wat zijn jullie go-to-gerechten?

Wij maken regelmatig verschillende soorten omeletten, omdat je daar veel mee kan doen, het is snel gemaakt en nog eens lekker ook. Of toast avocado met zalm, nog zo een simpel gerecht, maar een heerlijke winner. Ook pasta met erwtjes, spek en roomsaus zijn zo van die lekkere gerechtjes die je snel ineen flanst. Dat verschijnt op drukke dagen ook snel op tafel en met vijf kinderen is dat altijd mooi meegenomen.

Bij welk gerecht eet iedereen z’n bordje gegarandeerd leeg? Wat is jullie family dinner winner?

Frietjes! Da’s toch altijd een succes. Maar niet van bij het frituur, want daar ben ik niet zo voor. We bakken de frietjes altijd zelf.

Wat heeft je het meest verrast tijdens je boodschappen-trip in ALDI?

Ik vond een heleboel producten waarvan ik niet meteen gedacht had dat ze in het gamma van ALDI zaten, zoals hummus, quinoa, kokosolie of vegetarische groenteburgers bijvoorbeeld. Ik ben ook oprecht verrast door het ruime aanbod, vooral ook door de grote hoeveelheid aan bio-producten! De criteria vers, gezond en bio houd ik steeds in het achterhoofd als ik winkel. Maar dergelijke producten drijven de prijs van een volle winkelkar natuurlijk wel omhoog.

Wat is jouw top 5 ALDI-producten?

De Griekse yoghurt van Milsani, de olijfolie, de handcooked chips van Pirato, het ingevroren fruit en de Feel Fruity-ijsjes van Mucci. Dat zijn etenswaren die ik graag en vaak eet, en waarvan ik echt aangenaam verrast was na de Aldi-versie geproefd te hebben. Zoals de Griekse yoghurt bijvoorbeeld, die is echt heel lekker. Ik dacht 'dat zal wel gewone yoghurt zijn', maar niet dus!

Hoeveel geef je gemiddeld uit aan een volle winkelkar?

Dat kan afhankelijk van de week toch zeker rond de 200 euro en hoger liggen. En als ik mijn dochters meeneem tijdens het winkelen, kan de rekening wel eens tegenvallen!

En hoeveel was ’t nu uiteindelijk bij ALDI?

€123,15 inclusief het scheermes-pakket van dochterlief! Dat is een serieus volle winkelkar met alles waarvan ik hou aan een zeer betaalbare prijs. 

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met ALDI. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.