Noem ons eens 7 ‘stoere’ kamerplanten, die tegen een stootje kunnen, weinig eisen stellen en al eens een tijdje vergeten kunnen worden?  Ah ja, en nog eens een  hoog hipgehalte hebben ook? Dat was onze vraag aan slashparent en blogger Tine. Ontdek hier haar 7 bommaplanten met stevig hipgehalte en weinig aandachttrekkerij.

TINE

Planten blijven wel levende dingen natuurlijk. IETS van aandacht zullen ze dus uiteindelijk wel nodig hebben of ze gaan naar de plantenhemel. Voor wie zelfs daar geen tijd voor heeft,  is er maar één soort. Die van plastic.

Voor diegene die toch een minimum energie willen steken in een groene leefruimte, dit zijn mijn tips:

 Cactus (alle soorten)

lizzie-285620

Of course, we trappen open deuren in: maar cactussen zijn (nog steeds) überhip en héél gemakkelijk te houden. De enige keer dat ik tot mijn grote horror een cactus vermoord heb was door hem in al mijn enthousiasme te véél water te geven. Kortom, cactussen mag je gerust langere tijd negeren, no problem.

Water?

Weinig tot héél weinig (één keer in de maand max., in de winter nog minder).

Standplaats?

Veel licht, mag ook in direct zonlicht staan, kan goed tegen grote temperatuurschommelingen.

Kamerpalm of Zamioculcas

tumblr_inline_ooxe96BWt91ujb3uu_500

Heeft hier al op verschillende plaatsen in huis gestaan (van donkere hoekjes tot pal voor het raam), werd al eens langere tijd vergeten bij het watergeven (toen in dat donkere hoekje) en is regelmatig de pineut als onze katten achter vliegen jagen (lees: afgeknapte takken en gescheurde bladeren). Maar de kamerpalm blijft gewoon rustig ‘I’m still standing’ neurieën. Extra handig: hij past zich gewillig aan de grote van de pot aan. Niet veel plaats, hou hem in een kleine pot, mag het een forse plant worden, geef hem dan de ruimte. De kamerpalm blijft even happy.

Water?

Weinig of heel onregelmatig.

Standplaats?

Veel licht, weinig licht, op het zuiden of het noorden, alles kan. In de zomer zelfs gewoon buiten op het terras.

Peperomia angulata

e2c66b822a0c981d5fd6a7a1b22a185a

De ideale plant om te combineren met een hippe macraméhanger: de potgrond mag gerust behoorlijk uitdrogen tussen twee waterbeurten door, dus je moet niet om de drie dagen op een stoel gaan staan. Groeit bovendien als kool.

Water?

Een keer vergeten is niet erg, de potgrond mag uitdrogen. Pas als hij zijn blaadjes triest toevouwt is het hoog tijd voor actie!

Standplaats?

Wel licht, maar volle zon is niet nodig.

Gatenplant of Monstera deliciosa

4d3c0111c7fd92543d4b601e099a4389

Eén van de betere erfenissen uit de jaren ’60 en ’70 als je het mij vraagt: past in elk interieur en doet zelden moeilijk. Het enige ‘nadeel’ aan de Monstera is dat je er wat plaats* voor moet hebben, maar verder is het een plant die meer geeft dan vraagt. We like. *En dan nog, als de Monstera te groot wordt kan je hem zonder probleem een beetje terugsnoeien. De bladeren zijn trouwens ook erg mooi in een vaas.

!! Wel opletten met kleine kinderen: de Gatenplant is behoorlijk giftig!

Water?

Heeft op zich graag regelmatig water, maar een keertje vergeten kan geen kwaad. In de winter minder water geven dan in de zomer.

Standplaats? 

Kan zowel in het licht als in half-schaduw. Vermijd direct zonlicht.

Rubberplant of Ficus elastica

caeca2bbadecd2ce6a631ae393f5c542

Van deze heb ik er twee in huis: een kleinere in de slaapkamer die regelmatig in het donker blijft staan als ik weer eens vergeet de gordijnen open te trekken ’s morgens, en een grote in de buurt van het raam op de overloop. Ik hoor van geen van beide klachten. Voor het watergeven van de grote is mijn oudste dochter verantwoordelijk (dat was de deal toen ze een eigen plant op haar kamer kreeg) en dat wil soms eens fout lopen. Uit stil protest laat hij dan wel eens een blad vallen, maar verder geeft hij geen kick.

Water?

Heeft maar matig water nodig, beter te weinig dan te veel.

Standplaats? 

Gedijt prima op een lichte of minder lichte plek in huis. Maar vermijd direct zonlicht.

Vrouwentongen of Sanseveria

5ddf207e9d873c373345e64bb4ac9157

Onder het motto: ‘de bomma heeft altijd gelijk’… Als je een easy going plant wilt waar je amper naar moet omkijken, is de Sanseveria jouw vriend (of vriendin?). Altijd content, altijd standvastig, altijd in voor een praatje… Oh, bij Sanseveria’s telt voor mij ‘eentje is geentje’, minstens drie bij elkaar vind ik de norm.

Water?

Heeft niet veel water nodig, de grond moet zelfs uitdrogen tussen twee gietbeurten door.

Standplaats?

Van volle zon tot half-schaduw. Liever niet in een koude ruimte (min. 13°C).

Graslelie of Chlorophytum comosum

fec66e4153d22d1c0e7fb3ce9e86c5f7

Na mijn studentenjaren op kot had ik hier even een overdosis van, maar kijk, alles komt terug, ook de graslelie. Het leuke aan deze vrolijke chaoot is dat hij niet alleen oersterk is (proof: bestand tegen vijf jaar kotleven), maar ook erg makkelijk nieuwe scheuten maakt. Mocht er al eens een moederplant sneuvelen, dan is de opvolging al verzekerd.

Water?

Heeft liefst regelmatig wat water, maar kan ook wel een tijd zonder. De bladeren worden bleek bij uitdroging, dus je herkent het probleem meteen.

Standplaats?

Licht, maar kan ook half-schaduw verdragen.