Wij hebben nooit verborgen dat we zot veel gewonnen zijn voor het shitty dinner-concept uitgevonden door deze twee topwijven van emoshit. Meer nog: we willen drukbezette slashparents keihard motiveren om meer te feesten, en vooral.. meer los te laten. Because that's what shitty dinner is all about. Slashparent Gwen vertelt alvast haar inside tips voor topfeestjes die zo goed als geen moeite kosten.  GWEN Ik ontdekte het concept van shitty dinners via het feestje van Maison Slash en was meteen helemaal gewonnen voor het idee. Er zijn wél enkele regels verbonden aan het concept, maar de bottom line is: leer loslaten. Een perfecte uitdaging voor de meeste slashparents, inclusief mezelf! Dit zijn mijn hacks om stap voor stap tot een écht shitty dinner te komen. Food-Leftovers-Fridge

Regel 1

"Je mag niet speciaal naar de winkel gaan voor dit etentje. Je maakt iets met wat je in huis hebt. Je serveert wat de kasten/koelkast de mensen schenkt." Zwarte olijven uit blik staan altijd klaar in mijn voorraadkast: ooit eens gelezen in De Morgen Magazine in de rubriek van Louise Debrabandere en sindsdien een vaste lifehack. Je koopt ontpitte (belangrijk detail!) zwarte olijven uit blik -de kwaliteit is verrassend goed- en je pimpt dit met wat je op dat moment in huis hebt: een lekkere olie, restje verse kruiden, gedroogde kruiden,... Alles kan! En alles uit blik of in glazen potten heeft een lange houdsbaarheiddatum: handig voor onverwachte etentjes. Mexicaanse dipschotel: grappig hoe de meisjes van de shitty dinner lachen met de zelfgemaakte dips van hun moeder. Ik heb supergoeie herinneringen aan de Mexicaanse dipschotel van die van mij. Bij de shitty dinner party van Maison Slash nam ik deze schotel mee, maar dan wel in de supermarktversie met kant-en-klare potjes. Het werkt als volgt: neem een grote ondiepe schotel en begin met een laag tomatensalsa, met daarop een laag guacamole en een laag zure room. Daarop strooi je uitgelekte maïskorrels uit blik, kruimels cheddarkaas (je koopt een blok en verkruimelt die met je handen) en als kers op de taart nog wat verse koriander, zo afgeknipt van een gekocht kruidenplantje. Zet de zak nachos chips ernaast en dippen maar.

Regel 2

Je mag niet opruimen, stofzuigen, WC’s poetsen of was plooien voor de mensen komen.  Nee, ook niet de kussens van de zetel mooi uitschudden. Of de dekentjes in de zetel opvouwen. We weten allemaal dat die bij iedereen slordig in de zetel liggen. Jij woont er, je vrienden kunnen er best wel komen eten. Het is niet alsof ze van de grond moeten eten.
Laat de kinderen helpen: geef ze een zak confetti. Of laat ze er maken als je nog een activiteit zoekt die dag. Vraag of ze confetti kunnen rondstrooien op de vloer. Verwacht weinig weerstand. Klaar. Als jouw volk aanbelt: "oh ja, we hadden hier een feestje en de confetti ligt er nog". Perfecte afleiding voor vuil en vlekken.

Regel 3

Je mag niets meenemen. Geen geurkaarsen, geen bloemen, geen flessen wijn, geen mooie kaartjes (niets waarvoor je naar een winkel moet gaan om die te kopen, jezus). Enkel jezelf.
Check. Bijzonder blij met deze regel. Met werk, kind en huishouden is het niet eenvoudig om ook nog eens de gepaste attentie te bedenken, laat staan te kopen of maken. Dus mezelf gewoon brengen, is perfect.

Regel 4

Je mag je niet opkleden. Geen extra schmink, geen hakken, geen oorbellen die gaan hangen en waarvan uw oren pijn doen. Gewoon de kledij waarin je gewerkt of geluierd hebt die dag.
Hier kan ik werkelijk niks aan toevoegen. Dit is een verademing. Of toch: kijk niet in de spiegel voor je vertrekt. En negeer de neiging om stiekem naar jezelf te staren in de reflectie van de vitrines als je op weg bent naar een shitty dinner. En voor die zomerse pool-party draag je toch gewoon je bikini?

Regel 5

Geen zelfgemaakt dessert. Zelfgemaakte desserts op een weekavond serveren, is voor mensen die geen job hebben, het zien zitten om om 6 u. op te staan of mensen die Nigella Lawson heten, wij zijn geen enkele van die dingen.
Ik geef toe, deze regel is voor mezelf een moeilijke. Ik bak namelijk supergraag. Maar een pot vanille-ijs en gecrushte maltesers of oreo's als topping kunnen mij snel het idee geven dat ik toch iets zelfgemaakt mee heb. Zelfgecrusht = home made.

Regel 6

Geen gsms, zeker geen smartphones. Want smartphones zijn zo niet shitty. En tijdens etentjes willen wij babbelen.
Neem een polaroid camera of een analoog toestel mee. Heerlijk om hier terug mee bezig te zijn!

gwen duboisSlashparent Gwen Dubois (35) heeft een dochter van 5 / werkt als freelance styliste & ontwerpster / speelt in 2- en 3D / en bakt als iedereen slaapt. Ze kent de Marseillaise vanbuiten, plant een roadtrip om luidkeels mee te zingen (Westlife! Solange! The Lumineers!…), is verliefd op steden met een B (Brussel/Brighton/Berlijn) en maakt graag iets nieuws van oude dingen. Die nieuwe dingen vind je op haar eigen website of op  instagram.