Verf, schoonmaakmiddelen, de stinkende sokken van je kinderen (hahaha), .... Het zijn allemaal dingen die chemische stoffen met zich meebrengen in huis. Nu zou je natuurlijk stante pede zo een dure lucht verversende machine kunnen aanschaffen, maar wij geven je een veel betere oplossing. En een mooie oplossing. Dat ook. Howkes, wij kennen zowaar vijf planten met een luchtzuiverende werking die de lucht in je huiskamer weer he-le-maal schoon maken.

Dat de lucht buiten niet bepaald schoon is, wist je waarschijnlijk wel al. En dat bomen ervoor zorgen dat die vuile lucht weer wat schoner wordt, dat ook. Maar wist je ook dat de binnenlucht in je eigenste woonkamer vervuilender is dan de lucht die je buiten inademt? Shocking news, indeed!

Haal de natuur in huis

Planten hebben het vermogen om luchtvervuilende stoffen te absorberen en deze om te zetten in zuurstof. Maar vergeet ze geen water en zonlicht te geven! Dat is het enige wat ze vragen. En een beetje liefde ook, natuurlijk.

Daarnaast hebben wetenschappers bewezen dat planten een positief effect hebben op problemen zoals astma, angst en sinusproblemen. Hoeraaa! Dat wilt dus zeggen dat zelfs die doktersbezoeken overbodig worden!

Zet die bloemetjes maar buiten! Euh, binnen!

Laat alles vallen en haal als de bliksem deze planten in huis! Onze favorieten:

  • Lavendel: We starten met een befaamde plant: lavendel! Je waant je zo in het zonnige Zuid-Frankrijk met een aantal van deze paars gebloemde plantjes in huis. En dat niet alleen. Het zuivert de lucht, maar kalmeert ook de zenuwen, werkt ontspannend voor de hersenen én verbetert de ademhaling.

(Foto: Zoom)

  • Aloë Vera: Je hebt net geverfd, of de lenteschoonmaak heeft het huis naar bloemetjes en bijtjes doen ruiken, maar dan wel op een chemische manier (tenzij je DIY schoonmaakmiddelen gebruikt natuurlijk). Alles properkes en net, maar die producten brengen ook allemaal 'vuile' stoffen met zich mee. En jawel, ook hier is er een oplossing voor! Aloë Vera verwijdert al deze stoffen uit de lucht. Jawaddedadde.


(Foto: Goodhousekeeping)

  • Spider plant: Oké, toegegeven, het is niet de meest aantrekkelijke naam voor een plant die je lucht zuivert. Maar deze coole plant, met een niet zo coole naam, behoort tot een van de meest effectieve verwijderaars van vervuilende stoffen in de huiskamer. Het verbetert dus de luchtkwaliteit, maar is ook nog eens bevorderlijk voor de slaap. Je zal dus slapen als een roos. Of als een spider plant.


(Foto: Gardenloversclub)

  • Bamboo palm: ‘s Nachts absorberen de bladeren van deze plant koolstofdioxide uit de lucht om deze hierna om te zetten in frisse zuurstof. Maar dat is nog niet alles! Het verwijdert schimmels en bacteriën uit de lucht én deze groene rakker helpt je beter ademen en slapen. Scoooren!


(Foto: Homeguides)

  • Vrouwentongen: Naast het feit dat dit een mooie plant is, en daarbij dus een aanwinst voor je interieur, zet de Sanseveria trifasciata koolstofdioxide ‘s nachts om naar zuurstof, in plaats van overdag. Deze plant doet het uitstekend op een schaduwrijke plek wat van hem de ideale slaapkamer-plant maakt! En hij heeft niet zoveel water nodig, win-win-win.


(Foto: Bloemen Bureau Holland)