Al aan een moestuin gedacht? Dit #moestuingroentje wél! Extra uren aanstippen op onze #1000UurDeDeurUit-tracker en er komt geen wandeling bij te pas. Wél massa’s groenten! Dat die kinders uit eigen ogen kunnen zien hoe een zaadje evolueert tot een plantje ...  En nadien komt er nog een groente van: magie is een understatement! Dat ze dan misschien wel sneller zullen proeven, een extra win! Voor ik me onbezonnen in mijn eigen moestuin stort, ga ik op de (virtuele) thee bij Mme Zsazsa, the Godmother van de moestuin en slashparent in hart en nieren. 

Mme Zsawie? 

Mme Zsazsa, aka Kim Leysen, beschrijft zichzelf en haar gezin in een notendop op haar Instagram account als ‘het rommelige huishouden van een jager en een moestuinschrijver/groentekok met drie kinderen, een hoop beesten en nu ook een webshop’. Bijna 16 jaar geleden werd Kim voor het eerst mama, van Jef en tussen de soep en de patatten kreeg ze ook Abel (bijna 12) en Toni (6). Na de geboorte van Jef daagde het bij Kim dat eens hij vaste voeding kon eten, ze dat graag gezond wilde aanpakken. 

Wanneer werd het zaadje van een moestuin bij Kim geplant? Daarvoor moeten we al terug naar haar eigen kindertijd. ‘Mijn beide grootvaders waren fervente moestuiniers’, krijgen we te horen. ‘Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door wat ze daar deden. Dus dat ik ooit zelf met een moestuin ging starten zodra ik ergens vast woonde met een grote tuin, stond in de sterren geschreven.’ In het begin pakte Kim het nog klein aan. Ze startte met een bescheiden moestuin. Daarvan schotelde ze de groenten dan voor aan haar kersversebaby. Dankzij de Rapleymethode kreeg Jef groenten niet met de paplepel in de mond, maar in grote stukken. ‘Nog steeds is er een voorliefde voor bieten en venkel, bij al mijn kinderen trouwens’, vertelt Kim. ‘Ik vermoed dat ik die met de moedermelk heb meegegeven want ik ben zelf verzot op die groenten!’ 

Kleine projecten worden groot 

Na enkele succesvolle seizoenen met een kleine moestuin, startte Kim zo’n 13 jaar geleden met een groots project. ‘Toen de weide achter onze tuin vrijkwam, nam ik het besluit om daar een moestuin te starten. Een gróte moestuin, want het terrein was 30 of 40 meter. We dokterden een plan uit en niet veel later schreef ik er samen met Dorien Knockaert een klepper van een boek over, De Moestuin van Mme Zsazsa.’ In dat boek - maar liefst 4 volledige centimeters dik - legt Mme Zsazsa ongecompliceerd uit hoe je slim kunt tuinieren om zéker tijd over te houden om in de zon te zitten tussen de kolen en de courgettes. Dat klinkt ons als muziek in de oren ... De 75 groenterecepten en kooktips krijg je er gratis bij! 

Als we polsen naar de inbreng van Kims drie kinders in de moestuin, krijgen we tot onze lichte verbazing te horen dat ze hen daar liever niet te veel heeft rondhangen. ‘De moestuin is een plek voor mij waar ik mindful met mijn handen kan bezig zijn. Maar laat dat andere ouders zeker niet tegenhouden om dit samen met hun kinderen op te starten. Eerlijk gezegd hebben mijn kinderen nooit echt langer dan een kwartier interesse getoond in het hele zaaigegeven. En ik vond dat helemaal niet erg!’, lacht ze. 

Witte wortels in plaats van raven 

Die groentenfilosofie zit er dan weer wél ingebakken. Dat blijkt wanneer er vrienden van de Zsazsa-kinders op bezoek komen. ‘Dan trekken ze de (moes)tuin in voor een wandeling en hoor ik ze vertellen over welke groenten ze zeker eens moeten proeven. Gewéldig dat ze daar hun eigen invulling aan geven zonder dat ik hen in die richting duw. Dat ze in staat zijn om een peterseliewortel van een pastinaak te onderscheiden terwijl sommige volwassenen grote ogen trekken bij het zien van een ‘witte wortel’, dat maakt me toch wel fier.’ Groenten eten doen Kims kinderen dus zeker wél, al ging dat zoals overal niet altijd even goed. ‘Dat gaat met fases’, begint ze. ‘Onze oudste was echt geen goede eter, maar zonder daar al te veel aandacht aan te spenderen, eet hij nu wél heel goed. En zo ook met de twee andere kinderen.’

Go to groenten voor kleine én grote kinders

De groenten waarmee ze altijd scoort bij haar kinders én de kinders die op bezoek komen, zijn sowieso venkel en bieten. ‘Die komen echt massaal veel op tafel. De anijssmaak die zo typisch is voor venkel trekt de meeste kinderen wel aan. Het leuke aan deze groente is dat ze niet altijd even goed groeit. Dat ligt dan bijvoorbeeld aan de droogte. Als die dan schiet, zijn het loof én de bloemen ook héél lekker’, verklapt Mme Zsazsa. ‘Waar onze kinderen ook héél zot van zijn, zijn peultjes, en suikerpeultjes in het bijzonder. Als er kinderen komen spelen en de suikerpeultjes rijp zijn, troepen ze altijd daar samen om ze rauw op te snoepen.’ Het is eens iets anders dan de zoveelste wafelenbak … 

De 5 ultieme tips voor beginners van Mme Zsazsa 

Om af te sluiten polst dit #moestuingroentje bij Mme Zsazsa of ze enkele tips uit haar mouw kan toveren voor beginnelingen, zoals ondergetekende.

1. Begin klein 

“Ga niet de hele tuin omploegen, maar begin klein. Dat houdt ook in dat je geen tien savooikolen in het tuincentrum moet gaan halen. Die zien er op dat moment nog minuscuul uit, maar nemen gigantisch veel plaats in! Beter is het om te starten met een of twee plantjes van elke groenten. Zo heb je verschillende oogstmomenten en is er variatie. Het hoeft trouwens geen grote tijdsinvestering te zijn. Als je je gras kort afmaait en er zo’n 5 centimeter compost over strooit, kan je meteen aan de slag en er komt geen schop bij te pas!”

2. Hou je aan het zaaiplan 

“Als ik nu hoor dat mensen massaal binnen beginnen courgetten te zaaien, denk ik ‘niet doen!’. Die groeien immers als kool waardoor ze gigantisch veel plaats zullen innemen voor je ze buiten kan planten. Hou je daarom aan het zaaiplan dat je bijvoorbeeld in mijn boek vindt. Of kijk zeker op de zakjes die je gekocht hebt.”

3. Voorzaaien kan helpen

“Voorzaaien heeft heel wat voordelen tot rechtstreeks in de grond zaaien. Hierdoor kan je vroeger beginnen zaaien én ook oogsten. Maar je groenten hebben straks - als je ze in de tuin plant - een grote voorsprong op de onkruiden die nog moeten kiemen. Een extra voordeel is dat je door (al dan niet binnen) voor te zaaien alles beter in het oog kunt houden."

4. Trek je plan(t) 

“Geen zin in al dat voorzaaien? Koop dan gewoon planten in je tuincentrum en ga daarmee aan de slag. Dan kan je ook iets later inspringen in het hele moestuingegeven.”

5. Ga regelmatig kijken 

“Een moestuin neemt wel wat tijd in beslag, dus begin er zeker enkel aan als je er ook écht zin in hebt en niet omdat het moet. Regelmatig de moestuin in trekken en de groei inspecteren, is gewoon nodig als je na een week niet alles oftewel uitgedroogd oftewel overwoekerd wil terugvinden.” 

Ok, met die tips kunnen we iets! Ik heb er alvast zin in en start zo snel mogelijk. En hopelijk samen met mij ook heel wat andere #moestuingroentjes! Voel je die groene vingers alvast jeuken? Doe gewoon gesjellig mee en volg mijn moestuinavonturen via #moestuingroentjes