Bonnen, speelgoed, spullen... Op den duur weet je niet meer wat je moet geven als verjaardagscadeau aan die alleshebbende kinderen. Stop dan ook met spullen geven. Want net zoals bij volwassenen zijn belevenissen de nieuwe luxe. Geef daarom eens een diy-koekjesmix aan de jarige. Die kan dan samen met mama of papa aan het bakken (of eender welk ander slachtoffer) Leuk!

Je kind mag naar een verjaardagsfeestje, maar je vindt tussen de speelgoedrekken alleen maar crap. Bovendien was je net aan het mediteren over ont-spullen en minderen in speelgoed? Wat doe je dan? Slashparent Nele had plots een geniaal idee: iets zelf maken dat voor de jarige achteraf ook een beleving is. Een koekjesmix! Win/Win!

NELE

Net als je beslist om zelf te minderen en te ont-spullen in speelgoed, krijgt de zoon een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje mee naar huis. Dilemma: het is natuurlijk niet omdat ik beslis dat ik geen speelgoed-geschenkjes meer wil, dat ik andere ouders hier ook toe moet verplichten. Anderzijds vermoedde ik dat de meeste ouders niet zitten te wachten op nóg meer speelgoed, dus dat een alternatief geschenkje van één van de uitgenodigde kindjes zeker niet erg zou zijn. Dus zette ik mijn hersens aan het denken en zocht ik naar een geschenkje dat geen ‘rommel’ zou opleveren, maar wel een beleving voor het vriendje/vriendinnetje en eventueel ook de ouders.

Geef eens een diy-koekjesmix cadeau

En zo kwam ik na wat ge-google op: ‘de koekjesmix’: een kant-en-klare koekjesmix voor het jarige varkentje om samen met mama of papa of iemand anders… koekjes te bakken. Leuk gepresenteerd in een – door de zoon – zelf versierde bokaal. koekjesmix

Het recept

Het leuke aan het recept dat ik hieronder graag deel, is dat het ook voor niet-graag-bakkende ouders een fluitje van een cent is om de koekjes te bakken. (Het is natuurlijk niet mijn bedoeling de ouders op te zadelen met een vervelende opdracht.) Het enige dat nog moet gebeuren is 1 ei en 100 gr zachte boter toevoegen. Dat moet lukken, toch?

Hoemaakjeda?

Meng 100 g patisseriebloem met een snuifje baksoda, 1/2 kl zout en een snuifje kaneel. Doe in een glazen bokaal met een inhoud van 1 l 130 g havermout, schep daarop 75 g chocoladedruppels, vervolgens het bloemmengsel, 100 g bruine suiker, 1 zakje vanillesuiker en 50 g kristalsuiker. Zorg dat je mooie laagjes krijgt. Sluit de bokaal. Wanneer je gaat bakken voeg je 1 ei en 100 g zachte boter toe, roer goed om. Schep koffielepels van het deeg op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes 12 minuten in de oven, voorverwarmd op 160°C. Laat afkoelen op een rooster.

Making off

koekjesmix collage koekjesmix De bokaal werd versierd, de ingrediënten afgewogen en in laagjes in de bokaal gegoten. Het leuke aan dit cadeau is dat het eigenlijk een dubbel belevingscadeau is, want ook jij hebt een ‘momentje’ met zoon of dochter om het geschenk te maken. Afhankelijk van de leeftijd en de tijd/goesting in meerdere of mindere mate ;). Op de bokaal kleefde ik de laatste stappen van het recept.

Inpakken

Inpakpapier probeer ik ook al een tijdje te mijden omdat het toch afval oplevert. Ok, je kan inpakpapier hergebruiken, maar erg handig is het toch niet: dan past het niet, is het net daar gescheurd waar het niet mag gescheurd zijn of zijn de kindjes net iets te enthousiast aan het uitpakken gegaan. Je moet het ook allemaal stockeren en zo’n stapel neemt toch snel wat plaats in. Dus nam ik een sjaaltje en touw en probeerde er iets moois van te maken. Het sjaaltje kan worden gebruikt waarvoor het dient, maar ook verder dienen als verpakkingsmateriaal. Lekker zero waste!

Koekjesmix 7 En de reactie van de jarige?

Het was toch met een klein hartje dat ik samen met de zoon het cadeautje overhandigde. Uiteindelijk zijn de meeste kinderen het toch gewoon om pakjes te krijgen, met speelgoed. Maar de reactie van zowel het vriendinnetje als de mama waren supertof! Geniet even mee: koekjesmix En zo gaan we stap voor stap verder naar een leven van ‘meer met minder’. De calorieën even niet meegerekend.