Je bent ze hoogst waarschijnlijk al wel eens tegengekomen: de 'hop, in 1-2-3 naar je eigen loungeset'-DIY stappenplannen. En ja, ik liet mij er ook door verleiden. Ik dacht een onbenut hoekje achteraan onze tuin eens gauw om te toveren in een zalig schaduwterras. Al die internetklussers zeggen toch altijd dat je zo'n zithoekje van palletten in een wip in elkaar kan zetten? Maar nee nee! Dat zal wel zijn!

Ik schuimde het internet af op zoek naar het beste en duidelijkste stappenplan, tekende mijn hoekje in enkele lijnen uit, liet mijn vriend het nodige aantal palletten halen (delegeren, weet je wel), leende een cirkelzaag bij de klusbib, haalde een schuurmachientje bij m'n vader en hop, klaar om nu echt te beginnen. (De eerste 10 stappen al doorlopen dus, met vlag en wimpel). Maar dan begon het eigenlijk pas!

Stap 11: Begin vol goede moed aan je project. Leg al het materiaal klaar. En zeg tegen jezelf dat je je goed aan het plan gaat houden en dat het zo wel zal lukken. Het is niet omdat je het nog nooit gedaan hebt, dat je het niet kan.

Stap 12: Kom tot de ontdekking dat je vriend denkt dat het geen kwaad kan om van 2 halve palletten 1 hele te maken. Je hebt 6 hele nodig, reken uit.

Stap 13: Vloek. Hij heeft natuurlijk gelijk, maar dit verloopt niet volgens plan. Hoe moet ik van 2 halve palletten 1 hele maken? Tijdverlies!

Stap 14: Waarom steken die nagels zo vast in dat hout en heb ik niet genoeg kracht om ze er met een verroeste tang uit te trekken? Waarom werkt mijn schuurmachine niet zoals ik dacht en vliegt het schuurpapiertje er om de 5 botten af?! Vloek nogmaals.

Stap 15: Mompel snel en binnensmonds 'sorry' tegen de buren. Ook al zijn die waarschijnlijk al lang naar binnen gevlucht. 

Stick to the plan!

Stap 16: Herpak je. Denk niet 'typisch jij, je zag hoe iets in elkaar zit en je dacht dat je het ook kon, dat je het snel zou fiksen en dat je in 1-2-3 een pallettenbankje zou hebben'. Denk ook niet aan opgeven en kwaad worden op jezelf helpt ook niet bij het in elkaar zetten van de palletstukken.

Stap 17: Het niet-denken heeft geholpen. De eerste 2 volledige palletten zijn aan elkaar vastgemaakt, telkens met een vijs naast de 9 blokken zoals het moest. Het zitgedeelte is er. Netjes.

Stap 18: Wimpel je nieuwsgierige en behulpzame vriend zo snel mogelijk af en negeer al zijn ideeën, ook al zijn het misschien goede. Stick to the plan. Het is immers nog altijd geen middag en je hebt toch nog de hele dag.

Stap 19: Het gaat lekker, je hebt een pallet kunnen samenstellen voor de rugleuning. Die wil je schuin zetten. Het is een lounge set voor iets, toch?

Stap 20: Zaag de dwarse balkjes achteraan je zitgedeelte voorzichtig weg, zodat de rugleuning daar in een gleuf kan rusten.

Stap 21: Wees echt, heel, heel voorzichtig en ga niet overhaast te werk. Het is tenslotte de eerste keer dat je een cirkelzaag in je handen hebt. Deze stap had misschien eerder aan bod moeten komen.

Stap 22: Van de pallet die als rugleuning zal dienen, verwijder je 1 paar blokjes en de bovenliggende lat. 

Stap 23: Werk naarstig verder, geloof weer in je kunnen. Besef dat het echt geen zin had om kwaad te worden op jezelf. Je mag er zelfs een deuntje bij neuriën.

De laatste stappen naar perfectie

Stap 24: Laat je vorderingen met enige trots bewonderen door je vriend.

Stap 25: Verlies (opnieuw) alle moed en/of jaag hem weg wanneer hij ook maar 1 microfractiepuntje van kritiek durft uiten op het feit dat je misschien wel een klein beetje scheef hebt gezaagd. Heeft hij ooit al een cirkelzaag voor het eerst in zijn handen gehad en gezaagd terwijl het snot voortdurend uit z'n neus loopt door de plotse aanval van hooikoorts dankzij de berkenboom vlak naast jullie tuin? Ik dacht het niet, nee!

Stap 26: Raap je moed weer bij elkaar. Pas daarbij op voor rondslingerende nagels en verroeste vijzen die je uit die halve palletten hebt moeten halen.

Stap 27: Doe misschien snel even een tussentijdse opruimactie zodat alles nog overzichtelijk blijft.

Stap 28: Bevestig de schuin geplaatste rugleuning (die overigens perfect in de scheef gezaagde opening past - eat this, allemaal!) aan het zitgedeelte.

Stap 29: Schuur alles nog eens mooi af. Met een degelijk schuurapparaat deze keer. Verbaas jezelf over de kwaliteit van een schuurmachine die voldoet aan de minimumkwaliteitsvereisten. 

Stap 30: Veeg al het schuurstof bijeen en ruim het op. 

Stap 31: Ruim je materiaal op.

Nu nog da poefke

Stap 32: Haal je materiaal terug boven wanneer je beseft dat je ook nog een 'poefke' ging maken. Haal ook nog eens diep adem.

Stap 33: Maak het poefke, dat kan dienen als tafeltje of als extra stuk bij je zitbank om zo een chaise longue te vormen. Daar moet je weer voor zagen en timmeren en schroeven. Maar dat kan je ondertussen.

Stap 34: Laat de overige palletten niet te lang slingeren in je tuin en al zeker niet in je voortuin. Dat zijn dus die halve die je vriend teveel had meegebracht en die je niet hebt gebruikt, want 1 poefke is genoeg. Je terras is tenslotte maar 12 m² groot. Vergeet niet dat je je ook nog altijd deftig moet excuseren bij je buren voor al dat gevloek en lawaai.

Stap 35: Blaas even uit. In je lounge. Heerlijk. Dat heb je toch maar mooi zelf gedaan. 

Stap 36: Laat je voldaan gevoel niet bederven door de afwerking die hier en daar nog ietsje beter kan. Zorgen voor morgen. Nu heb je wel een glaasje wijn verdiend, zo op je nieuw terras en na al die noeste arbeid. 

Stap 37: Roep je kinderen dat ze moeten komen kijken! Ruim in afwachting al het materiaal weer op.

En nu chillen, maar niet in je zithoekje...

Stap 38: Laat je zithoekje volledig inpalmen door je kinderen, diezelfde dag, maar ook de dagen erna. Laat ze er strips lezen, van het poefke op de trampoline springen, de bokes in hun brooddoos opeten, chillen tot en met... Vergeet heel even dat je dacht dat jij degene ging zijn die er de hele dag zou liggen lezen met een cocktail binnen handbereik. 

Stap 39: Aanvaard uiteindelijk, zonder je passief-agressief op te stellen, de complimenten van je vriend en geloof hem wanneer hij zegt dat je dat goed hebt gedaan. 

Stap 30+10: Bedenk dat een kussentje het wel zou afmaken. Heb je niets meer in huis, ga dan op zoek naar iets. Kom tot het besef dat echte palletkussens megaduur zijn, en dat terwijl je budget er vorige zomer al door was! Schuim elke deco-winkel (online) af en vind uiteindelijk een deal. Wacht lang en geduldig op het passende kussen.

Stap 30+11: Neem het pakje met het langverwachte kussen in ontvangst. Buiten regent het. 

Klaar!

PS: Voor tekeningen en duidelijke instructies en het benodigde materiaal kijk je best eens op Pinterest. Maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb: die stappenplannen zijn niet volledig.  Schrik dus niet van een eventuele rollercoaster aan bijhorende emoties doorheen het proces. En voor de rest: veel succes!