Wie het grote geheim van sinterklaas moet bewaren, voelt elk jaar een enorme druk. Want gevaren op onthulling loeren overal. Vooral uit vlotte en praatgrage kindermondjes. Dat ondervond slashparent Lennie vorig jaar nog. Maar deze keer hebben ze me niet liggen, dacht ze toen al. Om gebroken harten te vermijden, ontwierp ze dit contract.  Wie wordt ingehuldigd in de Geheime Orde van de Pieten behoort tot de grote mensen die het geheim kennen. Dat is al een klein beetje minder verdriet.  
Twee jaar terug kwam onze zoon Otte verontwaardigd van school. Tijdens de Show van Sinterklaas had een grote jongen geroepen dat de Sint niet echt bestond. Meerdere kinderen op de speelplaats hadden het hem bevestigd: Sinterklaas bestond niet. Het waren mama’s en papa’s die voor Sint speelden... En zo kwam een gebroken hart met dikke tranen terug thuis van het tweede leerjaar. Mijn hart brak ook. Want met Sinterklaas vertrok ook de Paashaas en de tandenfee mee terug naar Verzonnen Spanje.

Nieuwe halve waarheid

Ik voelde me zo schuldig dat we hem al die dingen hadden voorgelogen. Ik was bang dat hij vanaf nu zou beginnen twijfelen aan andere dingen die we zeiden. Hij was ontroostbaar en ter plekke goot ik de leugen…. in een euh… mooi verpakte halve waarheid. Ik zei hem dat het al eeuwen lang was dat grote mensen de verjaardag van Sinterklaas in ere hielden. Dat onze ouders het ook deden en de grootouders ook, en die voor hen ook, en zo verder… Ik zei dat het de wens was van Sinterklaas om zijn verjaardag te blijven vieren als het feest van de kinderen. En dat zo iets moois echt niet mocht verloren gaan. Niet voor Sinterklaas en niet voor de brave kinderen.

Ik zei dat ik zijn verdriet begreep, dat ik ook zoveel verdriet had gehad toen ik het ontdekte. Maar dat het ook een mooie dag was. En een héél bijzondere dag zelfs. Want vanaf vandaag werd hij ingehuldigd in de Geheime Orde van de Pieten. Vanaf vandaag behoorde hij tot de grote mensen die het geheim kenden en zou hij ons plechtig moeten beloven dat ook hij het geheim goed zou bewaren. En dat ook hij de wens van Sinterklaas later zou verder zetten als hij zelf kindjes zou hebben.

Welkom bij de Orde

 
Die blik … Opeens voelde hij hem een grote jongen. Tranen werden geveegd en maakte plaats voor een fier gevoel en stiekem gegiechel. Dat hij tot de Geheime orde mocht behoren vond hij MEGA COOL. Hij ging het geheim heel goed bewaren voor zijn kleine zus en tot op vandaag speelt hij een schitterende rol. 

Vandaag zit zijn kleine zus in het tweede leerjaar. Ik verwacht me elk moment aan een gelijkaardig scenario. Dus bereiden we ons hier thuis niet alleen voor op 6 december. Maar ook op wat kort nadien kan volgen. Daarom heb ik de Geheime orde in een jasje gestoken. Een tranendroger en een fiermakertje op papier. Ik deel hem graag met de andere SlashPieten. Dus als je er iets in ziet: neem maar weg.