Als iemand overlijdt, betuigen we de naaste familie steeds onze steun met een kaartje, toch? Maar wat als een kind iemand verliest? Geef je dan een zelfgeschreven condoléance? Een onhandige knuffel? Wij beseften dat er eigenlijk geen écht rouwkaartje bestaat op maat van kinderen. Daarom ontwikkelden wij deze kaart met broekzaksterren. Sterren die je kan uitknippen en kan meenemen in je broekzak als het even moeilijk gaat. 

We hadden het al aangekondigd begin deze maand dat ons thema après/ski meer was dan foute feestjes alleen. Want we voelden bij "après" meteen ook dat we iets moesten doen rond 'verliezen'. Want wat nadat je iemand verliest? Wat als een kind iemand verliest die hij graag ziet? Een klasgenootje, familielid of zelfs een huisdier? Hoe steun je kinderen in hun verdriet?

hoe help je een kind dat rouwt?

Er zijn al veel boeken geschreven rond rouwen, en de verschillende fases die we doorgaan. Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij. Zij verwerken het verlies van iemand die ze graag zien vaak meer in stukjes. Voor meer info hierover verwijzen we je graag naar deze vzw: Missing You. Deze organisatie helpt mensen om te begrijpen wat er gebeurt bij verlies. In jezelf en bij de mensen om je heen. En ook specifiek voor kinderen.

Wat wij met Maison Slash willen doen, is mensen uit de omgeving helpen om kinderen bij verlies te steunen. Vaak weten we niet hoe we er moeten zijn, en gebeurt het allemaal wat knullig. Anne: "Onlangs overleed de papa van een klasgenootje van één van mijn kinderen. Op zo'n moment zou het fijn zijn om een gepast kaartje te kunnen afgeven. Een kaartje dat er écht toe doet. "

een kaartje met veerkracht

Bij volwassenen geven we vaak een kaartje met onze steunbetuiging. Maar op kindermaat bestaat er zoiets gewoon niet.  Via dit kaartje met broekzaksterren hopen we dat we kinderen wat extra veerkracht kunnen geven, en dat ook het verdriet en alle emoties die daarmee samengaan een stuk bespreekbaarder worden. Het kaartje dat wij hier aanbieden is een free printable (zie onderaan artikel). Dat betekent dat je het gewoon kan afprinten en kan gebruiken. Maar laat dit kaartje ook een inspiratie zijn om zélf aan de slag te gaan. Maak je eigen broekzaksterren om iemand te steunen.