Kerstmis is voor Gwen de zaligste periode van het jaar. En wie kerstmis zegt, ziet een spar in huis. Maar wat als je het dit jaar eens anders aanpakt? Met een kersttipi bijvoorbeeld…

Op zich zien een kerstboom (als je de stam wegdenkt) en een tipi er gelijkaardig uit. Ze nemen beiden evenveel plaats in. Alleen is een tipi way interessanter als extra spel-element voor je kinderen. Bovendien hoeven er geen extra (kerst)bomen te sneuvelen, want met enkele gesnoeide takken ben je gediend. Win-win voor iedereen.

Onze inspiratie komt van de blog Lululand. Gwen: “Sinds ik die tipi een tijd geleden ontdekte, kon ik niet wachten om er dit jaar ook één te maken.” En zo geschiedde.

Wij gingen voor een iets klassiekere tipi, met gerecupereerde zeilstof om hem achteraf ook buiten te kunnen gebruiken. En om hem gemakkelijk op te bergen, te vervoeren of te verplaatsen.
Of misschien heb jij al een tipi staan, dan hoef je enkel de takken te sprokkelen!

Benieuwd hoe je zo’n kersttipi maakt? Onder de foto’s krijg je meer uitleg.

 

kerstboom-tipi-maison-slash-02

kerstboom-tipi-maison-slash-01
kerstboom-tipi-maison-slash-03 kerstboom-tipi-maison-slashkerstboom-tipi-maison-slash-04


Hoemaakjeda?

Nodig:

 • 5x bezemsteel van L.140cm
 • zeil van L.250cm x H.150cm (of een andere stevige toile ciré of stof naar keuze)
 • 15x stuk stevig touw van L.20cm + extra touw
 • boormachine
 • takken van een denneboom (of iets gelijkaardigs)
 • fijn touw
 • lijmpistool
 • kerstversiering (hier een gouden tassel van een slinger, een LED-slinger met gekleurde lichtjes en een discobal als piek, om in ons maandthema te blijven)

Stappen:

 1. Boor 3 gaten in de bezemstelen, op een afstand van 35cm en 45cm van de bovenkant en 4cm van de onderkant (zie tekening hieronder)
 2. Neem het grote stuk zeil en teken er driehoeken op (zie tekening hieronder)
 3.  Knip telkens de bovenste punt weg van elke driehoek (ongeveer 10cm).
 4. Leg de stukken zeil naast de stokken zodat je de juiste afstand van de gaten kan aftekenen op het zeil
 5. Knip ronde gaten in het zeil waar je later het touw kan doorsteken (of gebruik een figuurpons)
 6. Nu kan je de tipi tent aan elkaar beginnen knopen
 7. Zet de tent recht, en pruts een beetje tot je de vijfhoek vorm hebt, en de stokken bovenaan elkaar goed kruisen. Draai daar nog wat touw rond (ga ook onder en boven de stokken, een paar keer goed laten kruisen) en knoop goed vast. De tent is klaar!
 8. Nu kan je takken beginnen vastbinden met het fijner touw. Begin onderaan en werk naar boven toe (dakpangewijs). Gebruik eventueel ook een lijmpistool. Het moet allemaal niet perfect zijn, dus geen stress!
 9. Versier de tent samen met de kinderen.
 10. Zalig kerstfeest!

TEKENINGEN

stok-tipistof-tipitap-tipi-stokken-stofstap-kerstboom-tipi


gwen duboisSlashparent Gwen Dubois (35) heeft een dochter van 5 / werkt als freelance schoonmaakster (geen kuisvrouw) / speelt in 2- en 3D / en bakt als iedereen slaapt. Ze kent de Marseillaise vanbuiten, plant een roadtrip om luidkeels mee te zingen (Westlife! Solange! The Lumineers!…), is verliefd op steden met een B (Brussel/Brighton/Berlijn) en maakt graag iets nieuws van oude dingen. Die nieuwe dingen vind je op haar eigen website of op haar instagram.