Sommige kinderen hebben van nature een
interesse in alles wat met kunst te maken heeft. Maar wat met zij die
denken dat kunst 'saai' is? “Is dat nu zo interessant?” “Moet ik
daar nu echt iets over leren?” Wie weet dat, dat kinderen kunst eigenlijk in zich hebben? Dus in plaats van hen door 'saaie' geschiedenisboeken te loodsen, waarom hen niet voor een middagje
kunstenaar laten zijn? Slashparent Lieselot zegt ons hoe!

Ennnnn actie!

Ga aan de slag met een hedendaagse kunstenaar of duik de geschiedenis in. Er is reeds zoveel bijzonders gemaakt dat er inspiratie te over is. Wij van Maison Slash kozen deze keer voor Jackson Pollock (1912-1956). Wereldberoemd door zijn Actionpainting. Dus, EEN TWEE DRIE, actie!

XFLB9mpyJ8qGrNBaOFiTXDfKxxDZbC5jvwO845Bj.jpeg

WATHEBJENODIG?

  • een groot doek of een groot stuk papier

  • tubes verf (acryl- of plakaatverf)

  • verfborstels

  • kleding die vuil mag worden of beschermpakjes

  • een ondergrond die vuil mag worden

  • emmer water

HOEMAAKJEDA?

Actionpainting is een spontane schilderskunst die vooral de beweging van de kunstenaar in beeld brengt. Kinderen kunnen zich dus helemaal uitleven zonder dat ze moeten stilstaan bij wat er nu precies afgebeeld wordt. Verf wordt op een enorm doek gespat, gedruppeld, gespoten en gesmeten. Alles kan, hoe cool is dat?!?

Je kan zowel een doek op de grond leggen als er eentje aan een muur hangen. Omdat kinderen (en misschien jijzelf ook) zich helemaal moeten kunnen uitleven is het belangrijk dat de ondergrond vuil mag worden. Bescherm dus eerst de ondergrond of kies een plaats uit waar het helemaal niet uitmaakt, bijvoorbeeld het grasplein in de tuin.

Toon even wat de bedoeling is en moedig tijdens het schilderen de kinderen aan om actief te bewegen. Niet ter plaatse blijven staan maar rond dat grote doek lopen. En laat hen vooral experimenteren. Misschien bedenken ze nog wel een andere manier om beweging op het doek te krijgen.

hwugQnhyU5zQ0qfgKPKdHuIDl2ddfkUJlJvrAedF.jpeg

kUGDLFO3Ij5MGpugqcVywsmvMyddlKjosOBMsERB.jpeg

kOUJiOhIGEouiS7snbdLKNIwSrjPBLxxKVOR1gSC.jpegfO4EwMaCnnkd0gi1rykFvc8wkWTHJjVhVxussWcs.jpegmgFHqCHeJUNJEm9fFVifHxYCnSPiTUSdEWKXALf4.jpeg

4tbSQJNLPwpmA1IMqgwSTib8HBgknnTnjQMPwK0S.jpeg

NEgEUsysYk5q5RtvE28XKMOCbNAft3ZunRl8B0Nn.jpeg

nPUvcOceV7CTQp0PA95SEQLlM0aUH4eUBI3TJHw3.jpegRFWPfK90lKklFHs9hlpWvTjupPO2n2TMS5gcKo2P.jpegKANHETNOGZOTTER?

Trek beschermpakken aan, leg matrassen onder het doek en laat kinderen het doek letterlijk fysiek te lijf gaan. Rollen, springen, schuiven... alles kan!

Een grote, oude kartonnen doos staan? Bouw er eerst een huis of raket mee. Gebruik daarna de techniek actionpainting om het knutselwerk te pimpen.

x2ejB5N424mvd6cX5DU5GKTyXSUtBSAb4NU5wSOK.jpegMyxykTJO8MLNvUi3o6iEaY8jzzAWlb324LB0NrDz.jpegv9Urx8CS4yuPcjFasv4XmE4yfghI5Ui2JYwMC0t4.jpegNOGWATTIPS?

Actionpainting met één kind? Dan is er weinig kans dat de boel uit de hand loopt. Met meerdere kinderen maak je vooraf best wat afspraken. Bijvoorbeeld niet op elkaar spatten en elkaar niet omver duwen.

Kinderen worden vuil tijdens het schilderen, hoe kan het ook anders?!? Geen zondagse jurken en broeken dus. Zet verder een emmer water klaar zodat kinderhandjes- en voeten snel gewassen kunnen worden eens klaar. Zo vermijd je achteraf ongewenste verfsporen. Die mooie witte muur in je huis mag echt wit blijven! In een atelier of buiten aan actionpainting doen, is sowieso beter voor je hart dan in je eigen woonkamer.

6UpK1sLoFiQH3pqyYjwJoRgyKBqzO7L2pPKAXu8n.jpegwryaUuN47CI2zNlLaJkgzStK25OIGj1KjyNDo2Lr.jpegKZEiXTSwHrl3b39DauGpHXnVTvpf2aPdKON0xQia.jpeg

C6wdryrudcaUCrqMhJ82FKRP879wYaVzcutcMcSJ.jpegWATMETDIEKUNSTENAAR?

Was het nu niet de bedoeling om die kinderen van ons ook iets bij te leren over kunst? Juist ja! Je laat ze niet alleen proeven van de actionpainting, je leert hen ook iets bij over deze kunstvorm en kunstenaar. Afhankelijk van de leeftijd doe je dit voor- of achteraf. Want ja, actionpaiting kan op bijna elke leeftijd!

Toon vooraf enkele werken van Jackson Pollock en vertel erbij hoe hij die gemaakt heeft. Vraag aan kinderen hoe zij denken dat hij dat deed en/of wat zij zien in het werk. Haal er YouTube-filmpjes bij om Jackson Pollock in actie te tonen. Vooral bij jongere kindjes helpt het hen eerst te tonen wat de bedoeling is. Berg de voorbeelden sowieso altijd op. Sommige kinderen proberen anders exact het voorbeeldwerk na te maken.

Achteraf kan je de link maken door aan te halen dat er in de geschiedenis ook andere grote kunstenaars waren die dit deden. Een gesprek is dan zo gemaakt, al doe je dit best vooral met grotere kinderen. Schat je zelf in dat het beter is dit vooraf te doen, dan is dat helemaal ok. Wat het beste werkt voor jou...

Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer informatie je kan toevoegen over de kunstenaar en de kunststroom. De allerkleinsten hebben er nog niet echt iets aan te weten dat dit een abstracte kunstvorm (abstract expressionisme) is en Jackson Pollock overleed ten gevolge van een auto-ongeval. 

0b5p7K5b31vXBvGwbPkZK2ouWv4a0me288j3Svsu.jpegIuYer4yQoEbvCUWnQhE1Fn3KqZ5ZkvG9tUJxJu62.jpegENACHTERAF?

Je bekomt soms ware pareltjes als je kinderen laat doen. Weggooien is zonde maar wat doe je met zo'n groot doek? Kies de mooiste plaatsjes in het werk uit en knip deze in A4-formaat uit en kader ze in. Perfect om uit te hangen in je huis of om cadeau te geven aan grootouders en/of meter/peter. Beschik je over een grote, vrije muur in je huis? Overweeg dan om het doek (of een deel ervan) op te hangen. Verknip tot kleine kaartjes om te versturen met de feestdagen. Mogelijkheden genoeg dus...