Het kind dat niet graag met glibberig slijm speelt, moeten wij nog tegenkomen. Thuis zelf homemade slijm maken, is bijgevolg succes gegarandeerd! (voor alle duidelijkheid: we bedoelen daarmee geen opgehoeste rochel, maar speelslijm) 

Op het internet staan er -tig recepten voor speelslijm, maar wij stootten op het perfecte overzichtsartikel op de site van hoewerktdat.be. Of je nu liever aan de slag gaat met wasmiddel, maïzena, shampoo of tandpasta? You name it en je vindt het recept hieronder. En show gerust je creaties op social media! #maisonslashlovesslijm.

Slijm met borax en lijmSlijm met borax en lijm is het meest gebruikte recept voor het maken van slijm en is in het algemeen ook de beste manier door de mooie vaste structuur dat het slijm krijgt. Het nadeel is wel dat het misschien aantrekkelijk kan zijn voor kinderen om het slijm op te eten, wat met deze ingrediënten niet goed is. Voor niet giftige slijm kan je beter de manier met maizena (maiszetmeel) proberen.

Wat heb je nodig?

 • Doorzichtige of witte knutsellijm (125 ml)
 • Borax (1 theelepel of 5 ml)
 • Water
 • Twee kommen
 • 2 (plastic) lepels
 • Voedselkleurstof (8 druppels ongeveer, optioneel)
 • Optioneel: glitters en/of wiebeloogjes

Hoemaakjeda?

 1. Meng de lijm en 125 ml water in één van de kommen, zorg dat je dit goed door elkaar roert. Met doorzichtige lijm krijg je doorzichtige slijm en met de witte variant wordt de slijm niet doorzichtig. Je kan ook eventueel voedselkleurstof toevoegen voor een leuk effect.
 2. In de andere kom meng je de theelepel borax met 250 ml (liefst warm) water, blijf mengen tot de borax opgelost is.
 3. Voeg het mengsel van lijm en water toe aan het mengsel van borax en water terwijl je zachtjes roert.
 4. Het mengsel zal direct beginnen te veranderen van vloeibaar naar een slijmerige massa. Roer zo lang mogelijk door en kneed de slijm daarna met je handen, de slijm zal geleidelijk aan minder plakkerig worden. Maak je geen zorgen over eventueel water dat in de kom achterblijft, kap dit gewoon weg.
 5. Hoe meer je met de slijm speelt hoe vaster en minder plakkerig ze zal worden. Natuurlijk kan je ook glitterlijm gebruiken in plaats van de gewone lijm, gewone glitter gebruiken of wiebeloogjes gebruiken om het slijm gezichtjes te geven.

2. Slijm met wasmiddel

Slijm met wasmiddelSlijm maken gaat ook goed zonder borax. Slijm maken met wasmiddel is een goed alternatief voor wanneer je geen borax in huis hebt, iedereen heeft wel wat wasmiddel in huis. Het recept is gelijkaardig aan de manier met borax en het slijm zal ook een mooie structuur hebben.

Wat heb je nodig?

 • Doorzichtige of witte knutsellijm (125 ml)
 • Vloeibaar wasmiddel (2 theelepels of 10 ml)
 • Een kom
 • 1 (plastic) lepel
 • Voedselkleurstof (8 druppels ongeveer, optioneel)
 • Optioneel: glitters en/of wiebeloogjes

Hoemaakjeda?

 1. Doe de lijm in een kom en voeg het vloeibaar wasmiddel toe. Je kan ook eventueel de kleurstof toevoegen, let er wel met op dat het wasmiddel ook een kleur kan geven indien deze een kleur heeft. Doorzichtige lijm zorgt voor doorzichtige slijm.
 2. Roer de ingredi?nten goed door elkaar. Indien het mengsel er nog te plakkerig uitziet kan je nog wat vloeibaar wasmiddel toevoegen.
 3. Na ongeveer 5 minuten zal het mengsel een mooie slijmerige structuur aannemen.
 4. Kneed daarna de slijm wat in je handen, naarmate je er meer met speelt zal het minder plakkerig en meer slijmerig worden.

Natuurlijk kan je ook weer glitterlijm gebruiken in plaats van de gewone lijm, gewone glitters gebruiken of wiebeloogjes gebruiken om het slijm gezichtjes te geven.

3. Slijm met maizena (maiszetmeel)

Slijm met ma?zenaSlijm maken met maizena geeft als voordeel dat de slijm niet giftig is en het dus niet echt kwaad kan indien je kind er wat van binnenspeelt. Dit betekent niet dat je het moet gaan opeten. Dit is ook een zeer makkelijk recept.

Wat heb je nodig?

 • Maizena of ander merk maiszetmeel (125 gram of 1 kopje)
 • Water (125 ml of 0.5 kopje)
 • een kom
 • Voedselkleurstof (8 druppels ongeveer, optioneel)
 • Optioneel: glitters en/of wiebeloogjes

Hoemaakjeda?

 1. Doe de maizena in een kom en voeg traag het water toe terwijl je mengt.
 2. Je kan ook de voedselkleurstof toevoegen indien gewenst.
 3. Zorg ervoor dat je de ingredi?nten goed mengt, na een tijdje mengen beginnen ze slijmerig te worden.
 4. Kneed daarna de slijm wat in je handen, het kan enige tijd in beslag nemen voor de slijm een goede structuur krijgt. Hoe meer je er met speelt hoe minder plakkerig en steviger het slijm wordt.

4. Slijm met zeep en shampoo

Slijm met zeep en shampooNog een manier om slijm te maken is met zeep, zoals afwasmiddel en shampoo. Dit werkt ook met douchegel in plaats van zeep.

Wat heb je nodig?

 • Zeep zoals afwasmiddel of douchegel (150 ml)
 • Shampoo (150 ml)
 • Een kom
 • Een (plastic) lepel
 • Voedselkleurstof (8 druppels, optioneel)
 • Optioneel: glitters

Hoemaakjeda?

 1. Doe de zeep of douchegel samen met de shampoo in een kom en voeg eventueel voedselkleurstof toe. Je kan eventueel ook glitters toevoegen.
 2. Meng goed.
 3. Zet het mengsel even aan de kant zodat het helder kan worden.
 4. Plaats het mengsel in de ijskast zodat het kan opstijven. Je kan dit best een nachtje laten staan.
 5. Nu kan je met de slijm spelen, een nadeel van dit recept is dat de slijm minder vast wordt naarmate het afkoelt, daarom zal je het als je er klaar met bent terug in de ijskast moeten zetten in bijvoorbeeld een plastic zakje.

5. Slijm met tandpasta

Slijm met tandpasta

Ook met tandpasta kan je super gemakkelijk slijm maken.

Wat heb je nodig?

 • Tandpasta
 • Doorzichtige of witte knutsellijm
 • Een kom
 • Een (plastic) lepel

Hoemaakjeda?

 1. Doe tandpasta in de kom en voeg wat lijm toe tot het plakkerig wordt. Hoeveel lijm moet je een beetje gokken.
 2. Blijf mengen, als de slijm na een tijdje nog altijd aan je vingers plakt moet je nog wat meer lijm toevoegen.
 3. Blijf roeren en eventueel lijm toevoegen tot de slijm niet meer plakt aan je vingers.

6. Glow in the dark slijm

Glow in the dark slijm

Je kan van je slijm ook een glow in the dark-versie maken. Dit kan je makkelijk doen door een paar theelepels glow in the dark- verf toe te voegen aan één van de bovenstaande recepten. Dit werkt het beste met de manieren met borax, wasmiddel en maizena.

7. Galaxy slijm

Galaxy Slijm Galaxy-slijm is zeer mooi, maar het kan wel wat tijd kosten om te maken aangezien je meerdere keren slijm moet maken. Voor gevorderden dus.

Hoemaakjeda?

  1. Kies een recept uit de recepten hierboven. Dit werkt het beste met de manieren met borax of wasmiddel.
  2. Nu moet je drie keer doorzichtige slijm maken in de kleuren blauw, paars en rood en telkens glitters toevoegen. Om dit te maken volg je het gekozen recept, zorg er wel voor dat je doorzichtige lijm gebruikt
  3. Zorg dat je de drie kleuren van slijm gekneed hebt en ze redelijk vast zijn.
  4. Nu kan je de drie kleuren slijm mengen, zorg ervoor dat je de slijm een beetje uitrekt en door elkaar kneed. Een makkelijke manier hiervoor is om de verschillende kleuren uit te rekken tot slierten en op verschillende manieren wat op elkaar te leggen. Blijf kneden tot je het resultaat hebt dat je wilt, let er wel op dat je niet te hard kneed anders valt het effect minder hard op.

1 comment

Comments are closed.