Kak, je kind gaat niet graag op de foto. Kak, je hebt nooit tijd om daar geduld voor te hebben. Nu we toch (bijna) allemaal thuis zitten met onze kinders, is dit hét moment om eindelijk ontspannen die huis-, tuin- en keukenfotoshoot te houden. (En de albums samen te stellen!) Jij dacht, dat zijn taakjes voor wanneer ik op pensioen ben? Maar nee hoor, het universum geeft jou tijd, gebruik hem wel!

Wat als uw kind echt lak heeft aan gezellig foto’s trekken? Een vette pruillip of een donderwolk als gezicht, schreeuwen nu niet meteen “Jezus houdt van mij” of  "ik ben zo vrij als een vlinder".  Face it, niet alle kinderen ambiëren een carrière als influencer. Poseren voelt niet voor iedereen #instagood. Er zijn kinders die weglopen zodra je een camera op hen richt, het al kotsbeu zijn na vijf minuten of gewoon geen twee seconden fokking stil kunnen zitten. In andere tijden kan je er moeilijk geduld voor opbrengen, maar nu we toch met z'n allen gaan slowliven, 't is de moment. 

Hoe je zelfs het grootste wiebelkind mooi op de foto krijgt? Hier komen ze, drie tips die wij zelf ook al met succes hebben toegepast! Daarna kan je die prachtige foto's  supergemakkelijk afprinten via smartphoto.be.  Posters, canvassen, fotoboeken, kaartjes, kalenders, stickers.... you name it, wij krijgen er direct creatieve vingers van!

 1.  Spelen is wijs!


Copyright: Flickr

Ga tegen fotoschuwe kinderen vooral niet zeggen: “En nu gaan we foto’s maken, en je gaat lachen hé." Red alert, red alert! In dat geval kan je maar best meteen de handdoek in de ring gooien. Integendeel, plan een andere activiteit waar je kind graag in opgaat en maak daar de focus van de dag van. Laat je kind bijvoorbeeld springen op de trampoline, rennen in het bos, op het strand ... (Voor alle duidelijkheid, hou afstand van andere mensen en blijf enkel in gezinsverband!) Laat je kinderen eerst helemaal losgehen tijdens dit event, en probeer een massa spontane foto’s te maken. Sommige kinderen hebben het ook gewoon nodig om eerst een heleboel energie kwijt te spelen, alvorens ze kunnen stilstaan voor een foto. Wedden dat je op die manier zeker een paar leuke shots kan maken? Niet gelukt? Probeer volgende week nog eens. Smartphoto.be levert immers super snel. En je weet het: je. hebt. tijd. 

 2. Omkopen werkt


We zijn helemaal pro mild ouderschap enzo, maar een kleine beloning in het vooruitzicht kan wel voor de nodige medewerking zorgen bij het foto’s trekken. Wil je het graag origineel aanpakken? Laat de kinderen poseren met hun beloning: iets om te eten (liefst iets dat geen hardnekkige plekken maakt) of een nieuw speelgoedje. Of betrek een ander favoriet item van je kind in de fotoshoot. Een autootje, een speelgoeddino, de lievelingsknuffel of desnoods zelfs de ipad! Nee, echt! Wees ruimdenkend, dat kan verrassende foto’s opleveren.

3.  Let it goooo!


Copyright: Flickr

Misschien had je het nieuwe kleedje met die lakschoentjes in gedachte voor jullie fotoshoot? Maar één keer op locatie blijkt dat uw oogappel een totaal andere styling in gedachte heeft. Ze staat erop om haar rubberen laarzen te dragen bij een prinsessenkleed, of helemaal geen schoenen! Of je kind wil niet bij die mooie bomen gaan staan, maar wel tegen een bakstenen muur. Of de enige gezichtsuitdrukking die je uitlokt, is een uitgestoken tong. Awel, why not? Let it all go, en aanvaard dat foto’s met een hoek af ook leuk kunnen zijn. Jullie zijn gewoon arty farty en coooool. Perfect is immers super saai! Bekijk jouw ideeën voor de foto’s gewoon als een suggestie, en gun je kind de finishing touch. 

Bestellen maar!

Je hoort het, mits wat voorbereiding en een open geest kan je zelfs het meest beweeglijke of verlegen kind op een originele manier op de foto krijgen. Misschien kiest je zoon of dochter ook graag de foto's mee uit achteraf die jullie gaan gebruiken. Hen betrekken in het hele proces is immers ook een manier om wat extra medewerking op te wekken. Het is tenslotte hun hoofd op de foto's. Check op smartphoto.be welke zotte producten (t-shirts, kussens, koffiemokken, ...) je je foto allemaal kan afdrukken, misschien zelfs tof als cadeautje voor bommie en bompa in quarantaine?