Kleurrijke monstertjes die dol zijn op groenten? Een doeboek? Zelf zaadjes zaaien? Een app?! Yes, please! Toen we te horen kregen dat we de hele collectie the Fresh Heads van Lidl in huis kregen om te testen, maakte ik de dochters van 6 en 3 jaar alvast warm. Vier grote ogen keken me vol verwachting aan: hopelijk kon het pakket de torenhoge verwachtingen van de meisjes inlossen (spoiler: het overtrof ze zelfs!). 

Als #moestuingroentjes zijn we na heel wat andere voorzaaiavonturen al wat ingewerkt in de materie. Ik was dus vooral benieuwd of de extra beleving met the Fresh Head figuurtjes het verschil ging maken. 'Wat was dat nu weer, die Fresh Heads?', hoor ik je vragen tot hier. Met deze spaaractie van Lidl kan je zowaar een moestuinmaterniteit opzetten. Je leest hier alles over de  actie! Je ontvangt er nu per aankoopschijf van 15 euro een gratis potje met alle benodigdheden om te beginnen voorzaaien. Als je iets van groenten of fruit koopt, krijg je er zelfs een extra potje bovenop! Zowaar 24 verschillende groenten, fruit en kruiden vallen er te verzamelen. De grappige monstertjes die erbij horen beloven het gewoon plezanter te maken voor jou en de kinderen! 

Unboxing als deel van de fun! 

En of dat hier het geval was! Het begon al bij de 'officiële opening' van het pakket. Enthousiaste grabbelende handen doken in de doos en haalden er tal van kleine potjes, een bewaardoos, een doeboek en extra potten (om te verpoten eens het zover is) uit! Uiteraard wilden ze metéén aan de slag gaan. Tot mijn grote verbazing was het zaaien van the Fresh Heads een veel grotere beleving dan ‘gewoon zaaien’ zoals we het al deden met de andere groentjes. Waar lag dat dan aan? Eerst en vooral is er voor elke fresh head een apart vakje voorzien in de bewaardoos. Die zat afgesloten met een kaartje dat je eraf kon halen. Bleken die toch wel super gegeerd en moesten ze uiteraard eerlijk verdeeld worden. Er werd duchtig gediscussieerd over welk figuurtje wie toe behoorden en favorieten werden gekozen. Nim ging voor Kailey (die van boerenkool houdt) en Berry (net zoals de jongste aardbeifanaat). De oudste haar oog viel op Chayenne (benieuwd of ook Fay evenveel van die cayennepepers gaat houden) en Lumbrella (héél benieuwd naar dat komkommerkruid!). Ik kreeg kreeg er trouwens ook eentje, wegens 'die kijkt wel heel erg boos, mama'! 

De fun zat er dus al in én we moesten nog beginnen zaaien! ‘Wat zijn die schijfjes, mama?’, kreeg ik al snel te horen. In elk composteerbaar potje (waar de zaadjes in geplant worden), zat naast een zaadmatje (met de zaadjes in), immers een schijf geperste kokos ter vervanging van traditionele potgrond. Wat water dabei en wat hocus pocus later ... potgrond! Dat moesten we uiteraard proberen. En snel! 

Grote ogen vol verbazing

Eén voor één werden de potjes gevuld met magische potgrond. Heel spannend om deze te zien opzwellen met water (zowaar 24 keer plezier!). De zaadmatjes werden vervolgens heel precies in de minipotjes gestoken en voorzichtig bedekt met een laatste laagje aarde.

Ook de hooggespannen verwachtingen over de app werden gelukkig ingelost. Om de beurt mochten de verschillende monstertjes ingescand worden, en dat gebeurde met een brede lach op de gezichten van mijn kinderen. Niet alleen kreeg je te zien wanneer je precies gezaaid had, we kregen ook een mooi overzicht wanneer welk plantje water nodig heeft. Uiteraard handig voor #moestuingroentjes

En dan kon het wachten beginnen … ‘Zijn de zaadjes al uitgekomen?’, kreeg ik meteen van 's ochtends vroeg (6u!!) als vraag voorgeschoteld. Helaas, al zouden volgens het handige schema en app sommige zaadjes niet al te lang op zich mogen laten wachten. Dagelijks kregen de potjes een douchebeurt (water sprayen blijkt met zo’n kleine plantjes een veel beter idee dan met een gieter aan de slag te gaan) en groot was het plezier toen de eerste zaadlobben het daglicht zagen. Zo duurde het amper een dag of vier voor Beater zijn radijsscheutjes kwamen piepen! 

Wanneer mogen ze naar buiten? 

Ondertussen zijn we al heel wat verder gevorderd met het zaaien en zijn ook al enkele favorieten ontsproten. Andere dan weer niet, wat toch al tot enige frustratie heeft geleid. Maar geduld is een mooie deugd! Dat is ook een mooie opvoedkundige moestuinles. Terwijl de plantjes duchtig verder groeien, probeer ik de dochters wat bij te leren over groenten en fruit dankzij het handige doeboek. En de tablet mag af en toe eens bovengehaald worden om het spelletje te spelen. Want die app blijkt niet alleen handig om het overzicht te bewaren, maar zorgt ook nog eens voor gratis entertainment! Win, win, win!

Wat kijken we ernaar uit om deze kleine plantjes binnenkort buiten in volle grond te planten, samen met onze andere exemplaren. Eindelijk kunnen we dan terug wat gaan werken aan extra uren voor #1000UurDeDeurUit! Nog even wachten tot de Ijsheiligen gepasseerd zijn, heb ik me laten vertellen … 

Verzamelwoede met the Fresh Heads

The Fresh Heads-spaaractie van Lidl is hier dus alvast zeker de leukste verzameling van het voorjaar! Je zit immers niet opgescheept met onbruikbare spullen, maar met heel wat verschillende zaadjes die je samen met je kinders kan laten uitgroeien tot succesvolle #moestuingroentjes!  Hier staan we alvast te popelen om te smikkelen van onze eigen oogst. En ik ben héél benieuwd hoe die cayennepepers in de smaak gaan vallen! Ge doet toch mee?!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met LidlWe publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.