Sponskes. Je gebruikt ze elke dag een aantal keer. Om af te wassen, de keuken te poetsen, badkamer schoonmaken, schrobben… En na een aantal keer: hop, de vuilbak in. Maar owla, wist je dat er een zero-waste oplossing voor sponskes bestaat? De Tawashi, ofwel: de diy spons. Perfect om die #resetteketet2021 door te trekken naar je huishouden!

Jij denkt, ik was mijn gebruikte sponsjes eens goed uit en klaar. Maar zelfs de schuursponsjes wassen in kokend water is geen garantie dat de bacteriën weg zullen zijn! Aaargh, dus weggooien is de enige optie bij vuiligheid. 

Wie in 2021 wil resetteketet’en door ecologischer te leven, begint best bij de kleine dingen. In plaats van een nieuwe spons, maak je je eigen tawashi! Een volledig zero-waste spons die je wel makkelijk kan uitwassen in de wasmachine.

Wat heb je nodig?

  • Een vierkante ovenschaal (of een vierkant potje)
  • 20 wasknijpers
  • Oude t-shirts of sokken
  • Een schaar

De vierkante ovenschaal en wasknijpers kan je ook vervangen door een houten plank en spijkers. Maar dan moet je eerst nog de spijkers in de plank slaan en als drukke slashparent, kan je die tijd wel uitsparen.

Oedoededa?

Knijp de wasknijpers op je ovenschaal of potje zodat je er 5 hebt op elke rand. Zoals de 5 spijkers op elke zijde van de houten plank.

Pak dan de oude t-shirt erbij en knip de mouwen in strookjes zodat je een ringetje stof hebt. Hier kan je ook sokken voor gebruiken.

Doe de ringetjes rond de wasknijpers. Elk ringetje moet rond 2 wasknijpers die recht tegenover elkaar staan. Dit doe je zodat je één laag hebt. 

De tweede laag ga je weven, maar eerst je schaal of plank een kwartslag draaien zodat je de lege spijkers gebruikt. Let hier op dat je telkens afwisselt: begin de ene ring langs boven te weven, de volgende langs onder, enzovoort.

Pak nu twee lusjes naast elkaar van de wasknijpers af en trek de eerste ring door de tweede. De eerste ring laat je los en je gaat verder met de tweede. Pak de volgende ring van de wasknijper af en herhaal de vorige stap tot je alles lussen hebt gebruikt. 


De allerlaatste lus kan je zo laten, handig om je spons ergens aan op te hangen!

Bekijk hier de volledige tutorial van de tawashi of deze video van een tawashi die gemaakt worden op een ovenschaal met wasknijpers.

Voila! Jouw zelfgemaakt, zero-waste, ecologische tawashi! Een gewone spons houdt heel veel vuil vast, ook al was je deze. Maar jouw tawashi kan gewoon mee in de wasmachine en er zullen geen bacteriën op blijven hangen! Handig!


Credits foto's: Permacrafters.com