We worden overspoeld door duurzame reclameboodschappen en producten. Maar wat mogen we geloven en wie wil gewoon verkopen? Samen met Bio-Planet steekt telkens één slashparent (én gezin) de handen uit de mouwen om ecologischer te leven. Zoals Erika. Zij maakt zelf deodorant. Is dat echt zo makkelijk als ze zeggen? En werkt dat dan echt even effectief als die in de spuitbussen? Hier gaat ie dan … de test! 

Sinds de start van mijn puberjaren en de daarbijhorende hormonale opstootjes onder mijn oksels heb ik een ware haat-liefdeverhouding met mijn deodorant. Ik ben wat ze noemen 'een rijkelijke spuiter' en grijp telkens weer (makkelijkheidshalve) naar de spuitbus, ook al ben ik in en uit mijn hoofd al slachtoffer geweest van uitslag, brandwonden (echt!), ademhalingsproblemen, borstkanker en het gat in de ozonlaag. Nog geen roller of stick hebben me kunnen laten bekeren tegen deze zonde. Benieuwd of deze zelfgeknutselde okselontgeurder dat wel kan...

Wathebjenodig?

SEeTprJnKQvX7htTl0fV7muBGY8rAxoxS7KjrElJ.jpeg

  • 5 eetlepels maizena
  • 5 eetlepels natriumbicarbonaat
  • 5 eetlepels kokosvet
  • essentiële olie (hoeft niet, maar bij Bio-Planet hebben ze zoveel keuze aan lekkere geurtjes staan dat ik hier toch niet aan kon weerstaan)

Oedoededa?

Tussen ons gezegd en gezwegen, als een diy of eender welk ander recept meer dan 5 stappen vraagt, haak ik af. Geen gedoe met au bain marie'kes en milligrammekes wegen, laat de geit maar vooruit gaan! Het maken van deze deodorant is me dus helemaal op het lijf geschreven. Het is echt gewoon alles in de pot gooien, wat roeren en ja, dan ben je echt al helemaal klaar! 

  1. Laat het kokosvet smelten op een heel laag vuurtje.
  2. Doe de gesmolten kokosvet in een kommetje, voeg er de maizena en de natriumbicarbonaat aan toe en meng dit alles tot je een lopend papje hebt.
  3. Voeg er een paar druppeltjes van de essentiële olie aan toe.
  4. Laat het geheel hard worden.

UrvwfIZouyc2tO331q4PcnCUOxzLvpk0PTaerWLJ.jpeg

J1vIMUttDXIrqS6BkQH8QNe05tsJoLvRxsZZ01lc.jpeg

vn063Yxl3jH38GpEGBTbUdSWXjg1mV1q5VxLtb71.jpeg

2rhyTQT4RoqYY81h6payQaP8NEGnPvZ7ejhUtw9V.jpeg

OFcvgHVJq9rW1tDr9WOC0GnNLUObVwHY7CysbIZW.jpeg

Zijdercontentvan?

Het goedje wordt weer hard, dus is het wat schrapen en van 'foefelaré' doen met een lepeltje om er wat van uit de pot te krijgen, maar eens je het onder je oksels begint te smeren wordt het zoals een dagcrème die je aansmeert. En door het kokosvet dat erin zit hydrateert het ook nog eens je huid. Win-win, niet? Als je, zoals ik de eerste dagen, wat teveel deo neemt (ik was op dat moment nog een non-believer, dus beter te veel dan te weinig), is meteen je hele voorgevel mee gedeodoreert. Een heel klein beetje is dus genoeg, maar anyways, door de kokosolie ruik je dan wel de hele dag naar een strand van één of ander Thais eiland. 

0pXHiR6usenaLY3KCIxmxGdBUmDSWcUyQw136yGf.jpeg

Op forums lees je werkelijk heel veel over de effectiviteit van zelfgemaakte deo's, maar ik ben van het 'eerst zien en dan geloven' principe. Want uwen oksel is de mijne niet. Maar écht! Het werkt! En wel een hele dag lang. En ja, de deo bleef zelfs zijn werk doen bij een marathon van net geen 5u op één of andere spoeddienst met mijn zoon. Ik ben er dus content van. Als dat geen gerief is!?

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Bio-Planet. Maar de test die onze slashparent hier deed, is voor alle duidelijkheid kei-écht. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.