Relaxen in het zonnetje met een goed boek en een lekker drankje. Klinkt goed, right? Awel, het kan nóg beter! Hoe dan? Met een zelfgemaakte hangmat. Zo'n kleurrijk ding is niet alleen zalig om in te zitten (of zeg maar hangen), het zorgt ook nog eens voor een op en top vakantiegevoel in je eigen tuin. Aan al wie mondmaskers naaien kostbeu is: step up your game en naai eens een hangmat! Ook je kindere gaan er dolblij mee zijn. Wel even duidelijk maken dat een hangmat niet gelijk is aan een schommel en dat mama en papa er ook af en toe eens in willen chillen. 

Wathebjenodig?

  • Een groot stuk stof 
  • Lederen band
  • Katoen mousseline of canvas
  • Katoendraad
  • Touw
  • Schaar
  • Naalden


Hoedoejedat? 

Stap 1

Het stuk stof dat je gebruikt kan van alles zijn. Een oud deken, een strandhanddoek of een ander stuk stof dat je ooit gescoord hebt in de kringloopwinkel. Alles kan en alles mag, de enige vereiste: je moet er een rechthoek van 110 x 205 cm uit kunnen knippen. Lukt dat? Vouw dan langs de zijkanten van de korte kant 2,5 cm om en stik het vast.


Stap 2

Knip uit de mousseline of canvas twee strips van 110 x 5 cm. Plaats de strook gelijk met de bovenkant van de hangmat, vouw de stof erover en naai om. Herhaal deze stap bij de tegenovergestelde kant. 


Stap 3

Grijp de lederen band en knip hem in 18 strookjes van telkens 15 x 5 cm. Aan elke kant van de hangmat moeten er 9 komen. 


Stap 4

Vouw de lederen stukjes dubbel zodat ze een lusje vormen. Naai ze vast aan de hangmat en laat telkens evenveel centimeter tussen. De uiteinden van de lussen naai je best ongeveer 5 cm over het doek vast. 

Stik de lussen best in de vorm van een kruis, zo zitten ze stevig vast. 

Stap 5

Snijd 18 lengtes van 20 cm af het touw en steek door elke lederen lus een stukje touw zoals op de foto hieronder.  


Stap 6

Maak een enorme lus met de uiteinden van het touw en doe er een knoop in (linkerkant). Ga met de katoendraad nog eens over de lus, zodat je een dikke stevige knot krijgt (rechterkant). 


Stap 7

Zoek twee stevige bomen (of andere stevige dingen) om je hangmat aan vast te hangen, zet er een tafeltje naast, grijp een cosy dekentje en haal het beste boek uit je kast. Ziezo, nu alleen nog hopen dat het zonnetje schijnt en je kids kunnen leven met een eerlijke beurtrol!


Header en foto's: Design Sponge, Kate Pruitt