Kinderen en messen in één zin?! Paniek en duizend-en-een rampscenario's! Het blijft een spannende combinatie, nochtans is dat niet per se nodig! Sommige kinders kunnen niet wachten op hun eerste zakmes: speren maken en takken snijden in het bos, kan het zelfs cooler? Maar wat is een goede leeftijd? Hoe leer ik mijn kind er veilig mee omgaan en welk zakmes moet ik kiezen? SOS,
iemand tips? Gelukkig hielpen de experts van A.S.Adventure ons verder. Check ze hieronder!

Ken je kind en voorkom ongelukken

Met een zakmes werken, dat is iets dat je moet leren! En ja, daar hoort af en toe een accidentje bij, net zoals bij leren fietsen of rolschaatsen. Wanneer is mijn kind dan klaar voor een zakmes, vraag je je misschien af? Laten we zeggen vanaf een jaar of 8. De gouden regel is echter dat jij als ouder je kind het beste kent en dat jij alleen kan inschatten hoe rijp die pagadder van je is. Stel dat je kind snel agressief reageert of nog wekelijks een ongelukje met de schaar heeft, dan is een mes als tool natuurlijk een minder goed plan. Het hangt ook af van welke mindset jij als ouder hebt. Wil jij je kind de ruimte geven om te ontdekken en te leren (met eventueel een ongelukje hier en daar) of ben jij eerder een beschermend type? Beide opties zijn topperdetop, zolang je er zelf maar comfortabel mee bent!

Stoerheid en avontuur ... maar zeker safety first!

Laat je kind het mes in het begin enkel onder toeziend oog gebruiken en houd samen eens een goed gesprek om alle gevaren uit te leggen. Licht toe dat een zakmes een leuke tool is, maar dat het ook zeer gevaarlijk kan zijn. Maak ook zeker een aantal regels! Verduidelijk hoe, wanneer en waar je kind het mes mag gebruiken.Het allerbelangrijkste is dat je je kind een zakmes leert bekijken als werktuig waarmee je moet leren werken om bijvoorbeeld kampen mee te bouwen en niet als wapen. Heb je een kinderzakmes aangekocht? Overloop dan samen alle functies van het mesje, zodat jouw kleine avonturier het mes juist gebruikt. Oefen daarna samen op verschillende objecten. Kerf bijvoorbeeld jullie initialen in een stuk hout. Maak er een leuke en gezellige ervaring van en geef je kind het gevoel dat jij hem of haar vertrouwt hier verantwoordelijk mee om te gaan.

Tof! Maar welke zakmessen zijn kidsproof?

Is je kind er klaar voor om een zakmes te krijgen? En ben jij er klaar voor om je kind er eentje te geven? Ha! Dan rest er alleen nog de vraag: welk zakmes geef ik best? Je eerste gedacht is misschien om je kind een bot mes te geven. Ah ja, want als het niet scherp is kunnen ze zichzelf niet pijnigen, toch? Fout! Kinderen zullen dan meer kracht op het mes zetten met als risico sneller uit te schieten. Je moet je kind natuurlijk niet het allerscherpste zakmes geven, maar het moet wel scherp genoeg zijn om bijvoorbeeld een touw door te snijden en een stok te slijpen. Een kinderzakmes moet dus een afgeronde punt hebben, easypeasy te gebruiken zijn, veiligheid bieden voor die kleine kinderhandjes en makkelijk meeneembaar zijn. Ontdek hieronder onze favorieten messen voor de kiddo's die veilig én stoer zijn!

My First Victorinox

Zie hier, het bekendste kinderzakmes van Victorinox. 't Is echt zo'n typisch veelzijdig Zwiters zakmes met fles- en blikopener, draadstripper, schroevendraaier, sleutelring, pincet en tandenstoker. Met alles erop en eraan dus. Het mes heeft een stompe punt (zodat ze zichzelf of anderen moeilijk kunnen prikken), 't is roestvrij én je krijgt er een draagkoord en ketting bij.


Bron: A.S.Adventure

Opinel No. 7 Outdoor Junior

Dit mes is ideaal voor de junior gebruiker. De punt is afgerond en het handvat heeft een zeer goede grip voor kinderhanden, want: safety first!  Daarnaast kan het mes tegen water en extreme temperaturen én is het uitgerust met een veiligheidsring. Daardoor kan je het mes veilig gebruiken en vervoeren zonder bang te zijn dat die opeens uitklapt. Extra handig (en leuk): er zit een noodfluit in verwerkt! En 't is zo één zonder balletje, waardoor het dus in elke omstandigheid hoort te werken.

Bron: A.S.Adventure

Als je kind zijn of haar zakmes vaak gebruikt, is het misschien ook handig een slijpsteen aan te kopen. Die vind je hier. Wil jij jezelf als ouder ook een zakmes aanschaffen, maar je weet niet hoe of wat? Check dan hier hoe je het beste mes kiest. Is je kind toch nog niet klaar voor een zakmes? No problemo! In dit artikel ontdek je hoe je je kind de buitenwereld laat ontdekken met een vergrootglas en verrekijker. Da's net iets minder eng voor de bezorgde ouder! 
Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met A.S.Adventure. Check zeker hun zakmessencollectieWe publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.