Hoe haalbaar is ‘zero waste’ als busy-parent? Of hoe kan je met kleine én vooral haalbare aanpassingen toch een verschil maken in de afvalberg? Slashparent en blogger Nele test, probeert en evalueert. 

NELE
Het was ‘mijn eigen schuld’. De vaatwastabletten waren op en ik had geen extra doos in huis. Bewust, maar als het dan zover is, denk je toch even ‘shit’.

Jep, bewust, want ik was het eigenlijk al even van plan, dat ‘zelf vaatwaspoeder maken’. Ik had het zelfs al eens gedaan, maar niet helemaal alleen. Enkele maanden geleden volgde ik een workshop ‘DIY huishoudproducten’ bij Mini Lelie. Ik kwam toen onder andere thuis met een doosje zelfgemaakt vaatwaspoeder dat ik meteen uitteste, met succes. Tot het op was.

 Ik wou wel hoor, maar ja, ik had niet de juiste producten in huis, te laat, te moe, je kent dat wel. Dus werden het toch maar weer tabletten vanaf dan. Tot nu, want ze waren op!

Geen excuses meer

Om mezelf een beetje te pushen had ik namelijk beslist om er gewoon geen meer te kopen. Geen voorraad vaatwastabletten meer. Én had ik ook mijn ‘ingrediënten’ besteld via Leven zonder afval.

Geen excuses meer. Ik moest wel aan de slag om zelf vaatwaspoeder te maken. 

Wathebjenodig?

  • 50 gram baksoda
  • 50 gram DROGE schoonmaaksoda
  • 25 gram citroenzuur
  • 25 gram zeezout
  • 10 druppels etherische olie (tip: half citroengras, half eucalyptus)

Het is belangrijk dat de sodakristallen droog zijn, anders gaat je poedermengsel meteen bruisen. Dat werd gezegd in de workshop én stond ook zo op het blaadje.

Hoemaakjeda?

Het recept kan niet eenvoudiger zijn: zwier alle droge ingrediënten in een blender en blend even tot een fijn poeder.

De droge ingrediënten, dat is dus eigenlijk alles behalve de etherische olie. Vaatwas-drugs maken, gemakkelijker kan niet toch?

Daarna de etherische olie erbij, en klaar!

Doe vanaf nu 1 theelepel poeder in je machine, en je vaat kan gewassen worden! Als glansmiddel kan je gewoon azijn gebruiken.

Dit poeder kan je trouwens ook gebruiken voor:

  • toiletreinigen
  • het weken van aangebrande potten en pannen
  • het schuren van snijplanken, fornuis en werkblad, zolang dat geen natuurstenen exemplaar is natuurlijk!

Om één of andere reden begon mijn poedermix toch al snel te bruisen, zelfs met 10 jaar gedroogde sodakristallen, maar het resultaat was best ok. Een beetje klonterig, maar het kan alleszins dienen. Voor mij werkt deze poedervorm prima. 

Liever tabletten?

Heb je liever tabletten, dan kan je van dit poeder ook tabletjes maken. Dat doe je zo:

Doe het poeder in een kom, doe er azijn of citroensap bij en roer tot je een dikke pasta hebt. Giet de pasta in ijsblokjesvorm en laat minimum 24u uitharden op een warme plek. Daarna kan je ze eruit halen en tadaa! Je vaatwastabletjes zijn klaar.