Ja hoor, dat heb je goed gehoord! Je kind u-renlang
gewoon laten spelen in de wildernis? Dat kan in Kortrijk. Letterlijk dan nog wel! Hoe cool is me dat! Wildebras organiseert toffe speelmomenten waar kinderen zo veel mogelijk vrij
kunnen spelen. En dat allemaal in de Wildernis (met hoofdletter W)! Een perfecte uitstap om voor nog wat extra uren bij te kleuren op die #1000UurDeDeurUit-tracker! 

Wasda? De Wildernis is een buitenspeelplek in Kortrijk waar je kinderen volledig vrij kunnen spelen. En dat is belangrijk voor hun ontwikkeling, horen we van Simon Verschelde van Wildebras. "Tijdens het spelen bereiden kinderen zich voor op de toekomst. Ze doen dat het best op zichzelf én met andere kinderen. Maar zonder volwassenen, dus. Het is veel interessanter om een kind zijn eigen pad te laten ontdekken. Daarom zijn er binnen géén ouders toegestaan. Die mogen in het 'ouderhoekje' wachten." Vinden we zo erg niet, of wel? 

In de Wildernis kunnen kinderen zonder enige inbreng van volwassenen vrij spelen, maar het is nu niet dat ze volledig aan hun lot worden over gelaten. "Als het nodig is, helpen we natuurlijk wel', vertelt Simon. "Maar we laten de kinderen zoveel mogelijk zélf kiezen wat ze doen, en vooral hoe ze het doen."

Kinders kunnen gewoon doen wat ze willen!

Wat valt er dan allemaal te beleven in de Wildernis? The sky blijkt de limit! Dat horen we natuurlijk graag. "We hebben veel materialen om te bouwen, maar je kan ook knutselen, vuur maken, ... Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk in de Wildernis! Vorig jaar hadden we aardappelen en ajuin mee om met de kinderen te koken. En als je écht wil, kan je kan zelfs in een hoekje gaan liggen en gewoon slapen."

Wat vinden de kinders ervan om zo zonder hun ouders 'into the wild' te trekken? Simon geeft toe dat het niet voor elk kind een evidentie is. "Soms zijn kinderen wat verlegen als ze binnen wandelen. Dan proberen we hen zoveel mogelijk gerust te stellen door hen de weg te wijzen en tips te geven. Uiteindelijk zie je ze dan niet meer terug voor de rest van de dag, totdat ze weer naar huis vertrekken. Helemaal uitgespeeld en gelukkig." 

Kampen bouwen in het midden van de stad

De oorsprong van Wildebras vinden we blijkbaar dan weer niet bij de kinderen, maar bij hun ouders, horen we van Simon. "Eerst organiseerden we een aantal evenementen als picknicks en DJ sets. We richtten ons vooral op volwassenen, maar merkten al snel dat ze hun kinderen gewoon meebrachten. Eigenlijk hadden we nooit echt iets voor die kleine bezoekers voorzien, maar toch konden ze een hele dag spelen. Dat vonden we wel cool! De volgende keer namen we bouwmateriaal mee en bouwden samen met een boomhutbouwer een groot kamp. Doorheen de rest van de zomer bouwden de kinderen verder aan dat kamp en er kwamen een hoop coole bouwsels bij."

Al snel was er enorm veel interesse. Terecht, met zo'n groen project middenin de stad. "Ons concept kwam al snel aan de oren van de Stad Kortrijk, die ons vroeg om nog méér plekjes te voorzien voor kinderen. En zo geschiedde ... Dat doen we nu al tien jaar lang! Elk jaar bouwen de kinderen heel de zomer lang aan hun kampen. Echt tof om te zien!"

Oké, ik wil komen spelen! Dat begrijpen we. Wij willen gewoon mee! Meer info kan je vinden op de website van Wildebras! We zien jullie dan into the wild!