Er is niks plezanter dan een paar regenlaarzen en een goed bos tijdens de herfstmaanden. Maar waar in Vlaanderen liggen de "secret spots" waar je kinderen zich helemaal kunnen uitleven? We vroegen Slashparent Gie Van den Bon enkele tips. Als tuinarchitect, lid van de Tree Musketiers  en mede-auteur van ‘Groen achter uw oren’ is hij de man van de waarheid als het over bossen gaat.

We spenderen in de steeds donkerdere dagen almaar meer uurtjes binnen. Dan is op tijd en stond een frisse neus halen en de kinderen eens uitlaten een goed idee. Maar in welk bos is er nét dat ietsje meer te beleven dan enkel een wandelpad?

1. Vrijbroekpark in Mechelen

Het Vrijbroekpark bestaat uit meer dan 50 hectare groen, en ligt aan de rand van de stad Mechelen. Met andere woorden: een ideale plaats om te wandelen. Niet alleen is het een bijzondere plek door de fijne speeltuin, verkeerstuin, insectenhotels en de vele leuke hoekjes en kantjes. Ook de barak van Bartel staat in het park! 

herfstpark

2. Muziekbos in Ronse

In het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen ligt het Muziekbos in Ronse. Aan kinderen wordt vaak het verhaal verteld dat het bos de naam kreeg door het fluiten van de wind door de bomen. Maar de échte reden is simpelweg dat "Muz"  Keltisch is voor "moeras". Zeker in het voorjaar is het Muziekbos de moeite waard. Dan vind je er bloeiende wilde hyacinten, kleine maagdenpalm en daslook. In het bos zijn twee speelzones én je kan er kamperen! [caption id="attachment_2922" align="alignnone" width="4256"]fotocredits: Toerisme Ronse fotocredits: Toerisme Ronse[/caption]

3. Zoniënwoud in Brussel

Het Zoniënwoud in Brussel blijft een bangelijk bos. Het is een echt Robin Hood bos. Een écht écht bos, weet je wel. Je kan er uren (letterlijk -pas op dus) in verdwalen, en er zijn verschillende speelzones voor kinderen gemaakt. Rond het bos vind je ook verschillende natuurorganisaties en musea die de kinderen met open armen ontvangen. 

herstbomen

4. Kabouterbos in Kasterlee

Het Kabouterbos is een echte must do voor gezinnen met kinderen tussen 3 en 7 jaar. Niet alleen zijn er prachtige bomen met luchtwortels waarop je naar hartelust kan klimmen en spelen. Je kan ook luisteren naar een kabouterverhalen op de app die je kan boeken bij de dienst toerisme van Kasterlee. Bovendien, wat is er eigenlijk leuker dan een bos met zand- en duinenruggen waar kinderen mogen ravotten, kruipen en in het zand spelen? [caption id="attachment_2919" align="alignnone" width="4896"]20140521-kabouterberg-kasterlee-fotograaf-bart-van-der-moeren-56 Fotocredits: Bart Van Der Moeren[/caption]

5. Speelbos Meerdalwoud in Oud-Heverlee

Meteen een straf weetje: wist jij dat het Meerdaalwoud één van de weinige plaatsen in Vlaanderen is die sinds de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden, altijd bebost is gebleven?  Jawel. Maar niet alleen voor deze straffe geschiedenis moet je naar dit bos, het Meerdaalwoud is voor zoveel meer redenen een echte aanrader! Ga voor de reëenpopulatie. Ga voor de speciale speelzones met touwen, houten boomstambeesten, klimpalen, een reuzenmikado en puzzelbomen. Of ga voor de mysterieuze en sprookjesachtige boomsculpturen op het 'Pad van Ad'. (Ze hebben daar trouwens een twitterende boswachter!)

20160805_201715


gie-van-den-bonGie Van den Bon (33), Slashparent. Tuinarchitect en mede-oprichter van De Tree Musketiers / Mede-auteur van het boek ‘Groen achter uw oren’. Een boek om kinderen meer naar buiten te krijgen en te laten ravotten. Wat dacht je van samen een vuurtje maken, vakantie in eigen tuin, bomen planten, uitstapjes, vogelkasten bouwen,...