"Ga elk jaar naar een plaats waar je nog nooit eerder bent geweest." Het is een raad van de Dalai Lama die we zelfs meermaals per jaar in uitvoering brengen. Zo ontdekten we deze zomer Marseille in Frankrijk als #parentfriendly bestemming. De stad wordt ook wel eens het mediterrane Parijs genoemd. Voor ons redenen genoeg om Marseille te ontdekken mét kinderen (zie map met hotspots onderaan!).

Een stad bezoeken in gezinsverband is altijd een andere ervaring dan zonder kinderen op trot zijn. Eigenlijk zou je elke bestemming daarom tweemaal moeten bezoeken voordat je hem van je bucket list mag schrappen. Maar wat maakte Marseille nu eigenlijk #parentfriendly?

  • een minimum aan toegankelijk water Zoals gezegd noemen ze Marseille het Parijs aan de zee. Elke citytrip met een zee vlakbij is sowieso gescoord. Je moet nooit nadenken over mogelijke rustpauzes. Een halve dag ravotten op het strand doet meestal het werk. Vergeet in marseille ook niet weg te dromen bij de calanques, prachtige rotspartijen die loodrecht uit zee komen en waarlangs je de meest prachtige wandelingen kan maken. Je kan ook een boottocht maken! Nog water vind je ook binnenin de stad zelf. Fonteintjes en waterpartijen op schattige pleintjes zorgen voor afleiding en verkoelingen wanneer nodig.
  • een visueel feestje Als je wil dat een citytrip een schot in de roos is, moet er natuurlijk wel iets te zien zijn. Dat is in Marseille geen probleem. De stad is een prachtige mix van oude franse architectuur en nieuwe, moderne bouwsels. De muren in de straten zijn echte kunstwerkjes dankzij de vele street art. Slenter er zeker samen eens door. Ook de haven is visueel indrukwekkend en zeker een bezoek waard!
  • attracties Als je je kinderen zoet wilt houden, moet je soms een wortel voorhouden. Zo kan je bv beloven dat je na het museum vervolgens iets ultrafun zal doen. Maak een ritje op het grote reuzenrad of ga met le petit train de basilique de notre dame bovenop de heuvel. Bezoek ook leuke winkeltjes waar je koekjes en macarons kan proeven. Of neem eens de tuktuk door de stad.
  • goeie horeca Een geslaagde vakantie betekent veel rust en weinig moeten. Koken staat dus niet heel erg hoog op het verlanglijstje van de meeste toeristen. Goeie restaurants daarentegen des te meer. In Marseille geniet je van eten vers uit de zee (nog eens die zee, thank god!) en het is nog eens betaalbaar ook. Met een Franse keuken doe je weinig fout. Daarnaast heb je ook -tig fijne koffiebarretjes en ijskramen met de meest ondenkbare smaken. Scoren!
  • gemakkelijk bereikbaar Marseille ligt niet meteen naast de deur, maar het is ook niet onmogelijk om met de auto te gaan. Fijn is dat je dan je fietsen kan meenemen! Vliegen is natuurlijk ook een optie, en niet eens zo'n dure.

Marseille plageimg_6092img_6316img_6318img_6315collage-marseille-radimg_6245La boîte aux sardines Marseillevanille noiremarseille vintagemaison-empereur-marseillemarseille quoteOh waw, wat een handige map!