Hangt er bij jou ook een winterdip in huis? Stop! Haal je wandelschoenen uit
de kast en trek eropuit. Wandelen is niet voor niets het beste medicijn, dat heb je de laatste maanden al zeker kunnen ontdekken. Maar hoewel je misschien zin hebt om onder een dekentje te gaan liggen is er geen
schonere periode om te gaan stappen met heel het gezin dan in de winter. Zeker als het
aan het water is! Deze 4 winterse waterwandelingen vinden we absoluut de moeite waard!  

Benieuwd naar meer wandeltips leuk met je kinderen, lees dan zeker hier onze andere artikels over leuke wandelingen in België. 

1. Blaasveldbroek

‘We zijn precies in Zweden!’ zei mijn oudste zoontje toen we enkele weken geleden een namiddagje gingen wandelen en ravotten in #blaasveldbroek. Het Broek is ideaal om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Een trekpleister voor natuurliefhebbers maar ook voor wandelende gezinnen met grote én kleinere kinderen. Hier vind je een leuke wandeling op kindermaat van zo’n 2km of je kan ook een iets langere wandeling doen die passeert via de Hazewinkel. Er is ook een otter-en bevereiland waar je gezellig kan gaan winterpicknicken, jaja! En met wat geluk kan je dan een echte bever spotten. Of doe mee met de gps-zoektocht bever-safari. Een grote speelzone nodigt je uit om even halt te houden, want terwijl je kinderen heerlijk ravotten geniet jij van een prachtig uitzicht. Je waant je sowieso even in een ander land!

Praktisch: Parking Broekstraat - Broekstraat - 2830 Blaasveld (Willebroek)

2. Natuurpark in Hombeek

Nog zo’n verborgen pareltje in de buurt is de Eglegemvijver in Hombeek (Mechelen). Wat hier zo schoon is? Het is niet alleen een bangelijk schoon natuurgebied, maar vooral ook een belangrijke rustplaats voor vogels waar het in de winter gonst van het leven. Ideaal dus als je met je gezin vogels wilt gaan spotten. Neem zeker het bosboek" target="_blank">Bosboek van Sarah Devos mee als je vogels wilt gaan spotten. In het begin lijkt het misschien één grote fladderende boel, maar hoe meer je erover leert, hoe meer je ontdekt dat elke vogel wel iets speciaals heeft om naar te kijken. Je kan er bijvoorbeeld een wandeling van zo’n 2,5km op kindermaat doen rond de vijver en ondertussen bekende vogels zoeken, sowieso een topactiviteit in de winter!

Praktisch: Eglegemweg 1-3 - 2811 Mechelen (Hombeek)

3. Wandelen (en fluisterbootje varen) op de Blankaart

De tip die ik nu met je ga delen is onbetaalbaar. Je gelooft zelfs niet dat dit in ons eigen landje is. Ga in natuurgebied De Blankaart langs moerassen en weilanden samen wandelen of … en nu komt het : maak eens een boottocht op een fluisterbootje in natuurgebied als het water in het gebied hoog genoeg staat. Zo kan je het gebied verkennen op een andere manier en scoor je sowieso bij je kinderen. Want alle manieren om je kinderen mee vooruit te krijgen zijn goed, toch? Doorheen het Blankaartmoeras en langs de Blankaartvijver blaakt het ook van de kindvriendelijke wandelingen. Plankenpaden brengen je naar vogelkijkhutten en een uitkijktoren om vogels in alle rust te bekijken. De perfecte plek voor een gezinswinterwaterwandeling
Leuk voor kinderen! In het bezoekerscentrum zijn gezinszoekkaarten ter beschikking.


Praktisch: Natuurgebied De Blankaart - Iepersesteenweg 56 - 8600 Diksmuide

4. Een stukje Scandinavië in de Kempen

De ideale plek om samen van heerlijk winters goed weer te genieten is wandelgebied Connecterra in Limburg. Ook hier waan je jezelf precies in Zweden dankzij de begroeide heuvels, bos en rustige meertjes die elkaar afwisselen. Fijn om weten! De heuvels zijn oude mijnterrils die doelgericht werden bezaaid en aangeplant, terwijl de vijvers een overblijfsel zijn van grindontginning. Drie van de vier nog aanwezige terrils binnen het wandelgebied kan je zelfs beklimmen. Vanaf hun toppen krijg je gratis en voor niks een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en van het Nationaal Park Hoge Kempen. Leuk voor kinderen! Je kan er gaan wandelen met een echte ranger of je kan er kiezen uit vijf bewegwijzerde wandelroutes die je op weg helpen zodat jij optimaal van het uitzicht kan genieten.

Praktisch: Connecterra - Zetellaan 54 - 3630 Maasmechelen (Eisden)