Droomt je kind ervan om een dag als ridder of prins(es) in een kasteel te 
flaneren? Dan hebben wij goed nieuws want de meeste kastelen en burchten gaan deze maand weer open.  Een kasteelbezoek moet dus zeker en vast jouw volgende daguitstap met de kinderen zijn. Want nee, ...een kasteelbezoek hoeft allesbehalve saai te zijn. Heel veel kastelen doen echt hun uiterste best om een extra dimensie te geven aan je bezoek door familieroutes, leuke doe-opdrachten of themadagen te organiseren, waardoor je het kasteel met al je zintuigen voelt, ruikt en beleeft! 

1. Volg het familieparcours in Kasteel Beauvoorde

o9VKzV4RwvkPmF3aXHvf3g12pUvBYf5ufKVg0uhG.jpeg

Ben of woon je in de buurt van Veurne? Trek dan met je gezelschap naar Beauvoorde want daar staat een prachtig kasteel waar je het verhaal ontdekt van de merkwaardige edelman ‘Ridder’ Arthur Merghelynck, die er bijna 150 jaar geleden kwam wonen. Speciaal voor toffe gezinnen als dat van jou is er een familieparcours op maat vol interessante weetjes, verkleedpartijen en boeiende opdrachten om in de wondere wereld van romanticus Mergelynck te duiken. Aanrader!

2. Snuister in de kasteelkamers VAN het Kasteel van Gaasbeek

06cQbaaf1iX0IF4Fu0P7rgxCFoniDsaC3P5dXwKr.jpegTrek samen op avontuur in het droomdecor van het Kasteel van Gaasbeek in Lennik. Net buiten Brussel, maar middenin de prachtige natuur van het Pajottenland, troont het Kasteel van Gaasbeek. Voor families zijn er keitoffe gezinsrondleidingen om in het kasteel te snuisteren en de verschillende kamers te inspecteren. Of je kan samen op zoek naar de geest van de markiezin samen met je broer, zus, mama, papa, oma of opa. Let wel, voor een gezinsrondleiding moet je inschrijven. Oh ja, voor een gewoon kasteel bezoek zijn kinderen tot 7 jaar gratis, fijn om te weten, nietwaar?

Tip: neem ook wat speelgoed mee voor de kinderen zodat je na je bezoek samen op het grasveld kan spelen.

3. Waan jezelf een ridder of prinses in het GRAVENSTEEN GENT

CoLN3G103VGd3VWm05HlFG5vwVi47xueEQSW5r0T.jpegHet meest bekende kasteel van ons land is wellicht het Gravensteen in Gent, dus een must-visit tijdens je volgende citytrip. Wat echt leuk is, is dat je samen met je gezin het Gravensteen kan (her)ontdekken met een unieke audiotour van comedian Wouter Deprez. Hij geeft er zijn eigenzinnige en grappige kijk op het ontstaan van Vlaanderens meest imposante burcht. De audiotour zit inbegrepen in het inkomticket, dus da's mooi meegenomen!
Ook leuk, je kan er je verjaardagsfeestje organiseren. Wat dacht je van een koninklijke ontvangst in het Gravensteen? Samen met vriendjes en vriendinnetjes stellen kinderen hun eigen hofhouding samen, duiken in de verkleedkoffer en ontdekken spelenderwijs het kasteel. Daar is voor alles gezorgd: kledij, drank en spijzen. Ja, zelfs een heuse troon.

4. Kasteel van Hoensbroek

r5p2koxBLRmnLxkPKc0tcaipZDgPkBLUzGzQRhzh.jpeg

Net over de Belgische grens vind je het Kasteel van Hoensbroek, een prachtig kasteel met meer dan veertig ruimtes. Van de duistere kerker tot de top van de toren! Bij de entreeprijs is een boekje met achtergrondinformatie inbegrepen waarmee je zelf de route door het kasteel bepaalt. Maar wat echt leuk is (ja, wij hebben dat getest en goedgekeurd!), is een verklede kindvriendelijke gids boeken die je langs de mooiste plekjes leidt. Die zorgt er echt voor dat je kinderen geïnteresseerd blijven en laat hen onderweg het kasteel voelen met al hun zintuigen.

5. Op ontdekkingstocht in het kasteel van Beersel

UPNTBVQGjKrjL4YZrGe64cGi20WHTDoH9zsthv1S.jpeg

Last but not least is het Kasteel van Beersel. Met een opdrachtenblad, een informatiemap en een beetje hulp van een volwassen begeleider gaan je kinderen op ontdekking doorheen de wereld van de middeleeuwse kasteelbewoners. Superleuk dat er dus ook aan de kinderen wordt gedacht. Het enige wat jij moet doen, is de gezinszoektocht aan de kassa vragen bij aanvang van je bezoek. De rest gaat (bijna) vanzelf.