Je was ooit een fervent reiziger. En toen kreeg je kinderen. Of je was er nooit één, maar de reismicrobe werd onlangs aangewakkerd? Hoe pak je zo'n eerste verre reis met kinderen in godsnaam aan? Slashparents Katrien en Ludovic van blog withkidsontheroad reizen van wanneer ze kunnen de wereld rond met hun kinderen (6 en 2 jaar). Hun aanrader als eerste verre trip? Thailand!

KATRIEN

Je hebt interesse voor verschillende culturen, honger naar avontuur en nieuwsgierigheid naar hoe het er aan de andere kant van de wereld aan toe gaat? Maar je hebt kinderen.  Of je hoorde spannende verhalen van kennissen en vrienden over verre reizen. Je wil weg, de wijde wereld in!  Maar je hebt  dus kinderen, en wil ze niet voor langere tijd missen. Hoe pak je dàt in godsnaam aan? Is het wel verantwoord hen mee te sleuren in jouw zin voor avontuur? Als een logeerpartijtje bij oma en opa al een halve volksverhuizing met zich meebrengt, zakt de moed je al in de schoenen als je nog maar denkt aan het pakken van de bagage. Het lijkt een helse onderneming. Wel… Dat is het niet! Trek erop uit met die kinderen! Toon hen onze wijde wereld! En begin misschien met Thailand. Want Thailand biedt véél en is dankzij haar toeristische karakter heel toegankelijk. Wij verkenden de Thaise natuurpracht toen onze zoon Bas drie jaar was. Waarom Thailand ideaal is als eerste reisbestemming met kinderen? Hierom!

Thailand als eerste bestemming met kinderen. Daarom!

 • De mensen in Thailand zijn vriendelijk en kinderen worden overal met open armen ontvangen. De oosterse cultuur is sowieso erg op kinderen gericht en dat merk je echt overal. Op de plaatselijke markt kreeg onze zoon fruit toegestopt en na een halve dag begroette hij zelf iedereen met een welgemeende ‘Sawadika!’, gewoon omdat alle mensen zich zo open gedroegen t.o.v. hem. Als ouder sta je daar dan natuurlijk te glimmen van trots! Het is moeilijk de Thaise vriendelijkheid te beschrijven. Het is een gevoel dat we enkel daar hebben ervaren en iederéén zegt het. Je moet het beleven om het te begrijpen. Men noemt Thailand terecht het land van de glimlach. Echtig.
 • Thailand is een uitgestrekt land en toch geraak je overal heel gemakkelijk. Met Air Asia of Air Bangkok neem je binnenlandse vluchten alsof je op de trein stapt. Afwisseling troef dus voor de kinderen!
 • Het eten is er zó lekker! Onze zoon is geen gemakkelijke eter, maar de kruidig geurende maaltijden die wij in Thailand voorgeschoteld kregen, heeft hij nooit geweigerd. Hij was vooral fan van met pinda afgewerkte wokgerechten.

Broeierig Bankok

eerste verre reis met kinderen
 • De stad is uitgerust met een heus Skytrain-systeem. Zowel een ondergrondse, als een metro boven de grond. Op palen. Het ziet er ten eerste al futuristisch uit, het is bovendien ook super gemakkelijk om overal te geraken. De kinderen zullen onder de indruk zijn!
 • Eten op straat is niet alleen super lekker en gemakkelijk, het is ook betrouwbaar. Geen diarreetoestanden om je reis mee te beginnen. Achter de hoek van ons hotel stond dagelijks een Thaise mama met haar wokpan. Dat was onze eerste maaltijd toen we aankwamen in Bangkok. ’s Avonds laat, uitgeput van de lange reis, moesten we op zoek naar iets om te eten. Omdat we te moe waren om het echt uit te pluizen, zetten we ons op één van de plastieken tuinstoelen die rond de wokpan stonden. Het was lang geleden dat we zó genoten hebben van een etentje!
 • Niks beters dan een degelijk hotel om een jetlag te overwinnen. In Bangkok heb je veel leuke hotels die erg betaalbaar zijn. Vaak hebben ze een rooftop zwembad. Uitzicht over de stad in combinatie met relaxerende zwembadtijd voor de kindjes. Win-win!
 • ‘t Is eens iets anders dan de bus, zo’n tuktuk. Het is hét vervoersmiddel bij uitstek als je op een leuke manier de stad wil verkennen. Laat je bij het zoeken naar een betrouwbare chauffeur bijstaan door de receptie van het hotel waar je verblijft.
 • Bangkok is een prima uitvalsbasis voor verschillende uitstappen. Ook rond de stad valt heel wat te beleven, een verslag hiervan kan je hier lezen. Je wordt ‘s morgens opgepikt en ’s avonds netjes afgezet voor de deur van je hotel. Makkelijker kan niet!

Noord-Thailand in een notendop

eerste verre reis met kinderen
 • In het noorden van Thailand beleef je de jungle op z’n best. Je rijdt er door dichtbeboste gebieden en de fauna en flora is adembenemend. De kinderen zullen zich onmiddellijk in een avontuur wanen want het lijkt wel alsof je door de prenten van een stripverhaal reist.
 • Je leert hier over de olifanten en je kan alles van dichtbij beleven. Hoewel de olifanten er ook nog gebruikt worden als toeristische attractie (wat we niet willen aanraden), kan je ook een Elephant Sanctuary bezoeken. Dat zijn opvangtehuizen voor olifanten. Het is heel leerrijk (én interessant) om dicht bij deze dieren te kunnen zijn. Kinderen en dieren, altijd een goede match.
 • Bezoek een plaatselijke (avond-)markt. De geuren en kleuren zullen indruk maken op de kinderen. Op de markt verkopen ze nog veel producten die door de lokale bevolking zelf gemaakt worden.
 • Watervallen! En zwemmen in de natuur.
 • Maak een uitstap buiten de stad en toon je kinderen hoe de mensen hier leven. We vinden het belangrijk dat Bas met eigen ogen ziet dat mensen niet overal ter wereld leven zoals wij. Dat mensen hier in houten hutjes op palen wonen. En dat ze gelukkig zijn.

Spectaculair Zuid-Thailand

eerste verre reis met kinderen
 • In het zuiden van Thailand vind je de idyllische postkaartstranden. Witte of goudgele zandstranden waar je je in het paradijs waant. Achter de krabben aanhollen op het strand of vissen spotten in het helderblauwe water.
 • Krabi is de perfecte uitvalsbasis voor tal van boottripjes. Die boottocht is al een ervaring op zich!
 • Helder water + levendige onderwaterwereld = snorkelen!
 •  Voor de Thaise kust liggen verschillende eilandjes. Zo’n eiland verken je perfect per scooter. Een grote hit voor Bas, want hij mocht met papa op de quad!
 • Wij bezochten het eiland Koh Yao Noi en wat was het daar rustig! Een heel strand voor ons alleen, zonder overdrijven!
 • Een kanotochtje tot op een onbewoond eilandje. Wat een avontuur voor onze kleine ontdekker! We werden zelfs vergezeld door vliegende vissen. Seriously, it couldn’t get any better than this!