Een mens uit dit land kan al eens nood hebben aan een extra zonnestraal. Welke citytrip is dan geschikt met kinderen als late winter/vroege lente-bestemming? Slashparent Sofie trok tijdens afgelopen krokusvakantie naar Marrakech in Marokko, blijkbaar een geweldig first time in Afrika-ervaring!

SOFIE

Zo rond de klok van februari-maart- en helaas zelfs april kan je al eens een extra dosis zon gebruiken. Als je geen zin hebt om die hoog op de bergen te gaan zoeken in de vrieskou, maar eerder zo’n 20-25 graden in gedachten had, dan kan je doen zoals wij. En dan trek je naar Marokko.

Marrakech met kinderen

Onvoorbereid maar goed voorzien

Na een brainstorm met vrienden beslisten we dat een weekje Marrakech ons op het lijf geschreven was. Het vraagt iets meer organisatie dan een gemiddelde citytrip omdat je een internationaal paspoort nodig hebt (en voor dat paspoort dus ook pasfoto’s waarop je kinderen niet mogen lachen, allez, hun tanden mogen niet zichtbaar zijn, een kleine challenge om uit te leggen aan een peuter van 2).

We zijn zelf niet zo’n planners, dus ging ik online op zoek naar tips van ervaringsdeskundigen. Met de raad van mamavanvijf (‘niet te veel in een dag proppen, jongens’) en MarocMama(rustig maar, ‘t is hier niet gevaarlijk’) en met onze vaste taximan Adil werd het een fluitje van een cent. Modern times in Marrakech: die chauffeurs zijn gewoon bereikbaar op Whatsapp en je stuurt ze snel even als je ze nodig hebt. Zij blij, jij blij.

Een soek, en véél meer…!

De stad kan overweldigend overkomen, maar eigenlijk zijn er best veel coole plekken waar je de drukte van de soek even kan ontlopen. Grote bezienswaardigheden zijn goed aangeduid, maar vooral: elk deurtje kan wel leiden naar een pareltje van een tuin of een toffe theeplek.

Marrakech met kinderen

Dit zijn enkele pareltjes die je moet ontdekken:

– Jardin Majorelle Oh my god, bij het binnenkomen op dit domein, besliste ik terstond om mijn hele koer in ‘bleu majorelle’ te schilderen. Ideetje dat ik thuis meteen weer liet varen, omdat het gewoon niet zou geven in ons daglicht. Maar wat een prachtig domein vol cactussen, fonteinen … en veel blauw dus. Een oase van rust, hoewel je er struikelt over andere toeristen. Er is een restaurantje waar wij geweldig hebben gegeten, en de kinderen kunnen gewoon vrij rondlopen in de tuin.

– Djemaa el Fna: okay, ik had echt compassie met die dieren, maar onze kinderen waren echt onder de indruk van de aapjes aan de leiband en de slangen die op de bezwerende fluittonen dansten op het centrale plein van Marrakech. Hou kleine muntstukjes bij de hand, want niks is voor niks. Ook geen aap op een plein. Voor de lunch struinden we wat rond in de soeks en aten we wat hapjes aan de foodstalls. Heerlijk, licht geprijsd en goed doorgekookt, dus bacterievrij.

– Tombes de Saadi: een prachtige plek in de joodse wijk, waar alle koninklijke tombes zich bevinden. Er rechtover is een heerlijk restaurant, Kasbah Café met een prachtig en rustig dakterras.

Marrakech met kinderen

– Beldi Country Club: we (enfin, onze kinderen, voor ons was het écht te koud) hebben elke dag gezwommen in het hotel, maar bij Beldi heb je ook een verwarmd zwembad (heeeerlijk). We gingen er een dag heen en genoten van de formule ‘lunch + piscine’. Pokkeduur, maar het was het waard!

– Le Jardin Secret: alweer een toffe, rustige plek middenin het soekgedruis, waar je kan genieten van een muntthee en een mierzoet taartje in een decor van een groengeglazuurd betegelde villa. In de vijvers van de tuin zitten schildpadden. Entertainment voor de kinderen is dus gewoon inbegrepen.

– Koutoubia: de not-to-miss moskee. Geniet van het uitzicht vanuit alle mogelijke ooghoeken, want je mag er als niet-moslim echt niet in.

– Bahia Paleis : een van de meesterwerken van de stad, een enorm paleis dat echt tot de verbeelding spreekt. Als je houdt van het betere tegelwerk, moet je hier zijn! We hebben daarna geluncht bij Un Déjeuner à Marrakech, alweer een superfijne plek met heerlijke schotels (geroosterde butternut! Linzen!) op een zonovergoten dakterras.

Tips voor een #parentfriendly Marrakech

– Eet op een normaal Westers middaguur, er is dan nog niet veel volk in de restaurants en je wordt snel bediend.

– Boek geen korte citytrip, dan worden je kinderen moe en kregelig. Neem de tijd om dingen die je wil zien te spreiden over verschillende dagen en beloon je kiddo’s als ze je gevolgd zijn in je verhaal (thx, mamavanvijf! Gouden advies dit!)

– Schepijs wordt niet in de medina verkocht, enkel in de ville nouvelle (check het stadsplan).

– Taximannen zijn bereikbaar via Whatsapp.

– Loop altijd rechts en allemaal achter elkaar, in de soeks razen brommertjes (met vreselijke uitlaatgassen) je langs alle kanten voorbij (en eventueel omver, zonder gène).

– Het eten aan de foodstalls is goed doorgekookt en dus veilig.

– Kraantjeswater is dat niet.

En als je aan onze kinderen vraagt wat zij ervan vonden, zeggen ze: het was leuk, er hingen overal tapijtjes aan de muren, er was een zwembad, maar de straten waren toch een beetje vies.

!Tip! In plaats van een fotoboek maakte Martha (6) een dagboek met tekeningen en woorden van onze vakantie. Het is duidelijk wat anders dan een traditionele reisgids, maar wel hyperpersoonlijk en met accenten waar wij zelf nauwelijks bij stilstaan! Voor herhaling vatbaar!