Je groenten en fruit zelf plukken of je kinderen een heerlijke bos wilde veldbloemen voor jou laten plukken, wie wordt daar niet gelukkig van? In deze zelfpluktuinen kan je ongegeneerd zo veel of zo weinig bloemen, fruit en groenten plukken als je wil én dat in de mooiste omgevingen.

1. BENS BloemenplukWEIDE

Ite1hP6xsTRoXVgtotubERHf1OIQ6GxXyHJ317dZ.png
Aangekomen op de weide van Ben's bloemenplukweide, staat er een wagentje klaar met snoeischaren en emmers om zelf je bloemen te kunnen plukken en een prachtig boeket samen te stellen. "Waar komen die vandaan?" "Maken de bijtjes ook honing?" Terwijl je samen met je kinderen bloemen plukt, kan je ook nog eens educatief doen en een lesje biologie geven.
Conclusie? Een topuitje! Zeker om in de zomer te doen! Simpel, authentiek, goedkoop en je geeft jezelf een bos kleurrijke verse bloemen cadeau. Zelfgeplukt, daar wordt toch iedereen gelukkig van?
Alle info over Bens bloemenplukweide vind je hier

2. Bessen plukken in de Pluktuin
X5LJEn9DutUu9WpYmkDprQGDhJZKK90iFhivHBXd.jpeg

In Edegem vind je het Plukhof. Je meldt je eerst aan aan het Plukhuisje waar je emmertjes krijgt en uitleg waar welke besjes staan. En dan is het helemaal aan jou: plukken maar! Je kinderen kunnen zich helemaal laten gaan en plukken een emmertje vol frambozen en rode besjes, afhankelijk van welk klein fruit er beschikbaar is. Wat een plezier en topactiviteit om tijdens een zomerse dag te doen!
Alle info en de plukkalender vind je hier

3. Zelf groenten plukken voor je bord in 't Goed ter Heule

7LbdV0EQo9iuC7YiD1tJviLoOyxkVWDok6ZcL2nw.pngGedurende de zomer kan je zelf allerhande groenten zoals boontjes, sla, broccoli, koolrabi, venkel, prei en nog veel meer van het veld oogsten. In de zelfpluktuin kan je ook bloemen, verschillende soorten kruiden én aardbeien plukken. Mmmmmmm.... Je krijgt een plukemmer of je kiest voor een kruiwagen. Daarna kan je als kleine boerkes en boerinnekes zelf gaan oogsten in de pluktuin. Op het veld zelf wordt aangegeven wat oogstklaar is samen met de prijs. Na de pluk wordt je oogst afgerekend in de hoevewinkel. Er zijn zakjes en doosjes beschikbaar om je geplukte groenten mee naar huis te nemen, maar je eigen herbruikbare zakjes en manden meenemen is nog beter voor het milieu.
Meer info over zelf groenten plukken in 't Goed Ter Heule vind je hier

4. Blueberry fieldsTlhrelX0LSDRPpnSBDwLYAb6Y5nP1zH0GmuOMGpE.jpeg

Ook zo dol op blauwe bessen? Dan heb ik goed nieuws voor je want in Limburg is er een blauwe bessen walhalla! In de Blueberry fields kan je honderden blauwe besjes zelf gaan plukken. Hoe geweldig is dat?  Wat neem je zeker mee? Een goed humeur, genegenheid voor de natuur, respect voor de mensen die de blueberries een jaar lang hebben helpen groeien, laarzen of stevig schoeisel, bescherming tegen de zon en/of de regen, en iets om je eigen oogst in mee naar huis te nemen …genieten ga je sowieso doen! Meer info over de zelfplukdagen vind je hier

5. Kersenplukdagen bij Jacobsfruit

FAwiLLpimcNLYK3OM2V7peW2CN9Hcm6dy6ryjKA9.jpegFruit dat je zelf geplukt heeft, smaakt extra lekker. Daarom organiseert Jacobsfruit tijdens het oogstseizoen fruitplukdagen. Een tractor neemt je mee naar de plantage, waar je zelf je fruit kan plukken om nadien mee naar huis te nemen. Ze trakteren je ook graag op een glaasje vers appelsap van eigen bodem. Hoe gezellig is dat?

PRAKTISCH
Kersenplukdagen: 22 juni, 29 juni, 6, 13 en 20 juli, vanaf 13 uur Inschrijving ter plaatse à €5 pp (vanaf 6 jaar) Op 6 juli gaat tevens het evenement kersensmaken door, met kinderanimatie en de  wedstrijdjes kersenpitspuwen, de dikste kers...
Meer info over de kersenplukdagen bij Jacobsfruit vind je hier

Handige tip: Je kan ook lid worden van een zelfoogsboerderij. Een lijst met boerderijen waar je een oogstaandeel kan kopen, een zogenaamde CSA- of zelfoogstboerderij, vind je hier.