Voor veel mensen is 't nog altijd van blijf in uw kot (of toch niet ver ervan). Dat dat absoluut niet saai hoeft te zijn, is al lang duidelijk, maar stilletjes aan raakt de inspiratie op. Gelukkig vallen er heeeel wat dicht-bij-huis-avonturen (of letterlijk achter je huis) te beleven ! Wat is er leuker, spannender en leerrijker voor kinderen dan het leven in de pure natuur te ontdekken? En net daarom delen we samen met de experts van A.S.Adventure  de leukste tips om op safari- en oriëntatietocht te gaan, gewoon in je eigen hof. Je zult verrast zijn van wat je er allemaal ontdekt.  Geen tuin ter beschikking? No problemo! Bezoek dan een parkje of bos in de buurt. 

Op tuinsafari

We kijken constant naar dieren in boekjes, op tv, op spelletjes, ... maar alles is toch zo veel cooler in real life? Nee, je hoeft niet per se naar Planckendael om wilde dieren te spotten. Egels, vlinders, kikkers, vleermuizen, vogels en meikevers kunnen ook bij jou in de achtertuin langskomen. 't Is misschien een ietsiepietsie minder indrukwekkend dan een safaritocht in Zuid-Afrika, maar we moeten hier zeker niet onderdoen. Ga op zoek naar deze schepsels en bekijk ze van dichtbij!

Ne keer van dichtbij

Er valt echt veel te ontdekken in onze tuinen en bossen, je moet gewoon weten waar te zoeken. Op zoek naar insecten? Kijk dan eens onder stenen, bladeren, boomstronken of andere objecten. Daar verstoppen ze zich vaak. Ze houden namelijk van donkere, vochtige plekken. Of in het mos, daar leven ook veel gediertes. Wees voorzichtig en heb respect voor deze levende wezens. Pak insecten niet zomaar op, je bent sterker dan je denkt en doet de beestjes dan pijn. Wat je wel kan doen? Vang de insecten met een glazen potje op of schuif ze op een blad. Zo kan je ze makkelijk, goed en veilig bekijken. Het is natuurlijk nóg interessanter om de beestjes van dichtbij te bekijken!  Een onmisbare tool is hier een vergrootglas. Door de dieren uit een ander perspectief te bekijken, zul je verrast zijn van wat je allemaal ziet. Met een microscoop kan je zelfs objecten waarnemen die te klein zijn om met het blote oog te zien.

Een kleinebeestjesbingo-spel is trouwens een super gezellige manier om spelend kennis te maken met verschillende insecten. En wees er maar zeker van dat dat vergrootglas van pas komt! Check ons downloadbaar sjabloon helemaal onderaan!

Ne keer van ver

Heb je moeite met dieren te vinden? Je kan ze proberen naar je toe te lokken door een diervriendelijke tuin te creëren. Vogel-, vlinder-, insectenhuisje, drinkschalen, voedertafels, … kunnen daarbij helpen. Om vogels te spotten, kan je een vast plekje creëren waar je vogelzaden of broodkruimels verzamelt. De vogels zullen het wel snel doorhebben en erop afkomen. Houd de dieren in het oog met een verrekijker of een telescoop. Op die manier jaag je ze niet weg en kan je hen in hun natuurlijke habitat inspecteren. Hoe je de juiste verrekijker vindt, ontdek je hier!

Bron: verrekijker, telescoop 

Dieren spotten, dat is keileuk, maar ze ook nog eens herkennen en kunnen benoemen ... that's another story! Tip: Gelukkig leven we in 2020 en bestaan er gewoon apps die je daarbij kunnen helpen, haha! ObsIdentify is zo'n gratis app! Je vindt hem gewoon in de App Store en Google Play. De dierenbingo (die je helemaal onderaan kan downloaden) is ook een supertoffe manier om allerlei dieren te spotten. Van dichtbij kan je sommige schepsels niet bekijken, maar gelukkig bestaan er dus van die verrekijkers om hen in het oog te houden! 

Ochtendstond heeft goud in de mond

Zet je wekker extra vroeg en maak samen met het gezin de magie van een zonsopgang mee. Vele dieren zijn namelijk actief net na zonsopgang. Als het een mooie zomerdag wordt, kun je je lekker op een zonnig stuk in de tuin zetten en je ogen uitkijken met een glas versgeperst sinaasappelsap in de ene hand en een verrekijker in de andere. Je moet natuurlijk wel geduldig en stil zijn en onopvallende kleren aanhebben. Vond je dit de max en smaakt het naar meer? Dan kan je met deze tips nog meer dieren spotten in ons Belgenlandje.

Bron: A.S.Adventure

Op oriëntatiezoektocht voor de nieuwsgierige kapoenen

We zitten nu al helemaal in de survivalmodus en leren onze kinderen (en misschien ook wel onszelf, haha!) werken met een verrekijker en vergrootglas. Waarom dan ook niet ineens met een kompas? Want als we iets doen, dan doen we 't goe! Dit kan op een super leuke manier. Bedenk bijvoorbeeld een kompaszoektocht! Verstop lekkere snoepjes of leuke objecten in de tuin, in het park of in het bos en laat je kind op zoek gaan door middel van enkel noord, oost, zuid en west-aanwijzingen. Bij een speciale gelegenheid kan je cadeautjes verstoppen. Heeeeel veeeel plezier en avontuur gegarandeerd!

Bron: kompas

Bron: A.S.Adventure


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met A.S.Adventure. Check zeker hun aanbod met artikelen voor echte avonturiers. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.