Stress over volgeboekte zomerkampen, anyone? Ben je nog op zoek naar hét geschikte vakantiekamp voor je kleine huisgenoten? Stop nu alvast met het internet afstruinen en elke website die je tegenkomt open- en weer toe te klikken. Met deze 20 supertoffe én originele zomerkampen amuseren je kinders zich deze zomer zonder enige twijfel te pletter. Heb je een geboren theatermaker in huis, een verstrooide wetenschapper of toch eerder echte surfboy of girl? Voor elk wat wils! 

1. De nieuwe Lagerfeld 

Droomt die van jou ervan de nieuwe Marc Jacobs of Stella McCartney te worden? Dan hebben ze bij Junior Argonauts hét perfecte kamp voorhanden: 'Creëer je eigen modelabel'. Op verschillende data tijdens de zomervakantie kunnen tieners van 13 tot 17 jaar aan de slag om een eigen modecollectie te ontwerpen. En dan nog wel in dé modestad van het land, Antwerpen. 

2. In de voetsporen van een viking 

Een avontuurlijke puber in huis? Dan heeft Koning Kevin het ideale kamp paraat! Als ware vikings bouwen ze een vlot en slapen ze in hun eigen nederzettingen aan de oevers van het water. Een week lang laten ze zich meeslepen langs de oevers van de Ourthe en trekken ze rond in de Ardennen om daarna moe maar voldaan aan te komen op hun eindpunt, Luik. 

3. Swing, dans en speel de pannen van het dak 

De Voxx Academie, dichtbij Brugge, is een plek waar jong geweld vanaf 8 jaar en met heel veel goesting in zang, dans, muziek en theater zich helemaal kan smijten. Tijdens de zomervakantie zijn er op verschillende data stages waar sterren van 8 tot 12 jaar hun artistiek talent nog naar een hoger level kunnen tillen. De 12- tot 16-jarigen dopen zich om tot aanstormend talent onder leiding van echte regisseurs, acteurs, theatermakers en muzikanten.

4. Spotlights aan en gaan

Is Brugge wat te ver en lopen je kinders toch de hele dag door te zingen en te dansen? Dat kan ook bij Compagnie MiLa! Heb je er eentje dat liever niet in de schijnwerpers staat, maar wel heel blij wordt van scripts schrijven, regisseren, filmen en monteren? Dat kan ook! Tijdens de verschillende schoolvakanties organiseert Compagnie MiLa kampen over heel Vlaanderen voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Je kan er dus zeker wel eentje vinden bij jou in de buurt.

5. Wetenschapskamp voor verstrooide professors 

Kleine wetenschappers in huis die je het hele jaar door bestoken met allerlei 'waarom'-vragen? Dan zijn ze bij JCW (Jeugd, Cultuur en Wetenschap) op de juiste plek. Zij bieden kampen aan met of zonder overnachting en workshops met net dat tikkeltje meer. Noem het een walhalla voor kleine laboranten en Indiana Joneskes. 

6. Schiet je kind naar de maan

Geef het maar toe: elke ouder wil zijn kroost (af en toe) wel eens naar de maan schieten. Maar voor kleintjes die écht naar de maan willen, zijn de kampen van het Euro Space Center in Lessive the place to be met meerdaagse stages op verschillende data. Astronomiestages, raketstages en stages waarbij ze leren programmeren of een eigen satelliet of drone bouwen. 

7. Scratch bad

Ook bij Skillz omarmen ze met plezier iedereen die bezeten is van programmeren, gamen en aanverwanten. Vanaf de eerste les leert je fervente gamer figuren bewegen en opdrachten uitvoeren. En op het einde van de reeks hebben ze zelf een eigen spel gemaakt en begrijpen ze helemaal hoe die games nu eigenlijk werken. Voor zij die al lang niet meer verloren lopen in het programmeren is er ook een expert module! 

8. Techniek fantastiek

Ontsnappen uit een escape room, eigen robots of flipperkasten maken, of je eigen fiets leren herstellen. Je kunt het zo technisch of wetenschappelijk niet bedenken, of de Techniek- en WetenschapsAcademie heeft er een kamp over gemaakt! Techniekers  en wetenschappers vanaf 4 jaar uit de regio Leuven en Limburg kunnen er terecht voor verschillende kampen.

9. Tarzan en Jane 

Bij Wildtree kan je terecht voor wat authentieke bushcraft. Tijdens dit kamp gaan kinders tussen 9 en 14 jaar op een speelse manier op ontdekkingstocht in de natuur. Ze maken hun eigen jachtwapen zoals een speer, pijl en boog, leren drinkbaar water vinden in de natuur en maken een eigen vuurtje! Zelfs een echte shelter maken staat op het programma, waarin de kleine avonturiers de voorlaatste dag in overnachten. De ultieme proef om te testen of ze een echte survivor zijn!

10. Overleven in het circus

Bij Avanco zijn ze niet vies van een beetje gek en daar zijn we bij Maison Slash helemaal zot van! Heb je er zo eentje in huis van het soort dat in je gordijnen hangt en/of begint te jongleren met je zondagse servies? Daar weten ze bij Avanco wel wat mee te doen! Echte acrobaten kunnen zich helemaal vastbijten in het circusgebeuren. Voor de grootste avonturiers staat er dan weer wat meer survival op het programma.

11. Den boom in

Woodkid is een vzw die is opgericht om ons terug zin te geven om buiten te spelen. Ravotten is er verplicht. Vuile kleren hebben op het einde van de dag ook. Knieën die groen zien van het gras ook. Heeft jouw nageslacht nog wat uren af te kruisen op onze #1000UurDeDeurUit tracker maar krijg je hen maar niet gemotiveerd? Na dit kamp zijn ze vast en zeker niet meer binnen te houden! 

12. Terug in de tijd

Het Land van Ny zit verborgen diep in de Ardennen. Hier is de tijd blijven stilstaan. Wil je terug gekatapulteerd worden naar de Middeleeuwen en de tijd van ridders, jonkvrouwen en narren? Je verstoppen in een immens groot bos waar heksen en tovenaars wonen en misschien zelfs ook een draak of zo? Bij het land van Ny vindt elk slag van avonturier wel wat leuks.

13. Iedereen Yieha 

Bij Yieha gaan ze helemaal voor inclusie. Dit wil zeggen dat al hun activiteiten en kampen fun moeten zijn voor alle, maar dan ook werkelijk alle, kinderen tussen 5 en 18 jaar. Hoe bijzonder is dat?! Want elk kind heeft toch recht op leuke activiteiten, uitstapjes en kampen? 

14. Zonder drempel

Je voelt je pas ergens thuis als je echt jezelf kan zijn. Dat hebben ze bij Jonge Helden wel heel goed begrepen! Welke drempel jouw kleine held ook over moet tijdens een kamp, bij deze organisatie plaveien ze het plat. Elke zorgvraag bekijken ze individueel om zo alles uit de kast te halen om iedereen een plekje in de groep te geven. Van helden gesproken! Geef ze een cape!

15. De hele week op een plank 

Heb jij een avontuurlijke tiener in huis die alles kan zolang er maar een plank onder die voeten zit, stuur ze dan zeker een week richting Wenduine met Elephant Camps. 8- tot 16-jarigen kunnen daar van extreem veel actie doen. Denk daarbij aan skaten, surfen, wakeboarden, ... en ze leren dit alles dan ook nog eens te filmen. Om het helemaal af te sluiten, slapen ze samen in een omgebouwde schoolbus. Hoe cool is dat? 

16. Op kamp in de achtertuin (niet de jouwe)

Bij S'PELouse ga je gewoon op kamp in de achtertuin van oprichtsters Hanna en Tina! Het is een Nederlanstalig kamp, net over de Waalse taalgrens. Hanna en Tina mikken zo op een mengelmoes van Nederlandstalige en Franstalige kindjes, die van elkaar kunnen leren. Niets moet en ravotten mag! Jouw rakkers kunnen er zich uitleven met modder, van Bob de Bouwer spelen in de timmerhoek, werken in de moestuin en de dieren verzorgen. Voor ieder wat wils dus. 

17. Word een echte Supastar 

Tieners die dromen van een toekomst al zingend en dansend op de (al dan niet digitale) planken plezier je komende zomer zeker en vast met een kamp bij Supastar. Tot 22 jaar kunnen ze er terecht voor een écht musicalbad. Ze leren er een hele week van de besten en gaan dus ook na een week als een echte supastar naar huis (met of zonder allures!)!

18. Je ne parle pas Français 

Is dit de enige Franse zin die jouw gebroed kan onthouden? Stuur ze dan op taalkamp met Clip Taalvakanties en neem de proef op de som aan het einde van de zomer. Gaan ze in crisis bij het horen van het woord 'taalkamp', bouw het dan zachtjes op en verkoop het als een citytrip naar Parijs of Londen. Dat ze ook echt Franse of Engelse les zullen krijgen voeg je er achteraf heel stillekes aan toe. 

19. Mediawijs op kamp

Loopt de vlogger in jouw huis al de hele tijd te zagen om een eigen YouTubekanaal maar vertrouw je dat wereldje toch niet zo goed? Stuur ze dan gewoon op YouTubekamp! Bij de Junior Academy van Louise-Marie Manor & Gardens, leert jouw kind alle kneepjes van het vak. Inclusief de valkuilen en de kritische blik! Geen YouTubefans in huis? De kleinsten vanaf 6 jaar kunnen er ook veilig en kritisch leren werken met een smartphone, een eigen kortfilm maken of hun eigen business opstarten! 

20. Tegen de stroom in

Voor een mega chillax vakantie onder gelijkgestemden stuur je je tieners volgende zomer op kamp met het Belgische BoardX. Een all-in vakantie vol surfen, andere coole activiteiten en hangen voor tieners van 13 tot 18 jaar in het zuiden van Frankrijk of Spanje. Meer moet dat niet zijn!