Af en toe lichten wij graag eens een stad uit die dé max is voor een bezoekje mét kinderen. Den Haag is zo'n plek. De stad zit tjokvol fijne musea, kunstgalerijen & antiekwinkeltjes. Tel daar nog eens heel wat gezellige koffiebars & resto’s bij én het feit dat de zee vlakbij is, en je hebt een ideale #parentfriendly trip vlakbij huis.

JENNI

Toegegeven, ook al zijn we citytrippers van het eerste uur, deze vakantie hadden we in eerste instantie geboekt als stranduitje. Van Den Haag hadden we eerder het beeld van een ietwat grijze, politieke stad waar we eens een paar uurtjes door zouden wandelen ‘om het eens gezien te hebben’. Het is pas tijdens de voorbereiding van onze trip dat we merkten dat de stad meer te bieden heeft dan het Nederlandse parlement of de thuishaven van Koning Willem-Alexander. Slechte weervoorspellingen daags voor vertrek deden ons dan ook radicaal de boeg omgooien van zeevakantie naar stedentrip.  

Het oog en hoofd wil ook wat

Den Haag is de stad van Mondriaan (overal in de stad kan je geel-wit-blauwe vierkanten terugvinden) en telt tientallen musea & kunsttentoonstellingen. En ook voor zeer jonge kinderen (de onzen zijn beiden onder de 5 jaar) is er een aanbod:
  • Het kinderboekenmuseum: Voor kinderen tot 6 jaar zijn er 2 tentoonstellingen. In het ‘ABC met dieren’ leerde onze oudste zoon woordjes maken met kleine ijsbeer, Dikkie Dik en Nijntje. De tentoonstelling van Kikker, inclusief slaapkamer, keuken en zelfs roeiboot van de gekke amfibie, was dan weer een topper bij onze jongste.
  • Het Vredespaleis: Den Haag is de thuishaven van enkele belangrijke organisaties van de Verenigde Naties. Het Internationaal Gerechtshof, gehuisvest in het Vredespaleis, heeft een interessante & korte (en dus kindvriendelijke) gratis tentoonstelling over zijn ontstaansgeschiedenis. Aan de uitgang kan je een vredesboodschap hangen aan de wensboom. Verder heb je ook het Humanity House, een ervaringsreis over hoe het is om een conflict of ramp mee te maken. Dit leent zich eerder voor kinderen vanaf 10 jaar, maar het is iets dat we beslist willen doen als onze zonen wat ouder zijn.
  • Madurodam: Mini Europa, maar dan volledig naar Nederlands model. In twee uur tijd maak je een reis doorheen de mooiste steden, gebouwen en bezienswaardigheden van onze Noorderburen. Onze zonen vergaapten zich vol bewondering aan het volledig nagebouwde Schiphol, de miniatuurtreinen die overal in het park rondrijden en de bootjes over de grachten. Je kan er ook een tijdsreis maken naar Nieuw Amsterdam of iets leren over de Oranjegekte in ‘Zo groot is Oranje’ (enfin, het Nederlands elftal is niet meer wat het geweest is, maar dit volledig terzijde J)
collage Den Haag1TIP! Ook voor oudere kinderen zijn er in Den Haag massa's exposities en interessante musea op kindermaat. Check denhaag.com/jeugd voor het volledige aanbod.

De buik en mond willen ook wat

Na het vele stappen, bezoeken en ontdekken kan je pauzeren in deze leuke plekjes, waar je niet wordt buiten gekeken met twee wildebrassen als de onze. Dit zijn plekjes waar kinderen welkom zijn.
  • Pim Coffee & Sandwiches: Leuke bar in vintage sfeer met heerlijke taarten & sapjes. De grote bak met speelgoed houdt de kinderen zoet tijdens het koffieleuten. Er zijn verschillende locaties over de stad, maar bezoek zeker deze aan de Prins Hendrikstraat: deze bevindt zich in een upcoming buurt (Zeeheldenkwartier), omringd door hippe interieurzaken, vintage winkeltjes en andere hotspots.
  • Mama Kelly: In een voormalig industrieel pand buiten het centrum vind je deze resto waarvan het menu helemaal is opgebouwd rond kip en kreeft. Het interieur, met een mix aan oud en nieuw, is verbluffend en ook het eten is de omweg waard (de echtgenoot kreeg zowaar een volledige gespieste kip voorgeschoteld). De omgeving oogt chic & hip maar we werden meteen op ons gemak gesteld door de serveerster die meteen bij aankomst een pot potloden & kleurboeken op onze tafel dropte.
  • De Pastakantine: We bezochten al eerder de eerste vestiging in Rotterdam, en waren blij te merken dat er nu een Haagse versie is. Want: mooi interieur, heerlijke verse pasta’s en een snelle service. Ook in de Zeeheldenwijk.

collage Den HaagSlapen op het strand        

Wij logeerden op een kwartiertje rijden van het centrum, in één van de Haagse Strandhuisjes. Een fantastische, unieke locatie, want midden op het strand. Wat natuurlijk betekent dat je niet met je wagen tot aan je verblijf kunt rijden. Maar in elke woning is er een bolderwagen ter beschikking waarmee je jouw bagage kan vervoeren (en het wordt nadien het ideale vervoersmiddel voor de kleintjes). De inrichting is klein, maar cosy. Verwacht niet teveel luxe, maar dat maakt het uitzicht meer dan goed: vanuit ons bed konden we letterlijk de golven zien. Vlakbij zijn er verschillende leuke strandtentjes waar je lekker kunt eten & drinken (zoals Parker Beachclub of Beach Pavillion) Kortom, voor de fijne mix van cultuur en strand hoef je echt niet naar het zuiden te trekken. Laat je net als ons verrassen, en voor je het weet zit je met een aperitiefje in de hand te kijken naar een prachtige zonsondergang vanuit je eigen strandhuis! Processed with VSCO with hb1 presetjennifer CoppietersJenni Coppieters (33) deelt haar leven met 3 mannen (1 echtgenoot en 2 zoontjes van 4 en 2) en is daar stiekem heel blij om. Ze was toch nooit het meisje met de vlechtjes en de roze jurk. Probeert haar leven pre- en post-moederschap te verzoenen. Overdag Sales Developer, na haar uren verwoed internetshopper & hotspotspotter. Vermijdt zoveel mogelijk mainstream. Je kunt haar ook terugvinden op Instagram (@JCapritus)