Paris is always a good idea. Of liever gezegd: une bonne idée. Zelfs met kinderen. Zelfs ondanks de reputatie van de ietwat zure en jachtige Parisiens. Want amai, wat een stad! Niet onze woorden, maar die van slashparent Sofie. Samen met haar gezin woonde ze een jaar lang in de Franse hoofdstad. Dat geeft haar recht van spreken, en redenen om tips te geven!

SOFIE

Zoveel te zien, zoveel te doen, en zoveel gratis vertier voor uw kinders!  Dit zijn mijn gouden tips voor een trip naar #parentfriendly Parijs. Ik was eigenlijk al een overtuigd Paris-lover na mijn Erasmus in 2002. Dus toen mijn partner begin 2015 liet vallen dat hij eventueel, misschien, wel ooit eens, als ik dat zou zien zitten, een Frans filiaal voor zijn zaak zou openen in Parijs, sprong ik een gat in de lucht.

Nu ja, figuurlijk dan. Ik geraakte niet zo hoog wegens een vrij zwangere buik waarin ons derde kindje al 5 maand groeide. Op werkvlak zou het voor mij dus niet ‘la vie en rose’ worden, maar ik had genoeg andere zaken op de plank: twee kinderen in het Frans naar school sturen, bevallen van een derde, en wat meehelpen hier en daar bij de uitbouw van de business. En mijn eigen freelance carrière lanceren. En van de stad profiteren. Want dat was het plan: die bruisende stad opeten, samen met de kinderen.

Kindvriendelijk... niet echt. Maar wél plezant met kinderen.

Hoewel de gemiddelde Parijzenaar niet echt kindvriendelijk is ingesteld, en eigenlijk een minivolwassene verwacht (reactie van mijn buurvrouw, elke dag: “mais Madame, vos enfants ne marchent pas, ils COURENT!”) en er niet voor terugdeinst om zich met de opvoeding te bemoeien (Madame, quand on se balade avec les enfants, on leur tient la main!), is er dus echt een gi-gan-tisch aanbod voor kinderen in de stad. Probeer daar dan het pedagogisch verantwoord ‘mijn-kind-moet-kunstkenner-zijn-op-zijn-vijf’ uit weg te denken en je hebt gegarandeerd de tijd van je leven. Zoals wij.

Uiteraard zijn er de not to be missed grote attracties. Bij ons liep die kennismaking enigszins anders dan gepland of gewenst door de ouders. Zo stapten we uit de metrotunnel aan de Eiffeltoren, en zei ik: “O waw, kindjes, kijk nu, de Ei...” “ijsjeskraam!” riepen mijn twee bengels dolgelukkig. Terwijl daar een driehonderd meter hoge toren bovenuit komt. Niet gezien, oepsie. Zelfde verhaal aan de Sacré Coeur. Komen we die kasseistraat opgewandeld, onderaan de heuvel zeg ik : “Amai wat een mooie…” “draaimolen!!!!” (dat is die van Amélie Poulain trouwens, ik was toch ook een beetje vertederd). Je begrijpt: ik bleef die tripjes doen, maar mijn lat lag bijzonder laag. Echt. Heel. Bijzonder. Laag.

Parentfriendly ParijsThank god voor squares

Op ongeveer elk pleintje en in elk park vind je in Parijs een ‘square’, een vluchtplek voor ouders die hun 50m² met hun koters even ontvluchten, een ontmoetingsplaats voor de nounous van de buurt en een kans natuurlijk voor de kindjes van de buurt om samen te spelen. Let wel: Parijzenaars houden erg van klimmen, klauteren en glijden, maar hebben een heilige schrik voor schommels. Dat is volgens hen echt heel gevaarlijk. In onze hele tijd in Parijs hebben we slechts een handvol speelpleintjes mét schommel ontdekt. Tot grote frustratie van dochterlief.

Enkele gouden insider tips

Voor iets uitgebreider speelplezier kan je terecht in het Parc Floral (Paris 12) in de Bois de Vincennes. Er zijn superhoge glijbanen waar je kinderen gegarandeerd uren (ja, echt, zelfs als ze klein zijn) zoet mee zijn. Dé favoriete schommelspeeltuin van mijn dochter is de Jardin d’Eole (Paris 19), die was ook vlakbij hun school. Op regendagen kan je terecht in de vele ludothèques van de stad (bijna allemaal gratis, soms voor een kleine bijdrage à 1-2 euro). Onze favorieten waren EspaceLudo , dat toen net openging en waar wij een abonnement hadden met onbeperkte ingang (25 EUR/jaar) voor het hele gezin. En natuurlijk de 104, een kunstencentrum waar de jongsten (0-5) gratis kunnen spelen in La maison des Petits, en waar de ouderen/ouders zich kunnen vergapen aan moderne kunst en jonge artiesten die de binnenplaats als gemeenschappelijke repetitieruimte gebruiken. Uuuuuren heb ik er versleten. Extra voordeel is dat er ook een coffeebar/pizzeria, een boekenwinkel en een tweedehandswinkel zijn. Op cultureel vlak komt iedereen aan zijn trekken: elke week is er wel ergens een festival (van de tekenfilm, van het theater op de péniches, van de muziek, van de opera, you name it, they have it). Parentfriendly paris En om al die activiteiten te bundelen, en ook soelaas te brengen aan die wanhopige ouders die een beetje (heel erg veel) uitgekeken raken op de squares, bestaat er een app met een heel toepasselijke titel YAMS (Y’en a marre du square – vrij vertaald: “ik ben die speelpleintjes kotsbeu”). Je kiest de leeftijdscategorie, wat je wil gaan doen, en waar je dat wil doen, en tsjakka, een druk op de magische toets en de opties rollen over je scherm. De app is trouwens ontwikkeld door een mama van drie meisjes, die nu wel eens scheef bekeken wordt als ze zich met haar kinderen op een square durft te vertonen. Als je geen zin hebt om telkens de metro te nemen, neem dan zeker de step mee voor je kinderen. De voetpaden zijn in Parijs allemaal in beton, dat is ideale step-vloer. Ook fietsen is er veiliger dan in de meeste Belgische steden: fietspaden zijn afgescheiden van de rijweg, vaak door een betonnen rand en een rij geparkeerde auto’s.

parentfriendly parisThe food is good

Culinair is de stad natuurlijk één grote speeltuin. Maar als je een restaurant wil vinden met een kinderstoel of genoeg plaats voor een buggy kan je soms toch even bezig zijn. De markt voor #parentfriendly cafés en resto’s breekt stilaan open. In de tijd dat wij er waren, vond ik dit alvast toppers (wij woonden in het 19e arrondissement, dus mijn tips zijn enigszins lokaal gekleurd):
  • Super Café (Paris 20): een gezellige plek waar jij en je kind(eren) rustig kunnen hangen, eten en drinken. Bij zonnig weer is er ook een terras met transats en er worden regelmatige activiteiten georganiseerd (verteltheater, muziekworkshops, …) die toelaten dat jij die latte écht rustig kan opsippen.
  • Mama Shelter (Paris 20): Ik weet het, iedereen kent het, maar het is toch een geweldig concept voor de jonge ouder. Kind in bed, mama en papa lekker naar de trendy bar beneden en zelfs de beentjes even uitslaan voor een dansje eventueel.
  • Hotel du Nord (Paris 10): een tof hotel dat zich afzet tegen de commerce van de Bookings van deze wereld. Ze verhuren alleen rechtstreeks, rekenen geen monstertarieven aan, en bieden gratis fietsverhuur aan hun gasten.
  • Cafézoïde (Paris 19): een participatief café waar de mensen van de buurt bijspringen. Je kan er muntthee, koffie en sapjes drinken, de kinderen spelen in een heuse binnenspeeltuin, en de crèpes worden er à la minute gebakken.
  • Un air de Famille (Paris 10): Geniet van de heerlijke maaltijden én desserten van de huiskokkin, doe een beetje yoga of laat je kinderen een workshop volgen. Dit is een echte familieplek waar je tijdens de week terechtkan voor een heerlijke lunch en tonnen speelplezier voor de kroost.
  • Paname Brewing Company (Paris 19): een microbrouwerij met een fenomenaal drijvend terras op de Bassin de la Villette. Geweldig zitten en gegarandeerd vertier voor de kindjes die bootjes kunnen spotten. Helaas daarna vaak ook gegarandeerd gezaag om zelf eens in zo’n bootje te mogen.
  • Poule Mouillette (Paris 10): een winkeltje met leuke kinderspulletjes en op de eerste verdieping een theesalon waar je rustig een kopje koffie of een thee kan drinken terwijl de kinderen zich uitleven in de speelhoek. Koekjes en drankjes op kindermaat, allemaal bio.

parentriendly parijsOp naar het museum

Elk museum heeft een specifiek kinderaanbod. De specifieke ateliers lieten we meestal links liggen wegens nogal belerend, maar volgende musea vonden wij erg geslaagd:
  • Musée du Quai Branly (Paris 7): een museum met veel aandacht voor exotische kunst, leuke tijdelijke tentoonstellingen en een prachtige tropische museumtuin.
  • Centre Pompidou (Paris 4): de collectie was veel te groot voor onze kids, maar de roltrappen in de buizen voor het gebouw waren een voltreffer.
  • Palais Royal (Paris 1): de binnenplaats is ideaal om wat te klimmen en te springen, met al die paaltjes van verschillende hoogtes.
Oh enneuh, als je er eens alleen wil op uit trekken met je partner, kan je altijd een berichtje sturen naar de studenten in de Maison des Belges op de Cité Universitaire (ze zitten in een Facebookgroep, maar velen onder hen zitten ook in de groep Vlamingen in Parijs ). Daar zitten een pak Nederlandstalige Erasmusstudenten samen en er is altijd wel iemand beschikbaar om een avond op je kinderen te passen terwijl jij ein-de-lijk de stad kan omarmen zonder je druk te moeten maken over kinderstoelen, buggy’s, snotneuzen en niet-met-de-handen-eten. Voor parents-only adresjes, geef je mij maar een belletje ;-)