't Is niet dat we het niet plezant vinden om te reizen. Maar goed, een dag heeft helaas maar 24u. Daarom stuurden we über-slashparent Siska Schoeters inclusief gezin in onze plaats de wereld in. Bestemming: Denemarken.  Gedurende 1 week hing Siska onze interim-reporter uit, en snoof ze de geur van fisk en sommer in. 

SISKA

Er zijn zoveel leuke vakanties mogelijk met kleine kinderen:

Je kan naar een zonnige bestemming gaan. En dan, op het strand, elk uur je kinderen moeten insmeren met zonnecrème factor 50 (aka tweecomponentenverf voor het lichaam), een picknick van zand organiseren, (met komkommertjes! vitamientjes jongens!) en aan het einde van de dag een verzadigend gevoel van warm, plak en lichte stress voelen. (geef me wijn, en frisse!)

Je kan ook kamperen. Want kamperen is heel tof voor kinderen.  Als ze op kamp zijn met de scouts. En er dus andere mensen naar omkijken (of niet). En jij dus niet moet horen “ik heb te koud, ik heb te warm, mijn matje is fit, ik kan niet slapen, of wat zijn jullie aan het doehoen?”. Want LEVE DE SCOUTSLEIDING (en alle andere jeugdbewegingen, laat niemand zich beledigd voelen)

Citrytippen met kinderen is ook écht leuk. Want een museum voor moderne kunst kan  je ze echt wel verkocht krijgen. Gebruik je fantasie. Verzin er zelf wat bij (wat denk je dat die kunstenaars hebben gedaan?), beloof hen een kaartje van hun favoriet werk uit de shop en ze vinden het tof.  

adelaar denemarken

AL DE REST IN EEN STAD IS DAT NIET. En kind houdt eigenlijk niet zo van op restaurant gaan. Tenzij het snel gaat. En we dan weer weg zijn. De meeste kinderen proeven het verschil niet tussen echt authentieke Spaanse ham, of die uit een pakske uit de Colruyt. Wandelen is ook niet leuk en aan winkels hebben ze ook niks. 

Voor alle duidelijkheid: ik heb het over de meeste kinderen. Jouw kind is ongetwijfeld anders en heel bijzonder. Goed zo.

Wat wél leuk is voor kinderen én ouders is: Denemarken. 

Ik was al verliefd op Kopenhagen nog voor ik zelf kinderen had (heb trouwens altijd gezegd dat indien mijn lief geen kinderen uit een vorig huwelijk zou hebben, ik allang verhuisd zou zijn.)

Denemarken

Wel, ik voelde het weer. De Denen zijn niet voor niets de gelukkigste mensen ter wereld. Ik weet niet waaraan het ligt, maar ik denk een mix van “doe maar gewoon”, “hou het netjes”, “respecteer wat je hebt” en “mmmmm fisk”. En ook iets met die Hygge. Steek een kaars aan en de wereld wordt beter. 

denemarken ponton

Ga en doe!

Huur een sommerhus aan een rivier (er zijn er daar veel). Ga kanovaren. (als je een baby bij je hebt, laat je partner dan een kano huren in een stadje met water. Dan kan jij je “bezighouden” met de baby. Lees: eens goed gaan shoppen. Want vergeet niet : àl die supertoffe babymerken komen uit Denemarken he! (Silkeborg is zo'n ideaal kano/shop-stadje) 

huisje denemarkenGa naar Legoland (verplichte stop, uw kind wordt zot, jij gaat erdoor kijken en beseffen dat we onze pollekes mogen kussen met de Efteling op een dik uur rijden)

Ga beesten spotten in een dierenpark. 

Leer ze fisk eten. (en als ze het niet lekker vinden, pak je een gebakken fisk. dat zijn fishsticks, dat lusten ze zeker wel)

Deens bord

Ga naar het strand. Die zijn verlaten. En schoon. 

Aarhus is een dikke, vette aanrader

En als je dan een stad doet: doe AarhusAarhus is de tweede grootste stad van Denemarken na Kopenhagen. Culturele hoofdstad van Europa dit jaar en heel heel heel tof. 

Ze hebben Aros. Een van de coolste musea voor Moderne Kunst. Waar “boy” van Ron Mueck staat. (echt indrukwekkend), een kelder vol installaties waarbij je je kinders wel iets kan doen verzinnen. En een rainbow-view op het dak die heel tof is, en je kan je kinderen rondjes laten lopen!  (zie filmpje, ik kan dat niet uitleggen)

jongen standbeeld denemarken

Het eten in het restaurant is overdreven lekker (dat is ook cultuur, hé mannekes) en achteraf val je zo de stad binnen. 

Loop daar wat door de straatjes, eet een ijsje (die Denen eten allemaal constant ijsjes!), loop nog wat door de straatjes en ga naar de speeltuin op DOKK1. Die is ontworpen door Monstrum, een Scandinavisch (duh!) bureau dat mooie speeltuinen maakt. Want dat hòeft dus niet lelijk te zijn. 

Of neen, beter : parkeer eerst je auto in die garage daaronder. Ook een attractie op zich, want je zet je auto in een box. Je moet uitstappen, je steekt je creditcard erin en de auto is weg. Een cola-automaat, maar voor auto’s. In de omgekeerde richting. Als je hem terugwil, geef je terug je creditcard en wordt hij automatisch teruggebracht. De cola-automaat in de juiste richting dan. Het coolste ooit. Ook voor uw kinders.

Deens eten Tegen dan heb je terug honger en ga je naar de Aarhus street food. Daar is veel en lekker eten.

I like. 

't Is nooit alles of niks

Er zijn natuurlijk aan elke vakantiebestemming nadelen, dat mag je zeggen. Zelfs in Denemarken heb je er. Ik vind er wel maar 2. 

1. Het weer. Dat trekt op geen kloten. Maar zoals Gandi ooit zei : “er bestaat geen slecht weer, alleen slecht aangepaste kledij” Dus je neemt uw regenjas mee en je bent er klaar voor.

2. de wijn is duur. Maar zoals Kierkegaard dan weer zei  : “drink geen wijn in Denemarken, maar bier want dat is wel betaalbaar hier”. En dat was een Deen, dus die kon het weten.

Om maar te zeggen. Ik ga volgend jaar terug. En ik neem mee: mijn goed humeur, mijn regenjas en mijn kinderen. 

Dit artikel kwam er in samenwerking met Novasol Vakantiehuizen. Lees hier alles rond ons advertentiebeleid.

siska schoetersSiska Schoeters is al 13 jaar radiomaker bij Studio Brussel. Intussen mama van 2+2. Een full house met Lucien (5) en Minnie (0), vriend Tomas en zijn twee kinderen Leon (12) en Martha (10). Siska krijg je gelukkig met lachjes van haar kinderen/ haar nieuwe handstofzuiger/ lekker eten / sneakers onder kleedjes