Niks mis met ne chalet en een gourmet toestel in de Hoge Venen als er plots een schoon dik laagje sneeuw valt/ligt in ons Belgenlandje. Bregtje en haar gezin zochten het in de kerstvakantie net iets noordelijker op. Ze ontdekten Lapland en het daarbij horende noorderlicht en zagen dat goed, maar vooral ook heel mooi was!
*Dit artikel werd geschreven pré-corona-tijd. 
Vakanties plannen mag, om zo voorbereid te zijn voor wanneer het kan.
Check altijd de meest recente maatregelen.


BREGTJE
In de kerstvakantie deden we iets wat al lang op onze bucket list stond. We trokken naar het winterse Hoge Noorden. Zweeds Lapland om precies te zijn. En of het heerlijk was. Het was in één woord fantastisch!

De drie meest gestelde vragen van (opvallend nieuwsgierige!) vrienden en kennissen zijn: ‘Was het daar dan niet heel koud?’, ‘En echt rap donker?’, en  ‘Enneuh... ja, dat vraagt waarschijnlijk iedereen, maarreuh hebben jullie het Noorderlicht gezien?’.

Om maar meteen ook  jullie nieuwsgierigheid te bevredigen: het antwoord op alle drie de vragen is een dikke, enthousiaste JA!

koud-kouder-koudst

Gemiddeld zat de temperatuur tussen de -20 en -15 graden. Maar hey, daar kan je je op kleden. Goed thermisch ondergoed is een absolute must. Ter plekke kregen we aangepaste bovenkleren, mutsen en (hand)schoenen. In Lapland big clothes are sexy! De luchtlagen ertussen houden je warm. Ondanks de kou speelden de kinderen er trouwens net zo veel buiten als hier. Tijdens de huskytocht en de tocht met de sneeuwscooters werden ze extra goed ondergestopt op en onder rendiervellen, donzen slaapzakken en dikke vesten. Ook tijdens de Noorderlicht wandeling werd een sleetje met dekens voorzien. Rond een knisperend kampvuur versterkten liters warm bessensap, glögg en kaneelkoeken de innerlijke mens. En toen de jongste dochter na de rendiersafari toch wel echt heel koude voeten had (sneeuw in de botjes) heeft de gids die ijsklompjes opgewarmd tegen haar eigen blote buik. Hoe geweldig is dat!

donker-donkerder-donkerst

Het is zo’n twintig uur per dag donker. De eerste dag hadden we om 15u het gevoel dat het wel stilaan tijd was voor ‘t bedje. Maar dat word je snel gewoon. En in ruil voor de duisternis krijg je het meest betoverende luchtkleurenspectakel ooit gedurende de vier ‘lichte’ uren. En oneindig fonkelende sterrenhemels ook natuurlijk.  Al op de twee uur durende busrit van de luchthaven naar de lodge kwamen we ogen te kort. Prachtige roze luchten 360° in het rond, eindeloze vergezichten, met echte witte sneeuw bedekte sparren en berken (niet die vieze grijze prut waarop we hier soms worden getrakteerd ), bevroren meren en rivieren. Het was rap donker en vooral puur genieten!

dat schone licht in het noorden

We zijn werkelijk met ons gat in de boter gevallen... de eerste keer naar het Noorden en al meteen Magisch Noorderlicht. Meer dan een uur lang... Daar word je al eens sprakeloos van met bijhorend kippenvel en al.

Magico

Er waren veel ‘eerste keren’ in Lapland. Er werden heel wat grenzen verlegd. Ik (die hier in België in de zomer nog onder een dekentje in de zetel zou gaan liggen) rolde bij -15° door de sneeuw. Zo goed als zonder kleren aan (sauna Lapland style, check!). En de kinderen deden het me na! We reden op een sneeuwscooter omgeven door de mooiste luchten ooit over bevroren meren. We gleden er met de kinders heerlijk ingeduffeld in de slee en vijf prachtige honden voor ons, door donkere, mystieke bossen. We ervaarden ‘mascara Lapland style’ (hey who needs make-up when you can get frosted by nature).

De kleuren, de lucht, de dieren, de mensen, ... de hele Laplandervaring is zonder meer magisch. En – als het van ons afhangt - zullen het geen laatste keren zijn!