Kies jij dit jaar zoals velen voor een tent voor een nachtje in den hof (of ergens anders)?  Zo'n tent moet niet alleen tegen zon en regen
kunnen, hij moet ook passen bij jouw vakantiegedrag en gezin. Gelukkig heeft A.S.Adventure een enorm aanbod aan kwaliteitsvolle kampeerspullen. Maar waar moet je nu
juist allemaal op letten bij de aankoop van zo'n gezinstent? 

Een tent,  dat is gezellig samen buiten eten, een hele dag gezelschapsspelletjes spelen, marshmallows roosteren boven een kampvuur, verhaaltjes vertellen, sterrenbeelden proberen spotten, 's avonds voldaan in je tent kruipen en vooral heel wat quality time met je gezin! Met een beetje geluk vallen er nog een paar gezellige regendruppels op je tent en word je niet wakker in plasjes water. Maar hoe begin je aan een geschikte tent vinden voor je gezin? Je hebt ze in duizenden maten, vormen en materialen. Moeilijk kiezen dus, want welke tenten zijn nu familyproof? Dit stappenplan checkten we bij de experts van A.S.Adventure en zal jou keihard helpen bij je zoektocht naar de perfect geschikte tent voor jouw gezin! 

Stap 1: bepaal de grootte

Onthoud deze vuistregel: een tent die geschikt is voor vier personen is no way geschikt voor een vakantie met vier personen. Misschien kan je er wel vredig slapen -met enkel matje en slaapzak-buiten in de tuin, maar die tonnen bagage passen er van zijn leven niet meer bij. Je kiest dus best telkens voor een tent die geschikt is voor één persoon meer. Zo heb je zeker genoeg plek voor je bagage en hoef je niet te zitten proppen.

Kamperen staat gewoon gelijk aan een heleboel spullen meenemen. Een tent is vaak de grootste ruimtevreter. Ga je met de auto, blijf je op éénzelfde camping of kies je eerder voor een rondreis? Al deze factoren bepalen je keuze. Want in het laatste geval is een gigantische tent die je telkens opnieuw moet opzetten, afbreken en meesleuren, bijvoorbeeld niet de beste optie. 

Stap 2: de leeftijd van je kroost en de tentindeling

Je zou er misschien niet direct aan denken, maar ook met de leeftijd van je kroost houd je best rekening. Een koter van 6 en een tiener van 15, samen in één tentcompartiment. 'In geen honderd jaar', zal het antwoord van je puber zijn. Op vakantie gaan hoort rustgevend te zijn, dus geef die twee best een eigen kotteke! Wil je zelf wel wat privacy met man- of vrouwlief? Dan is een extra tent opzetten ook een optie. Ja, het is meer werk, we know. Maar je hebt dan wel lekker qualitytime met je partner en de kinderen voelen zich baas in eigen tent. Win-win!

Je hebt koepel- en tunneltenten. Een koepeltent gaat in een halve bol en bestaat vaak uit één ruimte. Ideaal voor kleine gezinnen. Om deze tent op te zetten, heb je niet veel ruimte nodig. Bij de grotere versie wordt er soms wel onderverdeeld in compartimenten. 

Bron: A.S.Adventure

Een tunneltent heb je ook, de naam verklapt het al: een tent in de vorm van een tunnel. Deze tent staat snel recht, biedt meer ruimte en is erg populaire bij gezinnen.  De slaapgedeeltes bevinden zich achteraan en vooraan heb je een soort leefruimte. Zo hoeft niet alle bagage mee in het slaapgedeelte, goodbye vuile schoenen!

Bron: A.S.Adventure

Daarnaast bestaan er ook hybride tenten. Dat is vaak een combinatie van een koepel- en tunneltent. Deze soort tent kan wel tegen een stootje! Ze bestaat uit de twee boogstokken van een koepeltent, maar mét een luifel of voortent. Ze weegt dus niet veel en biedt je extra ruimte voor je bagage. Handig!

Bron: A.S.Adventure

Ben je van plan om veel op wandeltochten te gaan en je kampeerspullen mee te nemen? Waarom dan moeilijk doen wanneer het makkelijk kan? Kies voor compacte lichtgewicht tenten. Deze wegen minder dan 2,5kg en zet je snel op. Ideaal voor wandel- en/of fietsvakanties!

Stap 3: kies voor geschikt materiaal

Kies je voor het zonnige zuiden van Frankrijk of ga je voor het iets wisselvalligere Ierland? Of wordt het gewoon uwen eigen hof, waar het wel eens van een storm naar dertig graden Celsius kan gaan? Veel regen of net een knoerhete zon, ook dat is een belangrijke factor bij het kiezen van een tent.

Bij A.S.Adventure vind je tenten, ingedeeld per soort seizoenstent. Kei gemakkelijk! Wil jij vooral buiten slapen tijdens de warme zomer? Kies dan voor 2-seizoenstenten. Moet je tent ook bestand zijn tegen regen en wind? Dan kies je best voor een 3-seizoenstent. Zijn jij en je gezinnetje échte avonturiers en schrikken extremere weersomstandigheden met sneeuw en koude jullie niet af? Bekijk dan eens de 4-seizoenstenten.

Stap 4: het opzetten

Alles is tof en gezellig vanaf die tent er staat, maar ze opzetten is vaak een ander paar mouwen. De meeste tenten hebben flexibele stokken met een elastiek. Die moet je dan in elkaar schuiven en met haakjes vastmaken. Dan heb je ook nog die typische pop-up tent: groot, betaalbaar en hoppa, in de lucht gooien en op twee seconden tijd staat je tent er. Hem terug in de zak steken, daarvoor kijk je best op voorhand even wat YouTube tutorials, want dat is geen makkie en ook de platte ronde vorm is niet gemaakt voor rondtrekkers.

Stap 5: budget en kopen maar

Nu is het tijd om te kiezen! Je hebt een materiaal gekozen dat je aanstaat, een opzetvorm die voor jou het gemakkelijkste lijkt en een indeling die perfect gaat werken voor jou en de rest van je gezin. Het enige wat je dus nog moet doen, is er eentje kopen, en daar komt een prijskaartje bij kijken. Investeer in een goede tent. Goedkopere tenten zijn aantrekkelijk, maar het kan goed zijn dat je rits na dag drie stuk is of dat je na dag vijf in een plas water wakker wordt. Plezant is anders!

Ook handig

  1. Voor de kampeer-newbies, deelt A.S.Adventure ook heel wat handige informatie over alles wat met kamperen te maken heeft. Oké, je weet nu wel welke tent geschikt voor je is. Maar voordat je kunt genieten van fluitende vogels en de frisse buitenlucht, moet je ook je tent kunnen opzetten! Check hier hoe! Ga je verder dan je eigen achtertuin op kampeeravontuur en heb je schrik dat je niet alle essentials bij hebt? Hier is een checklist! Hoe je zo’n kostbaar stuk materiaal best onderhoudt, ontdek je hier!
  2. Je bent van plan deze zomer in België te blijven en je wil graag ne keer slapen in den hof, maar je hebt er zelf geen? Check dan zeker eens dit artikel voor staycation tips in andere tuinen!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met A.S.Adventure. Check zeker hun aanbod met kampeerartikelen. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.